Fans van Homeland zitten op het puntje van hun stoel vanavond. Op NPO3 is om 22.00 uur de finale van het zesde seizoen te zien. Daarin ontvouwt het complot rondom aankomend president Elizabeth Keane zich op een manier die niemand had voorzien.

Heldendaad

Er is iemand die haar wil vermoorden. Terwijl Carrie haar probeert te beschermen, is het juist Peter Quinn die de held is. Maanden later leeft men in een veranderd land: welke rol kan de nieuwe president spelen in zulke onzekere tijden?

Knipoog

America first is de titel van dit seizoensslot van Homeland en een knipoog naar de slogan die de huidige Amerikaanse president Donald Trump gebruikte in zijn inauguratiespeech. De schrijvers dachten dat Hillary Clinton de verkiezingen zou winnen en schreven het zesde seizoen over een vrouwelijke presidente die worstelde met de gevolgen van een aanslag in New York. Nu Trump in het Witte Huis zit, is deze titel alsnog een mooie verwijzing naar het huidige presidentschap.

Niet het einde

Balen dat seizoen zes vanavond ten einde komt? Wees niet getreurd. Homeland krijgt nog zeker twee seizoenen die in 2018 en 2019 op tv zullen verschijnen. Bekijk de promo van de seizoensfinale in bovenstaande video. 

Een meesterlijke oorlogsfilm die je gezien móet hebben

De zaterdag waardig afsluiten? Zap om 20.00 naar Veronica voor de oorlogsklassieker Full Metal Jacket, een werkelijk meesterlijke film uit 1987 met onder anderen Matthew Modine, Adam Baldwin en Vincent D'Onofrio in de hoofdrollen.

Full Metal Jacket

Full Metal Jacket is gebaseerd op het boek The Short Timers van Gustav Hasford. De eerste helft van de film toont de training van een aantal mariniers die door de grofgebekte sergeant Ermey wordt opgeleid tot harde vechtmachines. Hierbij wordt de druk voor één van de jongens te groot. De tweede helft speelt zich af in Vietnam tijdens het Tet-offensief, waarbij ze met de verschrikkingen van de oorlog worden geconfronteerd.

Pure waanzin

Regisseur Stanley Kubrick probeert met Full Metal Jacket de waanzin van de Vietnamoorlog duidelijk te maken. Vooral de onmenselijke omgang met jonge militairen wordt pijnlijk duidelijk in deze film. 

Alles voor de beste film

Na het succes van The Shining wilde Kubrick een film maken over de oorlog in Vietnam. Omdat het Amerikaanse leger niet wilde meewerken, werd de film uiteindelijk volledig opgenomen in Engeland. Kosten noch moeite werden gespaard. Een leegstaande gasfabriek werd omgebouwd tot kapotgeschoten stad. Ook liet Kubrick echte palmbomen en namaak rijstvelden overkomen om Vietnam zo goed mogelijk na te bootsen. Nou, Kubrick, da’s bijzonder goed gelukt.

Het Amerikaanse televisiefenomeen Mister Rogers krijgt binnenkort zijn eigen documentaire. En de trailer is al een tranentrekker op zich!

Geliefd

In Europa mag Mister Rogers dan weinig bekend zijn, in Amerika is dit televisiepersonage een regelrecht fenomeen. In zijn kinderprogramma Mister Rogers' Neighborhood sneed hij in de jaren 60 omstreden onderwerpen aan als scheiding, racisme en de moord op president Kennedy. De manier waarop hij dit deed maakte hem een van de meest geliefde programmamakers van zijn tijd.

Hartverwarmend

Fred Rogers, zoals Mister Rogers voluit heet, krijgt nu na al die jaren een welverdiende documentaire. Hierin wordt niet alleen zijn leven en werk belicht, maar ook de invloed die hij had op de kijkers. Vijftig jaar later kijken zijn fans met ontroering terug op het spraakmakende kinderprogramma. En afgaande op de trailer hoef je niet bekend te zijn met Mister Rogers om van deze documentaire te kunnen genieten. Ook zonder enige voorkennis is het moeilijk om niet een traantje weg te pinken bij het zien van de hartverwarmende trailer.

Won’t You Be My Neighbour gaat op 8 juni in Amerika in première. Het is nog niet bekend of de film ook in Nederland te zien zal zijn.