Sinds het adembenemende moordmysterie Making a Murderer zijn de true crime-docu’s op Netflix niet meer op één hand te tellen. Wij zetten de tien beste titels voor je op een rijtje!

1. Making a Murderer

Dit is de serie waar het allemaal mee begon. Making a Murderer werd zonder bombarie op Netflix gezet, maar groeide in no time uit tot een van de meest spraakmakende titels van de streaming gigant. In deze tiendelige serie wordt de moord op Teresa Halbach tegen het licht gehouden. Alle aanwijzingen wijzen in de richting van Steven Avery, maar al snel rijst het vermoeden dat de moordverdachte het slachtoffer is van een complot van een wraakzuchtige sheriff. Making a Murderer is een serie die even onthutsend als verslavend is. Het schokkende einde schreeuwt om een vervolg. Gelukkig wordt daar momenteel druk aan gewerkt!

2. Cartel Land

Cartel Land toont de strijd tegen de meedogenloze drugskartels in het grensgebied tussen Amerika en Mexico. Aan de Mexicaanse kant van de grens wordt die strijd gevochten door een huisarts die de terreur van de drugsbendes zat is en zijn eigen burgerwacht opricht. Niet ongevaarlijk, want zowel de schietgrage politie als het zwaarbewapende leger staan op de loonlijst van de kartels. Tot overmaat van ramp beginnen sommige leden van de burgerwacht zich net zo intimiderend te gedragen als de criminelen die ze moeten bestrijden. De documentairemakers zitten letterlijk en figuurlijk in de vuurlinie. Cartel Land is dan ook met gevaar voor eigen leven geschoten. De makers werden voor hun moedige werk beloond met een Oscar-nominatie.

3. Tickled

Hier geen moordzaken, drugscriminaliteit of bendeoorlogen, maar… professionele kietelwedstrijden. Toch gaat het er achter de schermen van deze toernooien niet bepaald gezellig aan toe. Bedreigingen, intimidatie en afpersing zijn aan de orde van de dag. Daar komt ook documentairemaker David Farrier achter. Hij wil een docu maken over de kietelcompetities, maar krijgt al snel griezelige mailtjes die hem op andere gedachten moeten brengen. Langzaam wordt duidelijk wat er achter deze niet alledaagse hobby schuilt. Met afstand de weirdste documentaire op Netflix en alleen daarom al een absolute must-see!

4. Team Foxcatcher

In 1996 vond een spraakmakende moordzaak plaats in de Amerikaanse worstelwereld. Spil in de zaak is John du Pont. Deze steenrijke sportfan bouwt een trainingskamp op zijn landgoed, waar professionele worstelaars kunnen wonen en werken. Maar de excentrieke multimiljonair begint zich steeds vreemder te gedragen en de worstelaars verkeren zonder het te weten in groot gevaar. Wat deze film zo griezelig maakt, is dat de meeste beelden op het trainingskamp zijn geschoten door de worstelaars zelf. Je ziet hun huisbaas hierdoor steeds verder afglijden in zijn eigen wereld vol waandenkbeelden… met fatale gevolgen. In 2014 werd deze bizarre moordzaak verfilmd met Channing Tatum en Steve Carell in de hoofdrol.

5. The Keepers

In de winter van 1969 wordt de jonge non Cathy op gruwelijke wijze om het leven gebracht in Baltimore. Zij gaf Engelse les op een Rooms-katholieke meisjesschool. Had zij daar iets gezien dat ze niet mocht zien? Jaren later bundelen enkele oud-leerlingen van de school de krachten om de waarheid over de moord boven water te krijgen. Al na twee afleveringen is redelijk duidelijk wie er achter de moord op de geliefde non zit. The Keepers is dan ook vooral een serie over hoe de nabestaanden omgaan met het hartverscheurende leed dat hen is aangedaan.

6. The Confession Tapes

Als een moordenaar de misdaad bekent, moet hij of zij het wel gedaan hebben. Toch? Na het zien van The Confession Tapes ben je hier niet meer zo zeker van. In deze vaak schokkende docuserie worden moorden die zijn bekend door de verdachten opnieuw onder de loep genomen. Daaruit blijkt dat de politie vaak smerige trucs inzet om de verdachten een bekentenis te ontlokken. Maar hoe bewijs je vervolgens je onschuld? Met hooguit twee afleveringen per zaak kijkt The Confession Tapes als een soort 'Making a Murderer Light'.

7. Sour Grapes

De jonge Rudy Kurniawan is met zijn dure collectie al snel een rijzende ster binnen de wijnhandel. Op wijnveilingen waar de drank voor miljoenen dollars van eigenaar wisselt, smijt hij met geld. Alle wijnhandelaren willen dan ook zaken met hem doen. Rudy blijkt echter een gewiekste meesteroplichter, die de internationale wijnwereld steeds te slim af is. Sour Grapes is dan ook een van de weinige true crime-docu’s waarin de sluwe dader ook wel bewondering opwekt.

8. Amanda Knox

In 2007 was de wereld in de ban van Amanda Knox, een aantrekkelijke uitwisselingsstudente die verdacht werd van de moord op haar huisgenoot in Italië. Nog voor het proces begon, werd Knox door het slijk gehaald door de internationale pers. Ook de rechtbank had geen moeite om de studente te veroordelen. Pas na vier jaar achter tralies komt de waarheid over de schokkende moordzaak boven tafel. In deze documentaire wordt de beruchte zaak uitvoerig gereconstrueerd.

9. Long Shot

Dat de werkelijkheid soms vreemder is dan fictie, bewijst Long Shot. Deze korte documentaire vertelt het verhaal van Juan Catalan. Hij wordt beschuldigd van de moord op een zestienjarig meisje dat een politieverklaring heeft afgelegd over een gewelddadige straatbende. Catalan beweert dat hij ten tijde van de moord bij een honkbalwedstrijd was, maar heeft geen waterdicht alibi. Hulp komt uit zeer onverwachte hoek: Seinfeld-schrijver Larry David. Hoe dat zit, moet je vooral zelf ontdekken!

10. Real Detective

In deze docuserie worden rechercheurs geïnterviewd over de zaken die het meeste indruk op ze hebben gemaakt. Zware kost, want deze onderzoekers zijn echt wel wat gewend. De zaken worden vervolgens nagespeeld door acteurs. Vooral de eerste aflevering, over een moordverdachte die het onderzoek langzaam maar zeker naar zich toe trekt, is razend spannend. Niet te verwarren met de veelgeprezen HBO-serie True Detective!

Bij de Amerikaanse supermarktketen Walmart kunnen klanten tegenwoordig online al hun boodschappen bestellen, waarna je ze alleen nog even op hoeft te pikken (ze doen daar blijkbaar nog niet aan bezorgen). Om deze nieuwe service te promoten heeft de winkelketen nu een best wel briljante commercial laten maken, waarin auto's uit allerlei filmklassiekers komen shoppen bij Walmart.

 

Van The Dark Knight tot Knight Rider

In de gauwigheid zien we hier eerst de Batmobiel uit The Dark Knight voorbijkomen, gevolgd door de Ecto 1 van de Ghostbusters en de legendarische pratende Pontiac KITT uit Knight Rider. Maar daar begint het pas, want hierna zien we ook nog hoe de hondenkopwagen uit Dumb & Dumber, het kleurrijke busje uit Scooby Doo, een met babyraptors gevulde Jurassic Park-jeep, en de Flintstones-mobiel hun boodschappen bij Walmart komen halen.

 

Net als je denkt dat het budget onderhand op moest zijn (alleen al aan auteursrechten moet dit potje klauwen vol geld gekost hebben, en dan hebben we het nog niet eens over de CGI gehad) zien we daar ook nog de vliegende DeLorean uit Back to the Future 2 en Autobot Bumblebee aankomen. En dan hebben we er misschien nog een paar gemist ook. Het is dat Walmart geen vestigingen in de Benelux heeft, maar anders waren wij na dit spotje meteen overgeschakeld van de Appie naar deze filmnerd-vriendelijke keten.

 

Heel Holland Bakt-kandidate Maroeska Metz lijkt steeds meer ergernis op te wekken bij tv-kijkend Nederland. Rond de seizoenstart begin december werd al duidelijk dat deze wel erg opvallend getalenteerde kandidate een eigen kookboek heeft geschreven én een eigen cateringbedrijf heeft. Toen voorspelden we al dat dit relletje wel eens uit de hand zou kunnen gaan lopen, en nu is het zover. Nu Maroeska voor de derde week op rij gewonnen heeft lijkt de heisa rond haar persoon het k̶o̶o̶k̶p̶u̶n̶t̶  bakpunt te hebben bereikt. Maar dat zorgt dan wel weer voor leuke tweets.

 

 

 

 

 

Tarte Tatin? Tarte Chagrin zul je bedoelen!

Volgens Omroep Max is koken niet hetzelfde als bakken, en kan mevrouw Metz daarom gewoon meedoen aan de voor amateurbakkers bedoelde show. Die vlieger lijkt echter niet helemaal op te gaan. De opdracht waarmee de 60-jarige kookboek-auteur gisteren won was een tarte tatin. Meerdere twitteraars wezen erop dat op Maroeska's eigen site nota bene een filmpje staat waarop ze haarfijn uitlegt hoe je dit bakt.

 

Sommige kijkers beginnen zo pissed off te worden dat ze het inmiddels al op de man beginnen te spelen, en ook Maroeska's voorkomen bekritiseren:

 

 

Een grove Twitteraar heeft het zo gehad met Maroeska dat hij haar in één adem noemt met de door-en-door slechte King Joffrey uit Game of Thrones?!
 

 

Omroep Max blijft vooralsnog vierkant achter Maroeska staan, maar daarmee neemt de omroep wel een risico. Heel Holland Bakt is immers hun grote kijkcijferkanon met meer dan drie miljoen kijkers. Alleen Wie is de Mol weet een vergelijkbaar aantal Nederlanders aan de buis gekluisterd te houden. Nu kijkers online beginnen te mopperen dat de lol er nu voor hen af is wordt het interessant om te zien of de kijkcijfers van Heel Holland Bakt gaan teruglopen. Binnen een paar weken zullen we merken of dit ook het geval is.