BBC One onthulde de identiteit van de nieuwe Doctor Who zondag na de mannenfinale van Wimbledon. Na 54 jaar en 12 mannen wordt Doctor Who gespeeld door… een vrouw!

Article continues after the ad

Vrouwelijke Doctor

Je ziet het goed: de nieuwe Doctor Who is een vrouw! Jodie Whittaker is de eerste actrice die in de huid van het legendarische personage kruipt. Jodie zegt het een eer te vinden de hoofdrol te mogen vertolken in de legendarische Britse tv-serie. “Niet alleen als acteur, maar ook als feminist, vrouw en iemand die zich graag laat uitdagen om juist dat te worden waarvan anderen zeggen dat dat niet kan”, zei ze.

Peter Capaldi

Whittaker neemt de rol over van Peter Capaldi, die eind dit jaar afzwaait als Doctor Who. De 59-jarige acteur vindt het “tijd om verder te gaan”, zei Capaldi in januari. Hij debuteerde in 2013 als Doctor Who.

Whittaker is de dertiende acteur die in de huid van Doctor Who kruipt. Ze neemt de rol op zich vanaf het elfde seizoen, dat volgend jaar wordt uitgezonden. De 35-jarige Engelse actrice speelde eerder in series als Broadchurch en The Assets. Ze was bovendien te zien in films als Venus, One Day en Black Sea. Deze twaalf mannen gingen haar voor als The Doctor.

Kritiek

Sommige fans van de serie Dr. Who zijn diep teleurgesteld in de BBC nadat de zender bekendmaakte dat actrice Jodie Whittaker de rol van de beroemde Dr. Who op zich zal nemen. The Daily Mirror verzamelde een reeks boze reacties op de bekendmaking. "Hij heet Time Lord, een man dus. Geen vrouw", reageerde een fan op Twitter. Andere fans zeggen dat ze niet meer zullen kijken en ontevreden zijn met de keuze voor Whittaker.

Andere kijkers waarderen juist de stap van de BBC. "Voor elke seksist die dreigt niet meer te kijken is er straks een jong meisje die een nieuwe heldin heeft", twitterde een fan. 

Doctor Who

De BBC zond Doctor Who van 1963 tot en met 1989 uit. De serie over The Doctor die met zijn TARDIS door tijd en ruimte kan reizen werd daarmee de langstlopende sciencefictionserie. In 2005 pakte de Britse omroep Doctor Who opnieuw op met Christopher Eccleston in de rol van de tijdreiziger.

De eerste aflevering van de nieuwe reeks met Jodie als Doctor Who is op Eerste Kerstdag te zien bij de BBC.