Disney’s big-budget-tekenfilms krijgen alle spotlights, maar wereldwijd genoten ontelbare kinderen van vervolgen als Bambi II, The Lion King 1,5 en Aladdin En De Dievenkoning. Disney heeft de studio achter deze successen, DisneyToon Studios, gesloten.

Article continues after the ad

Hoewel DisneyToon een beetje gezien werd als de ‘b-studio’ van Disney, werden er wel een paar uitstekende films gemaakt! Denk aan DuckTales De Film: Het Geheim Van De Wonderlamp, The Lion King II: Simba’s Trots en A Goofy Movie. In totaal perste de studio er 47 low-budget-opvolgers uit.

Voor de vervolgen op klassieke Disney-films was een stuk minder aandacht dan voor de originelen. Toch hebben ontelbare kinderen van deze tekenfilms genoten; ze waren vrij voordelig én bevatten nieuwe avonturen van hun favoriete Disney-figuurtjes.

Einde videoband

Hoewel DisneyToon voornamelijk direct-to-video-tekenfilms produceerde, verschenen er ook een paar animatiefilms in de bioscoop (The Tigger Movie, Return To Neverland, Jungle Book 2, etc.).

De sluiting lijkt vooral te komen door de dalende verkoop van dvd’s en Blu-Ray’s. Disney ziet de toekomst vooral in videostreaming, waardoor DisneyToon min of meer overbodig is geworden. Bij de studio werkten 75 man; het is onbekend of ze bij andere Disney-onderdelen worden ondergebracht.

Over en sluiten

De rol van DisneyToon Studios stond al langer onder druk. John Lasseter, de medeoprichter van Pixar die in 2006 Chief Creative Officer werd bij Disney, liet zich in het verleden laatdunkend over DisneyToon uit. Volgens Lasseter deden de vervolgfilms afbreuk aan de verschillende Disney-klassiekers.

Kort hierna begon de studio zich toe te leggen op spin-offs, zoals Tinkerbell en de Cars-variant Planes. Hiermee was DisneyToons nog een tijd lang behoorlijk succesvol!

De laatste film van DisneyToon Studios was Tinkerbell En De Legende Van Het Nooitgedachtbeest, uit 2015. De studio werkte nog aan een nieuwe Planes-film, maar die wordt niet meer afgemaakt.