Afgelopen week zond BNN-Vara het eerste deel uit van de Avond van de filmmuziek, waarin het Metropole Orkest de mooiste composities uit bekende films speelt in het Koninklijk Concertgebouw. Vandaag is het tijd voor het tweede en laatste deel van de wonderschone registratie, waarin presentator Jan Versteegh de muziekstukken aan elkaar praat.

More content below the advertising

Zonder muziek geen films

Misschien heb je er nog nooit bij stilgestaan, maar in een film zijn de cast, het verhaal en de regie minstens zo belangrijk als de muziek die onder de beelden wordt gezet. Een lied kan een scène namelijk maken of breken. Hoe ontroerend of zenuwslopend is je favoriete film eigenlijk nog zonder muziek?

Groots en meeslepend

De Avond van de filmmuziek is dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. Op het programma staan onder meer muzikale werken uit Brimstone, Love Actually en The Holiday. Ook de klassieke themamuziek van Steven Spielbergs Jaws is door het Metropole Orkest gespeeld, zoals te zien en horen is in bovenstaande video (vanaf min. 03.40).

Je ziet het tweede deel van het concert om 23.15 uur op NPO1.

More content below the advertising
Een meesterlijke oorlogsfilm die je gezien móet hebben

De zaterdag waardig afsluiten? Zap om 20.00 naar Veronica voor de oorlogsklassieker Full Metal Jacket, een werkelijk meesterlijke film uit 1987 met onder anderen Matthew Modine, Adam Baldwin en Vincent D'Onofrio in de hoofdrollen.

More content below the advertising

Full Metal Jacket

Full Metal Jacket is gebaseerd op het boek The Short Timers van Gustav Hasford. De eerste helft van de film toont de training van een aantal mariniers die door de grofgebekte sergeant Ermey wordt opgeleid tot harde vechtmachines. Hierbij wordt de druk voor één van de jongens te groot. De tweede helft speelt zich af in Vietnam tijdens het Tet-offensief, waarbij ze met de verschrikkingen van de oorlog worden geconfronteerd.

Pure waanzin

Regisseur Stanley Kubrick probeert met Full Metal Jacket de waanzin van de Vietnamoorlog duidelijk te maken. Vooral de onmenselijke omgang met jonge militairen wordt pijnlijk duidelijk in deze film. 

Alles voor de beste film

Na het succes van The Shining wilde Kubrick een film maken over de oorlog in Vietnam. Omdat het Amerikaanse leger niet wilde meewerken, werd de film uiteindelijk volledig opgenomen in Engeland. Kosten noch moeite werden gespaard. Een leegstaande gasfabriek werd omgebouwd tot kapotgeschoten stad. Ook liet Kubrick echte palmbomen en namaak rijstvelden overkomen om Vietnam zo goed mogelijk na te bootsen. Nou, Kubrick, da’s bijzonder goed gelukt.

Het Amerikaanse televisiefenomeen Mister Rogers krijgt binnenkort zijn eigen documentaire. En de trailer is al een tranentrekker op zich!

More content below the advertising

Geliefd

In Europa mag Mister Rogers dan weinig bekend zijn, in Amerika is dit televisiepersonage een regelrecht fenomeen. In zijn kinderprogramma Mister Rogers' Neighborhood sneed hij in de jaren 60 omstreden onderwerpen aan als scheiding, racisme en de moord op president Kennedy. De manier waarop hij dit deed maakte hem een van de meest geliefde programmamakers van zijn tijd.

Hartverwarmend

Fred Rogers, zoals Mister Rogers voluit heet, krijgt nu na al die jaren een welverdiende documentaire. Hierin wordt niet alleen zijn leven en werk belicht, maar ook de invloed die hij had op de kijkers. Vijftig jaar later kijken zijn fans met ontroering terug op het spraakmakende kinderprogramma. En afgaande op de trailer hoef je niet bekend te zijn met Mister Rogers om van deze documentaire te kunnen genieten. Ook zonder enige voorkennis is het moeilijk om niet een traantje weg te pinken bij het zien van de hartverwarmende trailer.

Won’t You Be My Neighbour gaat op 8 juni in Amerika in première. Het is nog niet bekend of de film ook in Nederland te zien zal zijn.