Voor een film van regisseur Steven Spielberg zijn we stiekem áltijd wel in. Vandaag komt zijn actie-animatiespektakel The Adventures Of Tintin: The Secret Of The Unicorn voorbij, dat met vier sterren toch écht wel een must op je watchlist is.

More content below the advertising

The Adventures Of Tintin: The Secret Of The Unicorn

Kuifje, de gedurfde jonge reporter uit de stripboekeserie van de Vlaamse schrijver Hergé, ontdekt op een rommelmarkt een blijkbaar zeer begeerd schaalmodel van de Eenhoorn, een Frans oorlogsschip uit de 17de eeuw, en gaat op zoek naar het geheim dat hier achter zit. Zo ontmoet hij, nadat hij in de Karaboudjan belandde, voor het eerst kapitein Haddock. Ze gaan samen op zoek naar de schat van Haddocks voorvader, ridder François de Haddoque. Maar zij zijn niet de enigen die de schat willen vinden.

Recensie en cast

Met deze film bewijst Spielberg dat hij het nog niet verleerd is om goede actie te maken. Met behulp van geavanceerde ’performance capture’-techniek maakte hij een soepel lopend avontuur, dat voert van Kuifjes thuisbasis België naar volle zee, vervolgens naar de woestijn – met een sensationele achtervolging – om weer te eindigen in België. Het verhaal is een geslaagde samensmelting van drie Kuifje-boeken:  ‘De krab met de gulden scharen’, ‘Het geheim van de Eenhoorn’ en ‘De schat van Scharlaken Rackham’. Hoofdrollen zijn voor Jamie Bell, Andy Serkis en Daniel Craig.

Je ziet The Adventures of TinTin: The Secret of the Unicorn vanavond om 21.35 uur op Eén.

More content below the advertising
Een meesterlijke oorlogsfilm die je gezien móet hebben

De zaterdag waardig afsluiten? Zap om 20.00 naar Veronica voor de oorlogsklassieker Full Metal Jacket, een werkelijk meesterlijke film uit 1987 met onder anderen Matthew Modine, Adam Baldwin en Vincent D'Onofrio in de hoofdrollen.

More content below the advertising

Full Metal Jacket

Full Metal Jacket is gebaseerd op het boek The Short Timers van Gustav Hasford. De eerste helft van de film toont de training van een aantal mariniers die door de grofgebekte sergeant Ermey wordt opgeleid tot harde vechtmachines. Hierbij wordt de druk voor één van de jongens te groot. De tweede helft speelt zich af in Vietnam tijdens het Tet-offensief, waarbij ze met de verschrikkingen van de oorlog worden geconfronteerd.

Pure waanzin

Regisseur Stanley Kubrick probeert met Full Metal Jacket de waanzin van de Vietnamoorlog duidelijk te maken. Vooral de onmenselijke omgang met jonge militairen wordt pijnlijk duidelijk in deze film. 

Alles voor de beste film

Na het succes van The Shining wilde Kubrick een film maken over de oorlog in Vietnam. Omdat het Amerikaanse leger niet wilde meewerken, werd de film uiteindelijk volledig opgenomen in Engeland. Kosten noch moeite werden gespaard. Een leegstaande gasfabriek werd omgebouwd tot kapotgeschoten stad. Ook liet Kubrick echte palmbomen en namaak rijstvelden overkomen om Vietnam zo goed mogelijk na te bootsen. Nou, Kubrick, da’s bijzonder goed gelukt.

Het Amerikaanse televisiefenomeen Mister Rogers krijgt binnenkort zijn eigen documentaire. En de trailer is al een tranentrekker op zich!

More content below the advertising

Geliefd

In Europa mag Mister Rogers dan weinig bekend zijn, in Amerika is dit televisiepersonage een regelrecht fenomeen. In zijn kinderprogramma Mister Rogers' Neighborhood sneed hij in de jaren 60 omstreden onderwerpen aan als scheiding, racisme en de moord op president Kennedy. De manier waarop hij dit deed maakte hem een van de meest geliefde programmamakers van zijn tijd.

Hartverwarmend

Fred Rogers, zoals Mister Rogers voluit heet, krijgt nu na al die jaren een welverdiende documentaire. Hierin wordt niet alleen zijn leven en werk belicht, maar ook de invloed die hij had op de kijkers. Vijftig jaar later kijken zijn fans met ontroering terug op het spraakmakende kinderprogramma. En afgaande op de trailer hoef je niet bekend te zijn met Mister Rogers om van deze documentaire te kunnen genieten. Ook zonder enige voorkennis is het moeilijk om niet een traantje weg te pinken bij het zien van de hartverwarmende trailer.

Won’t You Be My Neighbour gaat op 8 juni in Amerika in première. Het is nog niet bekend of de film ook in Nederland te zien zal zijn.