Nieuwe maand, nieuwe blockbusters! Met in december o.a. Disney-klappers Ralph Breaks The Internet en Mary Poppins Returns. En actiejunkies krijgen hun fix met Aquaman en Bumblebee. We nemen de bioscoophoogtepunten met je door.  

6 december
 

More content below the advertising

All You Need Is Love

De Nederlandse versie van Love Actually? Daar lijkt het in ieder geval wel op. De setting is iets anders: All You Need is Love-presentator Maarten ter Horst (Fedja van Huêt) verdwijnt op de vooravond van zijn befaamde Kerstspecial. Lukt het zijn redactie om ook zonder Dr. Love gebroken harten te lijmen? Dat wordt janken in de bios!   
 


First Kiss

Op dezelfde dag komt nóg een grote Nederlandse film uit: First Kiss, met o.a. Leontine Borsato, Stijn Fransen en first time actrice Monique Smit, draait om het gelijknamige cosmeticabedrijf dat verwikkeld raakt in een heftige concurrentiestrijd met… een ánder cosmeticabedrijf.  
 


Mortal Engines

Tijd voor vers post-apocalyptisch vermaak! In Mortal Engines, gebaseerd op de Levende steden-boekenreeks, leidt de mysterieuze Hester Shaw rebellen tegen een gigantische, rijdende versie van Londen (die andere steden opslokt). Geproduceerd door Lord of the Rings-baas Peter Jackson.
 


12 december
 

Ralph Breaks The Internet

Alle Disney-prinsessen verzamelen! In de Wreck It Ralph!-sequel reizen Ralph en Vanellope naar het internet om hun eigen arcade te redden. Onderweg stuiten ze op een stoet van zowat alle Disney-prinsessen ever. Wij rankten ze al eerder op een schaal van vervelend tot vet awesome!
 


Aquaman

Jason Momoa mag nu zónder Justice League-hulpjes Superman en Wonder Woman bewijzen dat Aquaman zeker een eigen film kan dragen. De man die met vissen kan praten is goed op weg: de eerste reacties op Aquaman zijn extreem positief. Eerst zien, dan geloven!
 


Bon Bini Holland 2

Jandino en typetjes Judeska en Gerrie keren terug voor de tweede Bon Bini Holland. Alleen voor de échte Jandino-fans, zeggen we heel voorzichtig…
 


19 december
 

De Fabeltjeskrant: de Grote Dierenbosspelen

Meneer de Uil, juffrouw Ooievaar, meneer De Raaf én Ed en Willem Bever vieren hun vijftigste verjaardag met een bioscoopfilm. Voor de kids een eerste kennismaking en voor ouders en nóg ouder een trip down memory lane. Met de stemmen van o.a. Georgina Verbaan en the one, the only Armin van Buuren.
 


Mary Poppins Returns

Disney sluit 2018 af met de terugkeer van Mary Poppins! De zingende nanny die voor de familie Banks zorgt is nog altijd even magisch. De Britse badass Emily Blunt speelt de hoofdrol en ze krijgt gezelschap van musicalsuperster Lin-Manuel Miranda. Supercalifragili… afijn, je weet wat we bedoelen!  
 


Bumblebee

Transformers gaat back to basic met Bumblebee. Geen ingewikkelde planeetslopers en driekoppige draken, maar lekker simpel: gele kever Bumblebee en een 80’s versie van Optimus Prime. Yes!
 


Second Act

Jennifer Lopez is Maya, een vrouw die aan alle kanten wordt ingehaald door ambitieuze jongeren. Wanneer ze haar baan als supermarktmanager verliest, gaat ze de boel bij elkaar liegen en dat levert haar een poepchique baan op als consultant bij een multinational. Lekker bezig, J-Lo!  
 


Spider-Man: Into The Spider-Verse

Een knettergekke Spidey-film waarin Miles Morales centraal staat en Peter Parker eens niet de grote held is, maar een mentor-rol op zich neemt voor de onervaren Miles. Met vele verschillende versies van Spider-Man zoals Noir (stem van Nicolas Cage!) en Spider-Ham. En dat is precies wat je denkt dat het is.
 


Wildlife

het regiedebuut van Paul Dano (Little Miss Sunshine) is er eentje voor fijnproevers. Arthouse-film Wildlife draait om de veertienjarige Joe in jaren ‘60 Amerika. Het gaat niet lekker met zijn vader (Jake Gyllenhaal) en moeder (Carey Mulligan) en wanneer die eerste vertrekt, blijft Joe met zijn moeder over. En die krijgt óók nog een nieuwe vriend.
 

More content below the advertising

Sterren die andere sterren nadoen: het blijft tof om te zien. Maar wie doet het best zijn collega’s na en is de absolute koning van de celebrity impressions? Deze bekendheden komen aardig in de buurt!

Tom Hiddleston

als IEDEREEN

Graham Nortons sofa is de perfecte plek om je vakgenoten na te doen. Tom Hiddleston doet er gewoon vier in één ruk: Owen Wilson, Christopher Walken, Al Pacino én Robert de Niro, die op dezelfde bank zit. Dan heb je ballen!
 

 

More content below the advertising

Benedict Cumberbatch

transformeert in Chewbacca

Alle Cumberbitches gleden bijna van de bank af toen ze dit zagen: hún Benedict transformeerde voor even in Chewie, met uiteraard een geniale Wookie-roar! Dit houdt ons nog wel even zoet totdat Chewbacca terugkeert in Star Wars: Episode IX (de opnames zitten er in ieder geval al op).
 

 

Leonardo DiCaprio

geeft ons Jack Nicholson

Er zijn al genoeg acteurs die Jack Nicholsons intonatie en manier van spreken geniaal na kunnen doen. Hét gezicht, met die karakteristieke wenkbrauwen, is een stukje moeilijker. Maar Leo flikt het gewoon! Kijk maar, vanaf 2:20.
 

 

Tom Cruise

doet Jack Nicholson

Weer een Nicholson-impression, zelfs twee! Tom Cruise werkte natuurlijk als eens samen met de acteerlegende in A Few Good Men. In die film doet Cruises personage die van Nicholson zelfs na. Kijk maar:
 

 

Jim Carrey

als Elvis Presley

Jim Carreys indrukwekkende acteercarrière is al fantastisch genoeg. Toch vond hij ergens nog tijd en transformeerde Jim al in elke denkbare acteur ooit (Clint Eastwood, Jack Nicholson, James Dean). Deze act, waarin ‘ie in Elvis verandert, blijft echter een topper.
 

 

Meerdere acteurs

doen Nicolas Cage

In deze compilatie wagen verschillende acteurs zich aan cultacteur Nic Cage. Simon Helberg uit The Big Bang Theory doet het verrassend goed. Helaas doet niemand de onnavolgbare NOT THE BEES!-scène…
 

 

Jay Pharoah

kan alles

Ex-SNL-ster Jay Pharoah kan half Hollywood nadoen. Hij gooit er de ene na de andere superster uit. Vooral zijn impressions van Denzel Washington, Jason Statham, Kevin Hart én Jay-Z zijn niet van deze aarde. Geweldig!
 

 

Jordan Peele

waarschuwt ons als Obama

Comedian, acteur én horrorregisseur Jordan Peele, bekend van Get Out en Us, ook wel bekend als nu al de engste film van 2019, doet een fantastische Obama. Toch kleeft er nog een eng randje aan deze impression: het is namelijk een waarschuwing voor de deepfake-techniek. Een manier om geloofwaardig nepnieuws de wereld in te slingeren.
 

 

Bill Hader

als Star Wars-personages!

Bill Hader kan werkelijk alles met zijn stem. In de late night-show van Conan O’Brien transformeert hij in een creperende Jabba the Hutt én een tauntaun die zijn laatste adem uitblaast. Beetje obscuur, maar wel fantastisch.
 

 

Kristen Wiig

impression-queen

Ho, wacht even: het is momenteel één groot sausage fest met al die gasten. Waar zijn de vrouwelijke impressions? Je hebt gelijk. En wie kunnen we beter laten zien dan Kristen Wiig? Deze geniale comédienne en SNL-legende haalt werkelijk alles uit de kast bij haar transformaties. Vooral Björk weet ze perfect neer te zetten. Maar er is nog véél meer:
 

 

Ross Marquand

is een impression-god

Wow! We hebben ‘m hoor, de koning van de impressions! The Walking Dead-acteur Ross Marquand (zijn personage Aaron belandde op onze TWD-lijst met beste personages) kan letterlijk elke acteur nadoen, zo lijkt het. Bekijk deze compilatie en je bent helemaal overtuigd:
 

 

Praten vrouwen net zoveel in films als mannen? Dit is niet een vraag waar we altijd stil bij staan wanneer we een film kijken. Onderzoek van The Geena Davis Institute on Gender in Media drukt ons met de neus op de feiten: mannen praten alleen maar meer in films ten opzichte van vrouwen! Hoewel we leven in een periode van vooruitgang en emancipatie is het met de filmindustrie belachelijk slecht gesteld op dit gebied. De nieuwe resultaten liegen er niet om bij de Oscar-winnaars voor Best Picture: meer dan de helft scoort bedroevend. 

More content below the advertising

Het Geena Davis instituut heeft onderzoek gedaan naar de representatie van vrouwenstemmen in films die een Oscar hebben gewonnen voor Best Picture. 122 films met de Best Picture award zijn geanalyseerd met vrij teleurstellend resultaat. Van de 5554 pratende personages was slechts 29.2% vrouwelijk. De verhouding van 3 mannen op 1 vrouw in films is hetzelfde als in 1946. Het concept emancipatie staat kennelijk niet in het woordenboek bij de makers van deze films. 

Bechdel Test

De test die uitgevoerd wordt om te kijken of een film aan de eisen van vrouwelijke representatie voldoet is een zogenaamde Bechdel Test die als volgt werkt: Een film moet minimaal 2 benoemde vrouwelijke personages hebben die een gesprek voeren over iets anders dan een man. Dit gesprek hoeft slechts één keer voor te komen in een film om te slagen.

Teleurstellend

Klinkt als een vereiste dat makkelijk haalbaar is, toch? Think again: blijkbaar niet. In de jaren ’30 hebben meer films deze test doorstaan dan in het huidige decennium! Films als Moonlight, Slumdog Millionaire en Gladiator falen deze test allemaal. Van alle films met een Oscar voor Best Picture sinds 1929 heeft slechts 49% de test gehaald: erg teleurstellend dus.