De film Beauty and the Beast ligt in Maleisi onder vuur. Het land eist dat Disney het homoseksuele personage van LeFou uit de film schrapt, maar Disney is dit niet van plan om te doen.

Article continues after the ad

Première uitgesteld

Beauty and the Beast zou donderdag in de Maleisische bioscopen gaan draaien. Begin deze week meldde Disney dat de Maleisische première werd uitgesteld en de film in het land werd ‘onderzocht’. 

Een officiële reden bleef uit, maar de twijfels van het overwegend islamitische land (waar homoseksualiteit illegaal is) hebben waarschijnlijk te maken met LeFou, het eerste homoseksuele Disney-personage. LeFou (gespeeld door Josh Gad) is nog niet helemaal zeker van zijn gevoelens voor zijn vriend Gaston.

Volgens een aantal recensenten die de film al hebben gezien, wordt de homoseksualiteit van LeFou echter nergens openlijk benoemd.

LeFou schrappen?

Een Maleisische overheidsinstantie oordeelde dat Beauty and the Beast in het land vertoond mag worden, mits één scène, waarin LeFou uitkomt voor zijn geaardheid, wordt geschrapt. Dat wil Disney dus niet. 

Of de film nu helemaal niet te zien zal zijn in Maleisië, is niet bekend. Volgens de officiële lezing van Disney is de première nog steeds enkel uitgesteld.

16+

Maleisië is niet het enige land dat valt over LeFou. Nadat bij de eerste screenings duidelijk was geworden dat Beauty and the Beast een homoseksueel personage heeft, verhoogde Rusland de leeftijdsgrens vorige week naar zestien jaar. Een bioscoop in het conservatieve Alabama heeft de voorstellingen van Beauty and the Beast al geschrapt.

Beauty and the Beast

Beauty and the Beast, een live-action remake van de tekenfilm uit 1991, draait in Nederland vanaf 29 maart in de bioscopen. Emma Watson is te zien als Belle, het mooie meisje dat valt voor het beest, een rol van Dan Stevens.