De veiligheid in kinderdagverblijven is erop vooruitgegaan. Daar zorgde schokkend, grootschalig misbruik bij een opvang in Amsterdam enkele jaren terug wel voor. Maar hoe zit dat met gastouders? Een belangrijke vraag vanavond in De Monitor.

Article continues after the ad

Gastouderopvang is waardevol, maar het systeem eromheen is te onduidelijk. Er is onvoldoende zicht op kwaliteit en veiligheid. Zoals het nu bijvoorbeeld geregeld is, kan het zijn dat een inspecteur maar één keer in de twintig jaar bij een gastouder komt.

Bovendien stelt de wet lagere kwaliteitseisen aan gastouderopvang dan aan kinderdagverblijven. In de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) is men bezorgd.

Heft in eigen hand

Den Haag heeft inmiddels het heft al in eigen hand genomen. Het kreeg van haar GGD, die de controles uitvoert, signalen dat er zaken niet goed gingen bij gastouders. Daarom voert de gemeente inmiddels op eigen kosten extra inspecties uit zodat aan het einde van het jaar alle 467 gastouders zijn bezocht.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil ook dat de kwaliteit van de gastouderopvang omhoog gaat en dat het toezicht en de handhaving door de GGD en de gemeenten effectiever wordt. Het wachten is nu op een nieuwe minister.

Meer hierover zie je vanavond in De Monitor, met Teun van der Keuken. Om 22.40 uur op NPO 2.

Zo werkt het

Niet bekend met De Monitor? In dit filmpje wordt uitgelegd hoe het online onderzoeksprogramma werkt.