In deze epische film van de Wachowski's zijn zes verhalen die zich in verschillende tijden en op verschillende plaatsen afspelen onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Zes verhalen in één

Het eerste verhaal speelt zich rond 1850 af, terwijl het laatste verhaal zich honderden jaren in de toekomst afspeelt. Het is een episch verhaal van menselijkheid waarin de acties en de gevolgen van onze levens impact hebben op een ander door middel van het verleden, het heden en de toekomst wanneer één ziel omgevormd wordt van een moordenaar tot een verlosser en één enkele daad van vriendelijkheid ervoor zorgt dat eeuwen later een revolutie ontketend wordt.

Van de makers van The Matrix

De verfilming van de gelijknamige bestseller van David Mitchell uit 2004 werd geregisseerd door de Wachowski's (bekend van The Matrix) en Tom Tykwer (Lola rennt). De geweldige cast, soms haast onherkenbaar dankzij de indrukwekkende make-up, bestaat uit onder anderen Tom Hanks, Halle Berry, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Jim Broadbent, Hugh Grant, Doona Bae en Susan Sarandon.

Recensie

Middels de zes verhalen in Cloud Atlas wordt een blik geworpen op de mensheid en hoe wij omgaan met onze wereld en elkaar; van het verleden in 1849, 1936 en 1973 via het heden tot de toekomstvisies van 2144 en de 24ste eeuw. Ieder verhaal is een film op zich, maar er worden allerlei dwarsverbanden gelegd. Zoals de verhalen in het gelijknamige boek ieder een eigen schrijfstijl kregen, zo beslaat iedere verfilming een andere filmgenre. 

Terwijl de regie werd verdeeld over drie mensen, moesten de acteurs extra hard aan de bak in dubbelrollen en dat zorgt voor frappante uitdossingen. Het ene verhaal is boeiender dan het andere. Aan de acteurs ligt het niet, maar het ene verhaal raakt je gewoon meer en sneller dan het andere. Ondanks de duur van bijna drie uur kijkt de film lekker weg, alsof je voor de televisie zit te zappen. Je krijgt echter iedere keer dezelfde boodschap voor de kiezen, en voor het geval je die tóch niet hebt begrepen, wordt die aan het eind nog eens expliciet onder woorden gebracht. Maar daarvoor hoef je het boek natuurlijk niet te verfilmen.

Je ziet Cloud Atlas vanavond om 23:10 op NPO 3.

Coldplay heeft de trailer vrijgegeven voor de documentaire A Head Full Of Dreams, die op woensdag 14 november eenmalig in de bioscopen te zien is. Op zich is het niet zo boeiend als een band weer eens een docu uitbrengt, maar het bijzondere aan deze film is dat de regisseur de jongens ook echt vanaf het prille begin heeft gevolgd. En dat levert best wel hilarische oude beelden op!
 

 

Bleke slungel

Zo zien we beelden van eind jaren negentig met Chris Martin als een puisterig beugelbekkie dat bij wijze van grap roept dat Coldplay een ongelofelijk grote band gaat worden. Niet alleen zou deze slungelige aspirant-muzikant later ontzettend gelijk krijgen, ook is de Britse band groter geworden dan Chris in zijn wildste dromen gedacht had. En deze bleke grapjas kon toen ook nog niet vermoeden dat hij ooit nog eens een paar jaar getrouwd zou zijn met Gwyneth Paltrow. 

Toevallig begin

A Head Full Of Dreams is geregisseerd door Mat Whitecross, die eerder ook onder de goed ontvangen muziekdocu Oasis: Supersonic maakte, over dat bandje van de immer bekvechtende broertjes Liam en en Noel Gallagher. Toevallig zat Mat met de jongens van Coldplay op school, en begon hij ze toen al te volgen met een camera. Daar is hij de afgelopen twintig jaar steeds mee verder gegaan, zodat de film nu een mooi totaalplaatje geeft van de carrière van de band.

Het Hollywood-debuut van Penoza-regisseur Diederik van Rooijen

Vanuit het niets is hier ineens de trailer voor The Possession of Hannah Grace die je de stuipen op het lijf komt jagen. Vorige week riepen we nog dat horrorfilms echt moeten kappen met jump scares, maar na het zien van deze trailer die er stampvol mee zit moeten we daar misschien toch op terugkomen. Of misschien zeggen we dat wel omdat we gewoon trots zijn dat deze Hollywood-horror geregisseerd is door Penoza-regisseur Diederik van Rooijen.

Wie zegt dan ook ja tegen zo’n eng baantje?

De hoofdrol in The Possession of Hannah Grace is voor Shay Mitchell, die we kennen als Emily uit Pretty Little Liars. Haar personage Megan neemt het ongelukkige besluit om ja te zeggen tegen een baantje als nachtwaker in een mortuarium. Dat is vragen om problemen, zoals we weten uit onder meer de horrorfilm Nattevagten en de remake Nightwatch.

Herkansing na mislukt exorcisme

Als het lijk van ene Hannah Grace in het mortuarium wordt binnengebracht, wordt erbij verteld dat dit meisje overleed toen haar familie probeerde een geest uit te drijven die bezit van haar had genomen. De trailer legt vervolgens uit dat als zo'n ritueel niet wordt afgemaakt, een geest dan gewoon een nieuw lichaam zoekt. En aangezien Megan nou net de enige levende in het depot is, heeft de geest het op haar gemunt.

Benieuwd om te zien of Diederik van Rooijen inderdaad Nederlands Hollywood-hoop in bange dagen wordt? Dan kun je The Possession of Hannah Grace vanaf 29 november in de bioscopen zien. Als je durft.