5 Uur Show

De 5 Uur Show was van 1989 tot 1998 een hit met presentatrices Viola Holt en Catherine Keyl. Midden augustus keerde het programma terug, maar dit keer is het absoluut geen hit. Wij zoeken uit waarom het flopt.

De doorstart van het iconische programma trapte af met 200.000 kijkers. De dag daarna schakelden 167.000 mensen in voor de talkshow en op dag drie bleven er maar 127.000 over. Tegenwoordig zijn er gemiddeld nog maar zo'n 75.000 kijkers overgebleven, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

 

Te journalistiek

Alhoewel Dit vindt Nederland te vol zit met meningen, vond Viola Holt de vernieuwde 5 Uur Show juist te journalistiek, zo voorspelde ze vooraf. Ze vermoedde al dat het programma geen succes ging worden met presentatrices Brecht van Hulten en Carolina Lo Galbo.

Article continues after the ad

 

Slechte start

Niemand minder dan Angela de Jong had natuurlijk ook wat over de comeback te schrijven: “Hoe urgent is dit? En wie denken de makers dat er voor het scherm zitten? Een stel verveelde 16-jarigen die Netflix uit hebben?”, vroeg de columniste zich af tijdens het allereerste item met gast Catherine Keyl.

Ook de techniek liet behoorlijk te wensen over volgens Angela: “Je zou toch verwachten dat ze in zo’n eerste aflevering de boel goed op orde hebben. Maar nee, de verbinding haperde zo erg dat ik me afvraag of het programma daarna nog kijkers over had.”

 

Een herhaling van zetten

Ook tv-kenner Rob Goossens vond de keuze van Talpa onverstandig. Hij noemde het "een herhaling van zetten" bij RTL Boulevard.

“Het zijn allebei vakvrouwen, maar het zijn geen topnamen in het presentatorencircuit. Eigenlijk laat je daarmee blijken van: de ambitie die we toen hadden met 6 Inside is echt helemaal weg en we gaan het op een lager niveau proberen neer te zetten”, liet hij weten. “Daarmee geef je toch de indruk aan de kijker dat ze NPO 1 en RTL 4 never nooit meer gaan inhalen.”

Catherine vond de uitspraken van Rob echt niet kunnen: “Dan denk ik: waarom doe je dat nou? Geef ze nou even de kans.”

 

Nieuw is niet altijd beter, of toch wel?

Presentatrices Brecht en Carolina vallen niet in de smaak bij 5 Uur Show-kijkers. “Moeten ze gewoon Catherine Keyl niet weer inhuren, die doet het veel beter dan de personen die er nu zitten”, laat een Twitteraar weten.

Toen Carolina Lo Galbo besmet was met het coronavirus nam actrice en programmamaker Leonie ten Braak een aantal uitzendingen over. Opvallend genoeg viel zij wél in de smaak bij vele kijkers.

 

Concurrentie Eigen huis & tuin

Op hetzelfde tijdstip is Eigen huis & tuin: Lekker leven te zien op RTL 4. Hier is Froukje de Both te zien als vaste presentatrice en waar de show voorheen heel Nederland doorging, blijft het nu op één boerderij. Het programma doet het in ieder geval beter qua kijkcijfers, zo blijkt uit de cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Ook de doorgaans keiharde twitteraars zijn hier wat milder dan bij de 5 Uur Show.

 

Tijd voor MAX start om 17:10 uur met een vrij grote groep vaste kijkers. Het is dan ook moeilijk om als nieuw programma op dit tijdstip te beginnen.

Voor nu heeft SBS 6 nog niet besloten om te stoppen met de 5 Uur Show. Als het aan de reactie van kijkers, de tv-critici en kijkcijfers ligt duurt dat niet meer heel lang.

De 5 Uur Show is elke doordeweekse dag om 17:00 uur (goh) te zien op SBS 6.