Of jij nou persoonlijk iets te verbergen hebt of niet, aan een meekijkend oog van de overheid heb je waarschijnlijk geen behoefte. In de VS gaat er behoorlijk veel mis op dat gebied.

Article continues after the ad

United States of Secrets

Silicon Valley voorzag de NSA van informatie over miljoenen onwetende burgers, tot Edward Snowden een debat over privacy aanzwengelde. De film Citizenfour uit 2014 won de Oscar voor Beste Documentaire en liet zien hoe Snowden onderdook na de grenzeloze ophef die hij met zijn actie veroorzaakte.

In United States of Secrets doen andere medewerkers van de NSA, van de overheid en klokkenluiders een boekje open over de mate waarin de Amerikaanse overheid de communicatie van haar eigen burgers in de gaten houdt sinds 11 september 2001. Met de hulp van bedrijven uit Silicon Valley en met de steun van de telecombedrijven haalde de Amerikaanse overheid allerlei persoonlijke informatie van het net. Deze documentaireserie trekt het gordijn weg en laat natuurlijk geen lekker smaak achter. Toch het bekijken waard natuurlijk, onze latenight TV-tip van vandaag!

Je ziet United States of Secrets om 23:35 uur op NPO 2.