Aliens in sciencefictionfilms worden meestal afgeschilderd als meedogenloze moordenaars of geavanceerde beschavingen die de mensheid doet verbleken tot een stelletje holbewoners. District 9 kiest voor een originelere invalshoek!

Article continues after the ad

Garnaal

In District 9 wordt Zuid-Afrika bezocht door een gigantisch ruimteschip. De buitenaardse bemanning, die het midden houdt tussen mens en garnaal, blijkt verwaarloosd en uitgehongerd. De Zuid-Afrikaanse regering besluit uit medeleven de aliens te huisvesten in armoedige vluchtelingenkampen. Daar leven ze onder erbarmelijke omstandigheden en tot overmaat van ramp begint ook de lokale bevolking begint zich steeds meer tegen de komst van de buitenaardse te wezens te verzetten. Ambtenaar Wilkus van de Merwe krijgt als taak de aliens opnieuw te huisvesten, maar dan beginnen de problemen pas echt!

Apartheid

Regisseur Neill Blomkamp liet zich voor District 9 inspireren door de apartheid die hij zag in zijn geboorteland Zuid-Afrika. Racisme, armoede en intolerantie spelen dan ook een grote rol in de film. Knap is wel dat District 9 niet alleen een sterke boodschap heeft, maar ook nog eens een spannend en opwindend SF-avontuur vol is spectaculaire effecten en explosieve actiescènes. Deze unieke sciencefictionfilm werd zelfs genomineerd voor een Oscar voor beste film, maar legde het af tegen The Hurt Locker.

District 9 begint om 23.30 uur op RTL 7.

Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Wat vind jij van Superguide.nl? Vul onze enquête in!