Michiel kan tijdens de Tweede Wereldoorlog niet wachten tot hij in het verzet kan. Als hij eenmaal de kans krijgt, is het érg moeilijk om te bepalen wie hij wel en niet kan vertrouwen. Oorlogswinter kijk je vanavond, om 20:30 uur op RTL8.

Article continues after the ad

Oorlogswinter

De veertienjarige Michiel (Martijn Lakemeier) wil tijdens de bezetting dolgraag in het verzet. Hij vindt zijn vader (Raymond Thiry) maar slap, omdat hij de inwoners van zijn dorp helpt door diplomatiek met de Duitsers om te gaan.

Als Michiel door zijn buurjongen Dirk (Mees Peijnenburg) wordt gevraagd om een brief te bezorgen, komt hij terecht in een levensgevaarlijk machtsspel.

Cast & Recensie

Martijn Lakemeier blijft uitstekend overeind in zijn speelfilmdebuut. Zijn personage probeert een neergestorte Engelse piloot te beschermen tegen de Duitsers en collaborateurs, maar weet niet wie hij kan vertrouwen. Gaandeweg beseft hij dat zijn vader een stuk moediger is dan hij van tevoren vermoedde.

Oorlogswinter is misschien een wat simplistische weergave van Nederland in de Tweede Wereldoorlog, maar is óók bedoeld als spannende jeugdfilm.

Veronica Magazine geeft Oorlogswinter vier sterren.