De nominaties voor de 91e Academy Award-uitreiking zijn bekend! Op 24 februari maken deze filmmakers, acteurs en actrices kans op de felbegeerde beeldjes. Bekijk snel alle Oscar-nominaties!

Als het op het aantal nominaties aankomt zijn The Favourite en Roma de grote Oscar-winnaars. Het periodedrama van Olivia Colman en de zwartwit Netflix-hit Roma scoren beide maar liefst 10 nominaties. A Star is Born en Vice doen het bijna net zo goed en dingen mee in 8 categorieën.

Alle 4 de films zijn sowieso genomineerd voor Best Picture, waar ze concurrentie hebben met BlacKkKlansman, Green Book, Bohemian Rhapsody en – misschien wel de grootste verrassing – de Marvel-film Black Panther. Sowieso de eerste superheldenfilm ooit genomineerd voor Best Picture, dus die titel kan Disney alvast in z’n zak steken.

Dit is de hele lijst genomineerden.

More content below the advertising

Actor in a Leading Role

Christian Bale, Vice

Bradley Cooper, A Star is Born

Willem DaFoe, At Eternity’s Gate

Rami Malek, Bohemian Rhapsody

Viggo Mortensen, Green Book

Actress in a Leading Role

Yalitza Arapicio, Roma

Glenn Close, The Wife

Olivia Colman, The Favourite

Lady Gaga, A Star is Born

Melissa McCarthy, Can You Ever Forgive Me?

Actress in a Supporting Role

Amy Adams, Vice

Marina de Tavira Roma,

Regina King, If Beale String Could Talk

Emma Stone, The Favourite

Rachel Weisz, The Favourite

Actor in a Supporting Role

Mahershala Ali, Green Book

Adam Driver, BlackKlansman

Sam Elliot, A Star is Born

Richard E. Grant, Can You Ever Forgive Me

Sam Rockwell, Vice

Directing

BlacKkKlansman, Spike Lee

Cold War, Paweł Pawlikowski

The Favourite, Yorgos Lanthimos

Roma, Alfonso Cuaron

Vice, Adam McKay

Animated Feature

Incredibles 2

Isle of Dogs

Mirai

Ralph Breaks the Internet

Spider-Man: Into the Spider-Verse

Adapted Screenplay

The Ballad of Buster Scruggs

BlacKkKlansman

Can You Ever Forgive Me

If Beale Street Could Talk

A Star is Born

Original Screenplay

The Favourite

First Reformed

Green Book

Roma

Vice

Original Song

All the Stars

I’ll Fight

Shallow

When a Cowboy Trades His Spurs for Wings

Foreign Language Film

Capernaum

Cold War

Never Look Away

Roma

Shoplifters

Makeup and Hairstyle

Border

Mary Queen of Scots

Vice

Documentary Short

Black Sheep

End Game

Lifeboat

A Night at the Garden

Period. End of Sentence.

Production Design

Black Panther

The Favourite

First Man

Mary Poppins Returns

Roma

Sound Mixing

Black Panther

Bohemian Rhapsody

First Man

Roma

A Star is Born

Costume Design

The Ballad of Buster Scruggs

Black Panther

The Favourite

Mary Poppins Returns

Mary Queen of Scots

Sound Editing

Black Panther

Bohemian Rhapsody

First Man

A Quiet Place

Roma

Animated Short Film

Animal Behavior

Bao

Late Afternoon

One Small Step

Weekends

Live Action Short

Detainment

Fauve

Marguerite

Mother

Skin

Original Score

Black Panther

BlackKklansman

If Beale Street Could Talk

Isle of Dogs

Mary Poppins Returns

De Oscars worden 24 februari Amerikaanse tijd uitgezonden. Welke films en acteurs gun jij het Oscar-goud? Plaats je reactie op onze Facebook-pagina.

More content below the advertising

Deze editorial is voor alle vrijgezellen van Nederland die vandaag de sociale druk voelen om romantisch te doen. Fuck die shit en fuck Valentijnsdag! Liefde plan je niet, het is abrupt en meedogenloos als een slasher in een horrorfilm. Dus hier zijn 8 horrorfilms voor alle andere Valentijnsdaghaters. Horror is in the air!

1. The Thing

Wat is er nou romantischer dan een onderzoeksstation op Antarctica waar een alien wetenschappers opvreet en nabootst zodat de overlevenden steeds meer paranoïde worden en elkaar beginnen aan te vallen? Alles op de hele wereld ja. Goed geantwoord!

More content below the advertising

2. Bird Box

Alle Netflix-horrors krijgen bonuspunten, want dan hoef je niet naar buiten en zie je niet al die stelletjes Valentijnsdag vieren en je uitlachen wanneer je niet kijkt. In Bird Box kan Sandra Bullock sowieso niet kijken want ze draagt een blinddoek. Dat komt door een monster waarvan je spontaan zelfmoord gaat plegen als je hem ziet.

3. Happy Death Day 2U!

Draait nu in een lege bioscoopzaal want iedereen gaat naar gezellige romantische komedies toe met hun dates. Happy Death Day 2U gaat over een stel tieners die constant de dag herbeleven waarop ze door een gemaskerde man vermoord worden. Het had natuurlijk erger gekund: ze hadden iedere dag Valentijnsdag kunnen beleven!

4. Velvet Buzzsaw

Net als Valentijnsdag is de meeste kunst pretentieuze bullshit en de Netflix-film Velvet Buzzsaw steekt heerlijk de draak met de cynische industrie eromheen. Jake Gyllenhaal speelt een snobberige kunstcriticus die in contact komt met letterlijk levende kunst. De schilderijen vermoorden iedereen die geld probeert te verdienen aan ze.

5. Hereditary

Valentijnsdag kan je het gevoel geven dat de hele wereld gek is geworden. Datzelfde gevoel hebben de mensen in Hereditary. Een extreem griezelige horrorfilm waarin een familie langzaam bezeten raakt van een demon.

6. The Excorcist

Wil je nog meer demonen? The Exorcist is altijd garantie voor een topavond. Dat en “Your mother sucks cocks in hell” is een van dé meest romantische oneliners uit de geschiedenis, zoals je weet.

7. Annihilation

Nog een horrorklassieker die je gelijk op Netflix kan streamen. In Annihilation gaat een groep vrouwelijke wetenschappers een mysterieuze prismazone in, veroorzaakt door een object dat uit de ruimte is neergestort. Daarbinnen gebeurt een aaneenschakeling van prachtige en tegelijkertijd gruwelijk enge taferelen. We houden het vaag maar je kijkt waarschijnlijk nooit meer hetzelfde naar beren…

8. Evil Dead 2

Een groep vrienden die lekker romantisch een weekendje naar een hutje in het bos gaan. Gelukkig worden ze daar op afgerekend en krijgen ze het aan de stok met een stel demonen. Fucking eng maar ook even vaak hysterisch grappig.

Nog een paar uur, dan is Valentijnsdag weer voorbij. We wensen jullie veel sterkte!

Chris Pratt houdt van de Bijbel, zoveel weten we inmiddels wel van de Guardians of the Galaxy-acteur. En actrice Ellen Page heeft daar een probleem mee, specifiek met de Hillsong-kerk waar de acteur graag bidt. In een tweet schreef ze vorige dat die kerk notoir anti-LHBTQ is! Daar heeft Pratt nu ook wat over gezegd op Instagram

More content below the advertising

Op Insta plaatste de acteur een story die tegelijk een statement is. "Onlangs werd gesuggereerd dat ik bij een kerk hoor die een bepaalde groep mensen haat. Niets ligt verder van de waarheid."

Afwijken van de Bijbel

De Jurassic World-ster noemt als voorbeeld zijn scheiding met Anna Faris. In de Bijbel staat dat scheiden verboden is maar zijn kerk steunde hem in de beslissing. Hij beweert ook dat ze hetzelfde doen met mensen uit de LHBTQ-gemeenschap, waartoe Ellen Page behoort. "Ik ben geen woordvoerder van welke kerk of groep mensen dan ook. Mijn normen en waarden bepalen wie ik ben. (…) Ik geloof dat iedereen mag houden van wie hij wil."

Homofobe opmerkingen

Pratt schuift niet onder stoelen of kerkbanken dat hij een religieus persoon is. De clash met Ellen Page kwam naar aanleiding van een tv-interview waarin hij over zijn geloof sprak en de Hillsong-kerk ophemelde (no pun intended). Twee leiders van diezelfde kerk kwamen in 2015 in opspraak na homofobe opmerkingen. Is dit het laatste dat we horen over Chris Pratt vs Ellen Page?