Animatiestudio beschuldigd van vermeend plagiaat

Het script van Oscarwinnaar Zootropolis lijkt verdacht veel op een verhaal van Total Recall-schrijver Gary L. Goldman dat hij tot twee keer toe bij de filmstudio pitchte.

Plagiaat?

Dat beweert Goldman althans. Het productiebedrijf waar Goldman voor werkt diende de aanklacht dinsdag in bij een rechtbank in Californië. In de papieren beschuldigt het Disney ervan er een gewoonte van te maken werk van anderen te gebruiken voor hun hitfilms. Dit zou ook zijn gebeurd bij onder meer The Lion King, Toy Story, Monsters Inc., Up en Inside Out.

Zootopia

Goldman beweert dat hij in 2000 en in 2009 besprekingen had met Disney, waarin hij twee ideeën aanbracht. Een daarvan was een project dat hij Zootopia had genoemd, de naam die Disney buiten Europa voor Zootropolis gebruikt. In de aanklacht heeft Goldman schetsen toegevoegd van personages die hij aan Disney liet zien, om te bewijzen dat die erg lijken op de uiteindelijk hoofdpersonages van Zootropolis.

Valse beschuldigingen

Disney reageerde dinsdag met een verklaring: "De rechtszaak van meneer Goldman is doorspekt met valse beschuldigingen. Het is een onfatsoenlijke poging om een film te claimen die hij niet heeft gemaakt, en daar zullen we ons overtuigend tegen verdedigen in de rechtbank."

Alhoewel het bedrag niet genoemd wordt in de papieren, zal de vergoeding die de schrijver eist niet mals zijn. Zootropolis heeft tot nu toe wereldwijd een miljard euro opgeleverd.

Zootropolis

In de animatiefilm Zootropolis sluit de optimistische officier Judy Hopps (Ginnifer Goodwin) zich aan bij de politie, waar ze ontdekt dat het niet zo makkelijk is als eerste konijn bij het politiekorps vol grote, stoere dieren. Vastberaden om zichzelf te bewijzen, grijpt ze de kans aan om een zaak op te lossen. Zelfs als dat betekent dat ze moet samenwerken met de welbespraakte, sluwe vos Nick Wilde (Jason Bateman) om het mysterie op te lossen.

Coldplay heeft de trailer vrijgegeven voor de documentaire A Head Full Of Dreams, die op woensdag 14 november eenmalig in de bioscopen te zien is. Op zich is het niet zo boeiend als een band weer eens een docu uitbrengt, maar het bijzondere aan deze film is dat de regisseur de jongens ook echt vanaf het prille begin heeft gevolgd. En dat levert best wel hilarische oude beelden op!
 

 

Bleke slungel

Zo zien we beelden van eind jaren negentig met Chris Martin als een puisterig beugelbekkie dat bij wijze van grap roept dat Coldplay een ongelofelijk grote band gaat worden. Niet alleen zou deze slungelige aspirant-muzikant later ontzettend gelijk krijgen, ook is de Britse band groter geworden dan Chris in zijn wildste dromen gedacht had. En deze bleke grapjas kon toen ook nog niet vermoeden dat hij ooit nog eens een paar jaar getrouwd zou zijn met Gwyneth Paltrow. 

Toevallig begin

A Head Full Of Dreams is geregisseerd door Mat Whitecross, die eerder ook onder de goed ontvangen muziekdocu Oasis: Supersonic maakte, over dat bandje van de immer bekvechtende broertjes Liam en en Noel Gallagher. Toevallig zat Mat met de jongens van Coldplay op school, en begon hij ze toen al te volgen met een camera. Daar is hij de afgelopen twintig jaar steeds mee verder gegaan, zodat de film nu een mooi totaalplaatje geeft van de carrière van de band.

Het Hollywood-debuut van Penoza-regisseur Diederik van Rooijen

Vanuit het niets is hier ineens de trailer voor The Possession of Hannah Grace die je de stuipen op het lijf komt jagen. Vorige week riepen we nog dat horrorfilms echt moeten kappen met jump scares, maar na het zien van deze trailer die er stampvol mee zit moeten we daar misschien toch op terugkomen. Of misschien zeggen we dat wel omdat we gewoon trots zijn dat deze Hollywood-horror geregisseerd is door Penoza-regisseur Diederik van Rooijen.

Wie zegt dan ook ja tegen zo’n eng baantje?

De hoofdrol in The Possession of Hannah Grace is voor Shay Mitchell, die we kennen als Emily uit Pretty Little Liars. Haar personage Megan neemt het ongelukkige besluit om ja te zeggen tegen een baantje als nachtwaker in een mortuarium. Dat is vragen om problemen, zoals we weten uit onder meer de horrorfilm Nattevagten en de remake Nightwatch.

Herkansing na mislukt exorcisme

Als het lijk van ene Hannah Grace in het mortuarium wordt binnengebracht, wordt erbij verteld dat dit meisje overleed toen haar familie probeerde een geest uit te drijven die bezit van haar had genomen. De trailer legt vervolgens uit dat als zo'n ritueel niet wordt afgemaakt, een geest dan gewoon een nieuw lichaam zoekt. En aangezien Megan nou net de enige levende in het depot is, heeft de geest het op haar gemunt.

Benieuwd om te zien of Diederik van Rooijen inderdaad Nederlands Hollywood-hoop in bange dagen wordt? Dan kun je The Possession of Hannah Grace vanaf 29 november in de bioscopen zien. Als je durft.