Terwijl heel Nederland druk bezig is met verlanglijstjes, zijn wij op de redactie vooral in de weer met eindejaarslijstjes. Wat waren volgens ons de beste films van 2018? Al onze redacteuren leverden hun favorietenlijstje in en vervolgens gingen we punten tellen. En al zeggen we het zelf, daar is een mooie Top Tien uit naar voren gekomen!

10 – Call Me By Your Name

Soms lijkt het er misschien op dat we hier bij Superguide alleen maar naar Young Adult Series of naar Marvel-films kijken, maar een blik op deze lijst leert dat dit in de praktijk heus niet zo is. Op zijn tijd kunnen we best een arthouse-filmpje waarderen. Zeker als het dan ook nog gaat om een broeierige ontluikende liefde tussen twee knappe mannen in een prachtig Italiaans landschap. Met zoveel moois op het doek is arthouse zo slecht nog niet toch?

 

9 – Widows

Nadat drie bankovervallers tijdens een kraak om het leven komen en de buit in vlammen opgaat, komt de gangster die ze beroofd hadden verhaal halen bij hun weduwes: alles terugbetalen, anders gaan jullie er ook aan. Hierna zien Viola Davis, Elizabeth Debicki en Michelle Rodriguez, die voor de verandering eens niet dezelfde rol speelt die ze altijd speelt, zich genoodzaakt om overvallers tegen wil en dank te worden Daarbij krijgen ze versterking van rijzende ster Cynthia Erivo als getaway driver. Regisseur Steve McQueen gaat zich soms wel erg te buiten aan mooi-filmerij wat soms afleidt, maar toch blijkt Widows pakkend genoeg voor een top Tien-notering.

 

8 – The Incredibles 2

We hebben er bijna 14 jaar op moeten wachten, maar deze langverwachte sequel op één van de allerbeste Pixars ooit stelt zeker niet teleur. En gelukkig krijgen we in dit vervolg ook meer te zien van baby Jack-Jack! Deze superkoter is toch wel het leukste lid van de familie Parr, en in het eerste deel bleef hij op het einde na een beetje onbenut. Dat wordt in dit deel helemaal goedgemaakt!

 

7 – Deadpool 2

En ook dit vervolg op een film die bijna niet te evenaren zo goed was blijkt aan de verwachtingen te voldoen. Goed, de verrassing is er een beetje af, maar Deadpool is nog net zo hilarisch als in zijn debuutfilm van drie jaar terug. En dan kreeg deze vuilbekkende anti-held ook nog eens de wind mee van één van de allerbeste marketingcampagnes die we ooit hebben gezien.

 

6 – The Florida Project

Voordat de Oscarnominaties bekend werden gemaakt werd dit kleinschalige arthouse-drama als een serieuze kanshebber voor meerdere gouden beeldjes gezien. The Florida Project werd door The Academy echter bruut over het hoofd gezien, alleen Willem DaFoe’s indrukwekkende rol bleek zo goed dat ze niet om een nominatie heen konden.

 

5 – Avengers: Infinity War

Als er één blockbuster is waar je dit jaar niet omheen kon, dan was het wel Avengers: Infinity War. En met de grootste cliffhanger sinds Empire Strikes Back laat Marvel ons nu een jaar in spanning zitten voordat we in Avengers: Endgame eindelijk zien hoe het afloopt. Zo fanatiek als die fan die er 103 keer naartoe ging zijn we dan misschien niet, maar toch: Is het al bijna 24 april?

 

4 – Annihilation

Als een film die voor de bioscopen bedoeld was uitkomt op Netflix, dan gaan bij ons tegenwoordig de alarmbellen rinkelen. Dit betekent doorgaans namelijk dat de desbetreffende filmstudio van de film af wilde, omdat deze gewoonweg niet zo goed als verwacht bleek te zijn. Kijk maar naar The Cloverfield Effect, Extinction of Mowgli. Uitzondering op deze regel is de sci-fi thriller Annihilation. Deze werd niet vanwege tegenvallende kwaliteit naar Netflix verbannen, integendeel; de film werd juist met juichend kritieken ontvangen. Deze intelligente science fiction film deed het in de Amerikaanse bioscopen gewoon niet goed, waarna die in Europa straight-to-streaming ging.

 

3 – Mission: Impossible – Fallout

Net als je denkt dat waaghals Tom Cruise na de vierde en vijfde Mission: Impossible-films wel zijn top heeft bereikt op stuntgebied, doet hij er gewoon nog even een giga-schep bovenop: in zijn zesde optreden als Ethan Hunt haalt hij meer linke fratsen uit dan ooit tevoren. Of zoals Honest Trailers het zegt: “Tom Cruise blijft zijn grenzen verleggen tot hij een keer de pijp uitgaat tijdens het opnemen van deze films”.

 

2 – A Quiet Place

Voor zijn regiedebuut werkt de vooral van The Office bekende John Krasinski een simpel gegeven uit tot een zenuwslopende thriller. Over de hele wereld kun je in bioscoopzalen waar normaal het popcorngekraak overstemt een speld horen vallen. We kunnen dan ook niet wachten om te zien wat Krasinski voor het vervolg in petto heeft. Oh ja, Sandra Bullock probeert hetzelfde truukje nu trouwens ook op met Netflix met de variant A̶ ̶B̶l̶i̶n̶d̶ ̶P̶l̶a̶c̶e̶ Bird Box.

 

1 – A Star Is Born

Als je ons begin dit jaar had verteld dat een zoveelste remake van een stokoude Hollywoodtranentrekker met een popster in een hoofdrol en een acteur die voor het eerst regisseert onze favoriete film van het jaar zou zijn, dan hadden we je misschien voor gek verklaard. Maar Bradley Cooper en Lady Gaga hebben het gewoon geflikt. Deze vierde uitvoering van A Star Is Born grijpt je bij de strot met geweldige rollen van beide hoofdrolspelers. Het dramatische einde is een beetje veranderd waardoor het ook voor mensen die met de andere versies bekend zijn toch als een schok komt. En dan is ook de muziek nog uitstekend. A Star Is Born is wat ons betreft dan ook een hele terechte Oscarfavoriet.

 

Een overzicht met de Rocky-films gerangschikt naar hoe goed ze zijn, dat is nogal voorspelbaar: natuurlijk komt dan de eerste Rocky bovenaan, gevolgd door de eerste Creed. Daarom hier een lijst met alle 8 Rocky-films gerangschikt naar hoeveel lol we eraan bleven. “Welke is de beste?” is immers een hele andere vraag als “Welke delen zou je nog een keer kijken als ze op tv komen?” Speaking about which, RTL7 gooit er vanaf 20 januari een week lang elke avond een andere Rocky-film doorheen.

8 – Rocky V (1990)

De vijfde Rocky is niet alleen één van de mindere films uit de reeks, het is ook één van de minder vermakelijke films uit de franchise. Onze boksheld belandt voortdurend van de regen in de drup, en daarnaast houdt hij zich hier voornamelijk met coachen bezig. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn, maar als zijn naam op de filmposter staat verwacht je hem ook in de ring te zien. Hij mag wegens gezondheidsredenen echter niet meer professioneel boksen.

 

7 – Rocky Balboa (2006)

Toen Sylvester Stallone in 2006 opnieuw terugkeerde in de rol van zijn beroemdste personage, was het een aangenaam weerzien. Toch was er weinig aan deze film wat echt beklijft, wat ons het meest is bijgebleven waren Sly’s rare opgeplakte dan wel opgeschminkte wenkbrauwen die, vooral als je de film in HD kijkt, ontzettend afleiden.

 

6 - Rocky II (1979)

Terwijl er aan het einde van de eerste Rocky er na 15 rondes weinig meer over was van kemphanen Apollo Creed en Rocky Balboa, gaan de heren hier toch voor een rematch. Want de eerste film werd immers zowat de meest winstgevende film ooit gemaakt, dus natuurlijk moest er een vervolg komen. Een vervolg vol bittere rivaliteit, maar wel weer met een stevig eindgevecht.

 

5 – Creed (2015)

Regisseur Ryan Coogler en opkomend acteur Michael B. Jordan reanimeerden in 2015 de Rocky-franchise met deze rauwe film over de zoon van Apollo Creed. Het duo had met het drama Fruitvale Station al laten zien dat ze samen uitstekende dingen konden maken, maar met Creed verrasten ze vriend en vijand. Daarnaast wist Coogler uit Stallone zowat de beste acteerprestatie van zijn hele carrière te persen, wat de ouwe rot zowaar een Oscarnominatie en een Golden Globe opleverde. Het was voor Sly de eerste keer sinds de allereerste Rocky uit 1977 dat hij voor deze prijzen genomineerd was. Wel won hij in de tussenliggende jaren maar liefst tien (10!) Razzie Awards, waaronder ook twee voor Rocky IV.

 

4 – Rocky (1977)

Ja natuurlijk is de eerste Rocky nog steeds de beste, alhoewel de beide Creed-films toch ook bijna net zo goed zijn. Maar daarmee kijkt 'ie nog niet het lekkerst weg, vandaar deze vierde plaats. Deze klassieker won wel mooi Oscars voor Beste Film, Beste Regie en Montage, en was daarnaast nog genomineerd in zeven andere categorieën. En dat allemaal omdat een onbekende acteur net zo lang met zijn script leurde tot er een studio was die bereid was hem de hoofdrol te geven. De rest is geschiedenis.

 

3 - Rocky III (1982)

Nadat ze elkaar twee films tot pulp hebben geslagen zijn Rocky Balboa en Carl Weathers nu ineens goede vrienden. Gezellig! En Apollo wordt nu zelfs de trainer van zijn aartsrivaal, als deze het opneemt tegen de ruige Clubber Lang, gespeeld door niemand minder dan Mr. T. Daarnaast is deze derde Rocky ook nog eens de film waarvoor rockband Survivor die onverslijtbare stamper Eye Of The Tiger heeft geleverd. Bij het eropvolgende deel mochten de rockers trouwens weer meedoen met hun hit Burning Heart maar daarna bleken het toch niet zulke overlevers. Frontman Jimi Jamison kwam later wel weer boven water als zanger van I’ll Be Ready, beter bekend als het Baywatch-theme.

 

2 - Creed II (2018)

De eerste Creed was al uitstekend, maar de tweede doet er nog een flinke schep bovenop en weet zowat alles wat deze franchise zo boeiend maakt in één film te combineren. Loeispannende gevechten? Check. Meeslepend drama? Check. Een angstaanjagende tegenstander? Driedubbel check, want wat is Florean “Big Nasty” Munteanu een engerd. Als je Creed II als vervolg op Creed ziet, dan heb je een meer toegankelijke sequel, die meer een gespierde blockbuster is dan zijn vedergewicht voorganger. Maar Creed II is ook een vervolg op Rocky IV, en in dat aspect is dit een zeldzame sequel die in alle opzichten superieur is aan zijn voorganger.

 

1 - Rocky IV (1985)

Ook al behoort de vierde Rocky-film eigenlijk samen met de vijfde tot de twee lelijke eendjes in een verder uitstekende franchise, het vierde avontuur van meneer Balboa is zo compleet over the top dat het juist weer hartstikke leuk wordt. Stallone besmeurt zonder aarzelen de goede naam van de franchise en stapelt cliché op cliché in een onbeschaamd staaltje “America Fuck Yeah”-propaganda met een tenenkrommend hoog “Jongens dit kan echt niet”-gehalte, en dat maakt van Rocky IV nou juist zo’n guilty pleasure. En dan ook nog Dolph Lundgren in een badass-over the top schurkenrol als de ijskoude Ivan Drago. En een arena vol Russen in Moskou die uiteindelijk allemaal voor Rocky juichen. En Living in America, die geweldige titelsong van James Brown, wat later nog briljant gecoverd is door Weird Al Yankovic als Living with a Hernia. Het kan niet op.

 

 

Naast tal van spannende kwaliteitsseries staat er ook nog genoeg spul op Netflix dat misschien geen verantwoorde kwaliteit van de hoogste plank biedt, maar wel garant staat voor een middagje of avondje onbekommerde lol.  Deze monsterfilms bijvoorbeeld! Gewoon lekker onderuit zitten, verstand op nul zetten en laat het monstergeweld maar losbarsten!

Beyond Skyline

Toen scenarioschrijver Liam O'Donnell in 2010 zag hoe de verfilming van zijn script voor de monsterfilm Skyline wereldwijd werd neergesabeld, leek hij te denken: “Dan doe ik de volgende gewoon zelf”. Het vervolg werd namelijk door O'Donnell geregisseerd. Kritieken waren ook een stuk milder dan bij de eerste het geval was. Ook leuk om te vermelden dat dit de eerste Hollywood-produktie was met een redelijk grote rol voor vechtmachine Iko Uwais uit de Raid-films, en da's ook best wel een monster.
 

 

The Thing (2011)

Het korte verhaal “Who Goes There?” van science fiction schrijver John W. Campbell werd in 1951 voor het eerst verfilmd als The Thing From Another World. John Carpenter’s remake uit 1982, die gewoon The Thing heette, groeide echter uit tot een klassieker, met een heldenrol voor Kurt Russell. In 2011 mocht Nederlander Matthijs van Heijningen Jr. (ja inderdaad de zoon van filmproducent Matthijs van Heijningen) van Hollywood een eigentijdse remake maken met hoofdrollen voor Joel Edgerton en Mary Elizabeth Winstead. Deze was heus niet onaardig, alleen het origineel was gewoon ontzettend veel beter.

 

Cloverfield

Reuze-geheimzinnig deed J.J. Abrams eind 2007 over zijn mysterieuze project Cloverfield. Zelfs de titel mocht aanvankelijk niet vrijgegeven worden, waardoor de film aanvankelijk werd gepromoot als '1-18-08', naar de Amerikaanse releasedatum. Toen deze found footage monsterfilm eindelijk in première ging was de hype al zo gigantisch geworden dat de film zelf deze nog maar net kon rechtvaardigen.

 

De loeispannende spin-off 10 Cloverfield Avenue uit 2016 staat trouwens ook op Netflix, en die is eigenlijk nog veel beter. Aangezien dit meer een thriller is dan een monsterfilm hoort die echter niet in dit lijstje thuis. Over The Cloverfield Paradox kunnen we het maar beter niet meer hebben.
 

Anaconda

Deze lekker foute franchise werd vanaf deel drie pas echt leuk, want toen kwam David “The Hoff” Hasselhoff meedoen. Het onvolprezen Anaconda 3: Offspring staat helaas niet op Netflix, dus moeten we het doen met het eerste deel. Ook niet verkeerd, want hier bestaat de cast uit Jennifer Lopez, Ice Cube en Danny Trejo. De heerlijk neppe special effects doen je afvragen hoe dit ook in de bioscopen terecht is gekomen, en niet gewoon rechtstreeks naar de videotheken is gegaan. Niet alleen sleepte de film zes Razzie nominaties in de wacht, ook bemachtigde Anaconda een felbegeerde plaats op de Razzie-lijst van de ‘100 Most Enjoyably Bad Movies Ever Made’.

 

Tremors

Bij sommige B-films springt de lol er zo duidelijk vanaf dat ze per ongeluk weer serieus goed worden. Zo was dat ook het geval met Tremors, een horrorkomedie over monsters in de grond die een lekker dik aangezette ode aan oude monsterfilms was. Ook het vervolg Tremors 2: Aftershocks is te zien op Netflix.
 

 

Een jaar geleden heeft hoofdrolspeler Kevin Bacon nog meegewerkt aan een pilot-aflevering voor een tv-serie van Tremors, maar hij liet op zijn Instagram teleurgesteld weten dat The Syfy Channel na het zien van deze eerste aflevering toch besloot om niet verder te gaan met de serie.