Een klassieker met Jack Nicholson als de psychiatrische patient R.P. McMurphy: One Flew Over The Cuckoo’s Nest zie je om 22:35 uur op Canvas.

Article continues after the ad

One Flew Over The Cuckoo’s Nest

De excentrieke crimineel R.P. McMurphy wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting, omdat hij naar eigen zeggen krankzinnig is. Aldaar blijkt dat McMurphy en opperverpleegster Ratched totaal niet met elkaar kunnen opschieten en de twee groeien uit tot elkaars aartsvijanden. Om wat leven in de brouwerij te krijgen, jut de eigenzinnige McMurphy de patiënten op om in opstand te komen tegen de leiding. Met alle gevolgen van dien…

Cast & recensie

Forman maakte een meesterwerk vol komische, dramatische en schokkende elementen, dat een aanklacht vormt tegen de wantoestanden in sommige psychiatrische inrichtingen, zoals het gebruik van elektroshocktherapie. De film werd terecht bekroond met de Oscars voor beste film, regie en scenario. Verder ontvingen Jack Nicholson, als McMurphy, en Louise Fletcher als de ijskoude hoofdzuster Ratchet, een Oscar voor beste mannelijke en vrouwelijke hoofdrol.