Zo kom je het weekend wel door
Thomas Jane als Wilfred James in 1922

Netflix is lekker bezig! De streamingservice heeft inmiddels al 62 original-films op haar naam staan. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Goed nieuws, wij vertellen welke 10 je gezien moet hebben.

More content below the advertising

10. WAR MACHINE

Als een trotse generaal een impopulaire oorlog moet winnen, gaat hij halsoverkop de uitdaging aan. Hij heeft echter niet door dat hij zijn eigen grootste vijand is. Na Idris Elba was Brad Pitt de eerste A-lister die zijn gezicht verleende aan een Netflix-film. Het resultaat is soms wat teleurstellend, maar de cast maakt een hoop goed. Prima voor vrij avondje.

9. WHEELMAN

Een bankoverval loopt gruwelijk uit de hand. Met de buit in zijn auto begint voor de vluchtauto-chauffeur een race tegen de klok. Wheelman is geen hoogstaande cinema, maar een lekkere genrefilm. Frank Grillo zet zijn beste beentje voor en geeft je alles wat je op een brakke zondag wil: actie, geweld, gescheld en een hoop auto’s.   

8. I DON’T FEEL AT HOME IN THIS WORLD ANYMORE

Als er bij Ruth wordt ingebroken in haar huis, is de maat vol: ze gaat op zoek naar haar gestolen spullen maar wil vooral de daders confronteren met wat ze gedaan hebben. Haar zonderlinge buurman Tony gaat met haar mee. Er valt genoeg te lachen tijdens hun roadtrip, maar het is vooral mooi getroffen hoe de twee zelf veranderen in het type mens waar ze zo boos van worden.

7. 1922

In 1922 besluit Wilfred James zijn vrouw te vermoorden om er financieel beter van te worden. Maar wanneer Wilfred zich heeft ontdaan van het lijk van zijn echtgenote, begint de ellende. Hoewel de film weinig baanbrekends te bieden heeft, is 1922 een verdienstelijk King-verfilming met een slepende, dreigende sfeer. Hoofdrolspeler Thomas Jane weet op een geloofwaardige manier de psychische gevolgen van moord en schuld te vertalen naar film. 

6. BEASTS OF NO NATION

Beast of no Nation is hard, compromisloos, goed geacteerd en prachtig gefilmd. Het jongetje Agu wordt tegen zijn wil in gerecruteerd door een rebellenleger. Het heldere kleurenpallet van de Afrikaanse jungle staat in schril contrast met Agu’s sombere realiteit. Je wordt niet met je neus op de feiten gedrukt; ze worden keihard naar je kop geslingerd. Beasts of No Nation kijkt niet makkelijk weg, maar is in veel opzichten noodzakelijke stof.

5. GERALDS GAME

Na een mislukt seksspelletje geeft de man van Jessie de geest en dus moet de vrouw zelf los zien te komen uit haar handboeien. Hallucinaties, lucide momenten en flashbacks naar haar jeugdtrauma's wisselen elkaar af terwijl ze probeert het onmogelijke voor elkaar te krijgen. De talentvolle horrorregisseur Flanagan maakt van Stephen Kings verhaal een film die je als kijker weinig grond onder de voeten geeft en dat werkt op een positieve manier bevreemdend.

4. FIRST THEY KILLED MY FATHER

Waar je met Beasts of No Nation wordt geconfronteerd met bruut oorlogsgeweld, houdt Jolie in First They Killed My Father vooral de camera gericht op hoofdpersoon Loung. Vanuit het perspectief van het jonge meisje zien we hoe het brute Khmer Rouge-regime in de jaren 70 in Cambodja aan de macht kwam. First They Killed My Father is sierlijk en met inlevingsvermogen geregisseerd en maakt daardoor een diepe indruk. 

3. MUDBOUND

Het leven op het Amerikaanse platteland in de jaren veertig is hard en dat telt dubbel als je weinig te makken hebt en driedubbel als je een kleurtje hebt. Dat wordt weer eens duidelijk in dit familiedrama, dat vrij rustig begint, maar steeds broeieriger wordt. Hoewel de film aan de lange kant is, weet hij je toch bij een les te houden, die niet vaak genoeg gedoceerd kan worden. Het is geen wonder dat deze voor Netflix gemaakte film in de VS ook in een aantal bioscopen draaide, want daar past-ie heel goed; de sfeer komt beter over naarmate je een grotere televisie hebt.

2. THE MEYEROWITZ STORIES

Het gezelschap Ben Stiller, Adam Sandler, Dustin Hoffman en Emma Thompson is prima in z’n element op het snijvlak van drama en comedy en dat is precies waar dit bijtende familieverhaal zich afspeelt. Eerstgenoemden spelen kinderen van de egocentrische kunstenaar Harold –intussen toe aan zijn vierde vrouw - die altijd meer met zichzelf bezig is geweest dan met zijn kroost. Een noodgedwongen reünie van het gezin drukt nog eens op de pijnpunten.

1. OKJA

Mija wil haar zeekoe-varken Okja redden uit de klauwen van een kwaadaardige multinational. Zo’n verhaal valt of staat bij de liefde tussen kind en dier. Die is hartverwarmend, vooral omdat de schattige Okja – gemaakt door de Nederlandse visual effects-held Erik-Jan de Boer – zo goed gelukt is. De kritiek op de bio-industrie en groteske bedrijven als Monsanto is niet mals, maar daar staat ook veel kleurrijke pret tegenover.

Benieuwd naar de nieuwe lichting? Bekijk dan onze ranglijst van favoriete Netflix Original-films van 2018!