Een meesterlijke oorlogsfilm die je gezien móet hebben

De zaterdag waardig afsluiten? Zap om 20.00 naar Veronica voor de oorlogsklassieker Full Metal Jacket, een werkelijk meesterlijke film uit 1987 met onder anderen Matthew Modine, Adam Baldwin en Vincent D'Onofrio in de hoofdrollen.

More content below the advertising

Full Metal Jacket

Full Metal Jacket is gebaseerd op het boek The Short Timers van Gustav Hasford. De eerste helft van de film toont de training van een aantal mariniers die door de grofgebekte sergeant Ermey wordt opgeleid tot harde vechtmachines. Hierbij wordt de druk voor één van de jongens te groot. De tweede helft speelt zich af in Vietnam tijdens het Tet-offensief, waarbij ze met de verschrikkingen van de oorlog worden geconfronteerd.

Pure waanzin

Regisseur Stanley Kubrick probeert met Full Metal Jacket de waanzin van de Vietnamoorlog duidelijk te maken. Vooral de onmenselijke omgang met jonge militairen wordt pijnlijk duidelijk in deze film. 

Alles voor de beste film

Na het succes van The Shining wilde Kubrick een film maken over de oorlog in Vietnam. Omdat het Amerikaanse leger niet wilde meewerken, werd de film uiteindelijk volledig opgenomen in Engeland. Kosten noch moeite werden gespaard. Een leegstaande gasfabriek werd omgebouwd tot kapotgeschoten stad. Ook liet Kubrick echte palmbomen en namaak rijstvelden overkomen om Vietnam zo goed mogelijk na te bootsen. Nou, Kubrick, da’s bijzonder goed gelukt.

More content below the advertising

Het Amerikaanse televisiefenomeen Mister Rogers krijgt binnenkort zijn eigen documentaire. En de trailer is al een tranentrekker op zich!

More content below the advertising

Geliefd

In Europa mag Mister Rogers dan weinig bekend zijn, in Amerika is dit televisiepersonage een regelrecht fenomeen. In zijn kinderprogramma Mister Rogers' Neighborhood sneed hij in de jaren 60 omstreden onderwerpen aan als scheiding, racisme en de moord op president Kennedy. De manier waarop hij dit deed maakte hem een van de meest geliefde programmamakers van zijn tijd.

Hartverwarmend

Fred Rogers, zoals Mister Rogers voluit heet, krijgt nu na al die jaren een welverdiende documentaire. Hierin wordt niet alleen zijn leven en werk belicht, maar ook de invloed die hij had op de kijkers. Vijftig jaar later kijken zijn fans met ontroering terug op het spraakmakende kinderprogramma. En afgaande op de trailer hoef je niet bekend te zijn met Mister Rogers om van deze documentaire te kunnen genieten. Ook zonder enige voorkennis is het moeilijk om niet een traantje weg te pinken bij het zien van de hartverwarmende trailer.

Won’t You Be My Neighbour gaat op 8 juni in Amerika in première. Het is nog niet bekend of de film ook in Nederland te zien zal zijn.

Zingt hij Nederland hiermee naar de eerste plaats?

Na een week lang de spanning te hebben opgebouwd door dagelijks een Songfestivalkanshebber te zingen in De Wereld Draait Door, is de kogel door de kerk. Waylon heeft in de uitzending van vanavond bekendgemaakt met welk nummer hij Nederland in mei zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Lissabon.

More content below the advertising

Liedje 1, 2, 3, 4 óf 5?

De keuze is van de zanger, die de beslissing samen met Songfestivalkenner Cornald Maas maakte, is gevallen op het rocky countrynummer Outlaw In 'Em, dat hij afgelopen maandag als tweede in de reeks van vijf liet horen in de talkshow. "Dit is wie ik het meeste ben", verklaart Waylon zijn keuze. "Je moet kleur bekennen. Met dit liedje zouden we eerste kunnen worden en we zouden ook laatste kunnen worden, maar ik kan in ieder geval zeggen dat ik mijn nek heb uitgestoken. In de hele geschiedenis van het Songfestival is dit in ieder geval nog nooit gedaan."

Nét niet gehaald

De andere nummers die het op een haar na niet zijn geworden, zijn Back Together, The World Can Wait, That's How She Goes en Thanks But No Thanks. Waylon wist al ruim een maand met welk liedje hij in mei naar Portugal afreist. 

Aftellen

Waylon staat op 10 mei in de tweede halve finale van het songfestival. Als hij voldoende punten krijgt, mag hij door naar de finale op 12 mei in de Portugese hoofdstad. Hij haalde natuurlijk al eens, samen met Ilse DeLange in 2014, de tweede plaats. Zou hij die score met Outlaw In 'Em nog kunnen overtreffen?

Beluister 'Outlaw In 'Em' in bovenstaande video.