Naar het strand gaan zou na de zomer van 1975 nooit meer hetzelfde zijn. Toen leverde Steven Spielberg met Jaws zijn eerste kaskraker af.

Article continues after the ad

Witte haai

Het verhaal van Jaws is even simpel als doeltreffend: in de drukste periode spoelt er in het plaatsje Amity het aangevreten lijk aan van een jonge vrouw. Sheriff Martin Brody (Roy Schneider) vreest dat ze het slachtoffer is geworden van een witte haai en wil het strand sluiten voor bezoekers totdat deze gevangen is. De burgemeester wil de toeristen echter niet wegjagen en houdt het strand gewoon open voor de vakantiegangers. Dat blijkt al snel een beslissing met fatale gevolgen...

IJzingwekkend

Regisseur Spielberg maakte al eerder indruk met Sugarland Express en Duel, maar brak met Jaws definitief door. De film heeft dan ook terecht de status van een klassieker. De blockbuster won verschillende Oscars (waaronder natuurlijk voor de ijzingwekkende soundtrack) en er volgden talloze vervolgen en rip-offs. Maar natuurlijk kan geen enkele haaienfilm tippen aan het onvergetelijke origineel van Steven Spielberg.

Jaws begint om 20.30 uur op Veronica.