Making a murder op Netflix

Sinds het adembenemende moordmysterie Making a Murderer zijn de true crime-docu’s op Netflix niet meer op één hand te tellen. Wij zetten de tien beste titels voor je op een rijtje!

10. Confessions with a Killer: The Ted Bundy Tapes

Ted Bundy is een van de meest beruchte seriemoordenaars van de afgelopen eeuw. De koelbloedige moordenaars heeft tientallen, misschien zelfs honderden, vrouwen vermoord door te doen alsof hij hulp nodig had. Vervolgens vermoordde hij ze op een afgelegen plek. In deze documentaireserie komt hij zelf aan het woord… Je ziet interviews, archiefbeelden en geluidsopnamen van Ted vanuit zijn dodencel.

Article continues after the ad

9. Long Shot

Dat de werkelijkheid soms vreemder is dan fictie, bewijst Long Shot. Deze korte documentaire vertelt het verhaal van Juan Catalan. Hij wordt beschuldigd van de moord op een zestienjarig meisje dat een politieverklaring heeft afgelegd over een gewelddadige straatbende. Catalan beweert dat hij ten tijde van de moord bij een honkbalwedstrijd was, maar heeft geen waterdicht alibi. Hulp komt uit zeer onverwachte hoek: Seinfeld-schrijver Larry David. Hoe dat zit, moet je vooral zelf ontdekken!

8. Amanda Knox

In 2007 was de wereld in de ban van Amanda Knox, een aantrekkelijke uitwisselingsstudente die verdacht werd van de moord op haar huisgenoot in Italië. Nog voor het proces begon, werd Knox door het slijk gehaald door de internationale pers. Ook de rechtbank had geen moeite om de studente te veroordelen. Pas na vier jaar achter tralies komt de waarheid over de schokkende moordzaak boven tafel. In deze documentaire wordt de beruchte zaak uitvoerig gereconstrueerd.

7. Evil Genius

In augustus 2003 ging een bankoverval in Amerika he-le-maal mis toen een pizzabezorger met een bom om zijn nek een bank binnenliep. De bom ontplofte (wat niet de bedoeling was) en zorgde voor een publieke moord. De serie gaat dieper in op de persoon achter deze misdaad. Heel bizar, maar ook verslavend zodat je blijft kijken.

6. The Confession Tapes

Als een moordenaar de misdaad bekent, moet hij of zij het wel gedaan hebben. Toch? Na het zien van The Confession Tapes ben je hier niet meer zo zeker van. In deze vaak schokkende docuserie worden moorden die zijn bekend door de verdachten opnieuw onder de loep genomen. Daaruit blijkt dat de politie vaak smerige trucs inzet om de verdachten een bekentenis te ontlokken. Maar hoe bewijs je vervolgens je onschuld? Met hooguit twee afleveringen per zaak kijkt The Confession Tapes als een soort 'Making a Murderer Light'.

5. Wild Wild Country

Deze documentaire gaat over de Bachwan-beweging, die zich baseerde op een veelheid aan spirituele en godsdienstige bronnen en invloeden. De omstreden sekteleider Bhagwan, aka Oysho, kwam in de jaren tachtig in opspraak nadat hij een utopische stad bouwde in de woestijn van Oregon. De beweging zette zich af tegen de bestaande religieuze, maatschappelijke en politieke orde. Zijn sekte, de Rajneesh, was zeer controversieel door hun niet-Westerse manier van leven. Hun vestiging in Oregon zorgde voor grote conflicten met de lokale bevolking, en uiteindelijk tot een (inter)nationaal schandaal.

4. Team Foxcatcher

In 1996 vond een spraakmakende moordzaak plaats in de Amerikaanse worstelwereld. Spil in de zaak is John du Pont. Deze steenrijke sportfan bouwt een trainingskamp op zijn landgoed, waar professionele worstelaars kunnen wonen en werken. Maar de excentrieke multimiljonair begint zich steeds vreemder te gedragen en de worstelaars verkeren zonder het te weten in groot gevaar. Wat deze film zo griezelig maakt, is dat de meeste beelden op het trainingskamp zijn geschoten door de worstelaars zelf. Je ziet hun huisbaas hierdoor steeds verder afglijden in zijn eigen wereld vol waandenkbeelden… met fatale gevolgen. In 2014 werd deze bizarre moordzaak verfilmd met Channing Tatum en Steve Carell in de hoofdrollen.

3. The Disappearance of Madeleine McCann

De vermissing van de Britse Madeleine McCann heeft ons jarenlang in de ban gehouden. Op 3 mei 2007 verdween Madeleine McCann uit het vakantie-appartement in Portugal, waar zij met haar gezin was. Terwijl de ouders uiteten waren, sliepen Maddie en haar broertje en zusje in het appartement. Toen de moeder bij de kinderen checkte of alles oké was, was er geen enkel spoor van Maddie te bekennen. Maddie’s ouders beweren vanaf het begin dat er sprake was van ontvoering. De politie vindt alleen geen enig bewijs hiervoor. Jaren na de verdwijning is er nog steeds geen enkel spoor van Maddie te bekennen. 

2. Casting JonBenet

De moord op JonBenet Ramsey hield in december 1996 de hele wereld bezig. Het 6-jarige kind werd dood aangetroffen in de kelder van haar ouders. Het meisje won diverse schoonheidswedstrijden en had daardoor al op jonge leeftijd een bekende naam opgebouwd. Ging het om een ongeluk, was één van de ouders schuldig, heeft haar broertje iets doms gedaan of was het de Kerstman die tijdens een kerstfeestje langs was geweest? De vraag is nooit beantwoord en regisseur Kitty Green is op bijzondere wijze op zoek gegaan naar antwoorden. De amateuracteurs vertellen wat er naar hun weten is gebeurd en hun verhalen worden steeds persoonlijker. Een vrouw die auditie doet voor de rol van moeder Patsy snapt wel dat JonBenets ouders niet huilden tijdens de persconferentie; toen haar broer was vermoord bleven háár ouders ook rustig. Zo is Casting JonBenet eigenlijk twee dingen. Een true crime-relaas dat blijft hangen in speculatie én een intrigerende film over de grenzen van empathie.

1. Making a Murderer

Dit is de serie waar het allemaal mee begon. Making a Murderer werd zonder bombarie op Netflix gezet, maar groeide in no time uit tot een van de meest spraakmakende titels van de streaming gigant. In deze tiendelige serie wordt de moord op Teresa Halbach tegen het licht gehouden. Alle aanwijzingen wijzen in de richting van Steven Avery, maar al snel rijst het vermoeden dat de moordverdachte het slachtoffer is van een complot van een wraakzuchtige sheriff. Making a Murderer is een serie die even schokkend als verslavend is. Het explosieve einde schreeuwt om een vervolg en die kreeg de serie ook, al komt het tweede seizoen helaas niet in de buurt qua kwaliteit.