Zo kom je het weekend wel door

Netflix is lekker bezig! De streamingservice heeft inmiddels al 62 original-films op haar naam staan. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Goed nieuws, wij vertellen welke 10 je gezien moet hebben.

10. WAR MACHINE

Als een trotse generaal een impopulaire oorlog moet winnen, gaat hij halsoverkop de uitdaging aan. Hij heeft echter niet door dat hij zijn eigen grootste vijand is. Na Idris Elba was Brad Pitt de eerste A-lister die zijn gezicht verleende aan een Netflix-film. Het resultaat is soms wat teleurstellend, maar de cast maakt een hoop goed. Prima voor vrij avondje.

9. WHEELMAN

Een bankoverval loopt gruwelijk uit de hand. Met de buit in zijn auto begint voor de vluchtauto-chauffeur een race tegen de klok. Wheelman is geen hoogstaande cinema, maar een lekkere genrefilm. Frank Grillo zet zijn beste beentje voor en geeft je alles wat je op een brakke zondag wil: actie, geweld, gescheld en een hoop auto’s.   

8. I DON’T FEEL AT HOME IN THIS WORLD ANYMORE

Als er bij Ruth wordt ingebroken in haar huis, is de maat vol: ze gaat op zoek naar haar gestolen spullen maar wil vooral de daders confronteren met wat ze gedaan hebben. Haar zonderlinge buurman Tony gaat met haar mee. Er valt genoeg te lachen tijdens hun roadtrip, maar het is vooral mooi getroffen hoe de twee zelf veranderen in het type mens waar ze zo boos van worden.

7. 1922

In 1922 besluit Wilfred James zijn vrouw te vermoorden om er financieel beter van te worden. Maar wanneer Wilfred zich heeft ontdaan van het lijk van zijn echtgenote, begint de ellende. Hoewel de film weinig baanbrekends te bieden heeft, is 1922 een verdienstelijk King-verfilming met een slepende, dreigende sfeer. Hoofdrolspeler Thomas Jane weet op een geloofwaardige manier de psychische gevolgen van moord en schuld te vertalen naar film. 

6. BEASTS OF NO NATION

Beast of no Nation is hard, compromisloos, goed geacteerd en prachtig gefilmd. Het jongetje Agu wordt tegen zijn wil in gerecruteerd door een rebellenleger. Het heldere kleurenpallet van de Afrikaanse jungle staat in schril contrast met Agu’s sombere realiteit. Je wordt niet met je neus op de feiten gedrukt; ze worden keihard naar je kop geslingerd. Beasts of No Nation kijkt niet makkelijk weg, maar is in veel opzichten noodzakelijke stof.

5. GERALDS GAME

Na een mislukt seksspelletje geeft de man van Jessie de geest en dus moet de vrouw zelf los zien te komen uit haar handboeien. Hallucinaties, lucide momenten en flashbacks naar haar jeugdtrauma's wisselen elkaar af terwijl ze probeert het onmogelijke voor elkaar te krijgen. De talentvolle horrorregisseur Flanagan maakt van Stephen Kings verhaal een film die je als kijker weinig grond onder de voeten geeft en dat werkt op een positieve manier bevreemdend.

4. FIRST THEY KILLED MY FATHER

Waar je met Beasts of No Nation wordt geconfronteerd met bruut oorlogsgeweld, houdt Jolie in First They Killed My Father vooral de camera gericht op hoofdpersoon Loung. Vanuit het perspectief van het jonge meisje zien we hoe het brute Khmer Rouge-regime in de jaren 70 in Cambodja aan de macht kwam. First They Killed My Father is sierlijk en met inlevingsvermogen geregisseerd en maakt daardoor een diepe indruk. 

3. MUDBOUND

Het leven op het Amerikaanse platteland in de jaren veertig is hard en dat telt dubbel als je weinig te makken hebt en driedubbel als je een kleurtje hebt. Dat wordt weer eens duidelijk in dit familiedrama, dat vrij rustig begint, maar steeds broeieriger wordt. Hoewel de film aan de lange kant is, weet hij je toch bij een les te houden, die niet vaak genoeg gedoceerd kan worden. Het is geen wonder dat deze voor Netflix gemaakte film in de VS ook in een aantal bioscopen draaide, want daar past-ie heel goed; de sfeer komt beter over naarmate je een grotere televisie hebt.

2. THE MEYEROWITZ STORIES

Het gezelschap Ben Stiller, Adam Sandler, Dustin Hoffman en Emma Thompson is prima in z’n element op het snijvlak van drama en comedy en dat is precies waar dit bijtende familieverhaal zich afspeelt. Eerstgenoemden spelen kinderen van de egocentrische kunstenaar Harold –intussen toe aan zijn vierde vrouw - die altijd meer met zichzelf bezig is geweest dan met zijn kroost. Een noodgedwongen reünie van het gezin drukt nog eens op de pijnpunten.

1. OKJA

Mija wil haar zeekoe-varken Okja redden uit de klauwen van een kwaadaardige multinational. Zo’n verhaal valt of staat bij de liefde tussen kind en dier. Die is hartverwarmend, vooral omdat de schattige Okja – gemaakt door de Nederlandse visual effects-held Erik-Jan de Boer – zo goed gelukt is. De kritiek op de bio-industrie en groteske bedrijven als Monsanto is niet mals, maar daar staat ook veel kleurrijke pret tegenover.

Benieuwd naar de nieuwe lichting? Bekijk dan onze ranglijst van favoriete Netflix Original-films van 2018!

Bij de Amerikaanse supermarktketen Walmart kunnen klanten tegenwoordig online al hun boodschappen bestellen, waarna je ze alleen nog even op hoeft te pikken (ze doen daar blijkbaar nog niet aan bezorgen). Om deze nieuwe service te promoten heeft de winkelketen nu een best wel briljante commercial laten maken, waarin auto's uit allerlei filmklassiekers komen shoppen bij Walmart.

 

Van The Dark Knight tot Knight Rider

In de gauwigheid zien we hier eerst de Batmobiel uit The Dark Knight voorbijkomen, gevolgd door de Ecto 1 van de Ghostbusters en de legendarische pratende Pontiac KITT uit Knight Rider. Maar daar begint het pas, want hierna zien we ook nog hoe de hondenkopwagen uit Dumb & Dumber, het kleurrijke busje uit Scooby Doo, een met babyraptors gevulde Jurassic Park-jeep, en de Flintstones-mobiel hun boodschappen bij Walmart komen halen.

 

Net als je denkt dat het budget onderhand op moest zijn (alleen al aan auteursrechten moet dit potje klauwen vol geld gekost hebben, en dan hebben we het nog niet eens over de CGI gehad) zien we daar ook nog de vliegende DeLorean uit Back to the Future 2 en Autobot Bumblebee aankomen. En dan hebben we er misschien nog een paar gemist ook. Het is dat Walmart geen vestigingen in de Benelux heeft, maar anders waren wij na dit spotje meteen overgeschakeld van de Appie naar deze filmnerd-vriendelijke keten.

 

Heel Holland Bakt-kandidate Maroeska Metz lijkt steeds meer ergernis op te wekken bij tv-kijkend Nederland. Rond de seizoenstart begin december werd al duidelijk dat deze wel erg opvallend getalenteerde kandidate een eigen kookboek heeft geschreven én een eigen cateringbedrijf heeft. Toen voorspelden we al dat dit relletje wel eens uit de hand zou kunnen gaan lopen, en nu is het zover. Nu Maroeska voor de derde week op rij gewonnen heeft lijkt de heisa rond haar persoon het k̶o̶o̶k̶p̶u̶n̶t̶  bakpunt te hebben bereikt. Maar dat zorgt dan wel weer voor leuke tweets.

 

 

 

 

 

Tarte Tatin? Tarte Chagrin zul je bedoelen!

Volgens Omroep Max is koken niet hetzelfde als bakken, en kan mevrouw Metz daarom gewoon meedoen aan de voor amateurbakkers bedoelde show. Die vlieger lijkt echter niet helemaal op te gaan. De opdracht waarmee de 60-jarige kookboek-auteur gisteren won was een tarte tatin. Meerdere twitteraars wezen erop dat op Maroeska's eigen site nota bene een filmpje staat waarop ze haarfijn uitlegt hoe je dit bakt.

 

Sommige kijkers beginnen zo pissed off te worden dat ze het inmiddels al op de man beginnen te spelen, en ook Maroeska's voorkomen bekritiseren:

 

 

Een grove Twitteraar heeft het zo gehad met Maroeska dat hij haar in één adem noemt met de door-en-door slechte King Joffrey uit Game of Thrones?!
 

 

Omroep Max blijft vooralsnog vierkant achter Maroeska staan, maar daarmee neemt de omroep wel een risico. Heel Holland Bakt is immers hun grote kijkcijferkanon met meer dan drie miljoen kijkers. Alleen Wie is de Mol weet een vergelijkbaar aantal Nederlanders aan de buis gekluisterd te houden. Nu kijkers online beginnen te mopperen dat de lol er nu voor hen af is wordt het interessant om te zien of de kijkcijfers van Heel Holland Bakt gaan teruglopen. Binnen een paar weken zullen we merken of dit ook het geval is.