De gigantische haai uit The Meg is sinds deze week te zien in de bioscoop. Als hij goed z’n best doet, komt hij misschien ooit in dit rijtje te staan: de beste filmmonsters van het witte doek!

De beste monsters zijn niet zozeer enge beesten, maar eigenlijk een zwemmende/wandelende natuurramp. Vaak hebben ze het niet eens op je voorzien, maar oh wee als je ze op het verkeerde moment treft!

Tyrannosaurus Rex

Jurassic Park

De t-rex is niet alleen zélf formidabel: de manier waarop hij in Jurassic Park wordt geïntroduceerd, door trillende waterglaasjes is subliem.

Later werden er natuurlijk nóg grotere (en dodelijkere) dinosaurussen geïntroduceerd. De spinosaurus uit Jurassic Park III maakte korte metten met de tyrannosaurus, om aan te geven dat deze dino nog véél erger was.

Fans waren erg ontdaan door deze gebeurtenis. Ten eerste werd hun dino-favoriet kinderlijk eenvoudig gedood door een of ander weird beest waar nog niemand ooit van gehoord had. Daarnaast is de wetenschappelijke basis voor dit gevecht nogal dun. De spinosaurus was meestal groter dan een t-rex, maar hij at (waarschijnlijk) vooral vis.

Over de Indominus Rex uit Jurassic World gaan we het niet eens hebben. Dit monster kon alleen maar ontsnappen omdat de medewerkers van Jurassic World vergeten waren dat hun onzichtbare dinosaurus onzichtbaar was. Welk pretpark maakt er nou een attractie die niemand kan zien?

De haai

Jaws

Waar veel filmmonsters terug te leiden zijn naar oliedom menselijk handelen (zie hierboven en -onder!), is dat met de haai uit Jaws totaal niet het geval. Voor de kust van Amity Island verdwijnen een paar zwemmers, omdat een reusachtige witte haai zijn tandjes niet thuis kan houden.

De burgemeester stopt het monster het liefst in de doofpot, maar daar is het beest niet van gediend!

De dreigende muziek, de beklemmende beelden onder water en het feit dat de haai vaak maar heel even te zien is, zorgen er voor dat een relaxte duik nooit meer helemaal hetzelfde is als je Jaws gezien hebt.

Omdat het monster zonder enkele reden aanvalt, lijkt het dier een soort aquatische Michael Myers. Het effect werd al vlug minder, naarmate er meer sequels verschenen. Jaws II was nog prima te doen, maar Jaws 3D en The Revenge kunnen we maar het beste vergeten.

Kijk nu toch! Alsof de eerste Jaws nooit gemaakt is!

King Kong

King Kong

De reusachtige aap was in 19333 één van de eerste grote filmmonsters, dankzij de stop-motion-techniek. De grote gorilla werd geanimeerd door een pop tussen shots door telkens een klein beetje te bewegen. Vandaar dat hij zo houterig beweegt!

In Kong: Skull Island (2017) en King Kong (2005) gaat het er een stuk vloeiender aan toe! Kong kroont zich hier tot de Jason Bourne van monsterland!

Kong zit eigenlijk maar een beetje te chillen (en dinosaurussen te vermoorden) op Skull Island, waar hij als een god aanbeden wordt door de bevolking. De problemen beginnen pas als mensen proberen de aap te exploiteren als ‘achtste wereldwonder’. Kong wordt (meestal) verliefd op een mooie vrouw, die hij koste wat kost wil beschermen. Dit wordt bijna altijd de ondergang van deze brave borst. ‘In the end, it was beauty that killed the beast!’

King Kong keert in 2020 terug op het witte doek. In zijn nieuwste film neemt hij het op tegen…

Godzilla

Godzilla

De gigantische hagedis Gojira maakte in 1954 zijn debuut in de gelijknamige monsterfilm. Gecreëerd (of gewekt) door atoombommen, vermorzelt het beest alles wat op zijn pad verschijnt. Vissersboten, vliegtuigen, de metropool Tokio: het maakt hem allemaal geen moer uit.

De Japanse film waarschuwde voor het gebruik van gevaarlijke technologie (getroffen worden door twee nucleaire bommen doet zoiets met je), maar was absoluut geen hit in Japan. Pas toen de film in 1956 (zwaar aangepast) in Amerika verscheen, en men daar enthousiast werd van Godzilla draaide de mening in Japan zelf bij.

Sindsdien is het reusachtige monster niet meer weg te denken uit de filmgeschiedenis. In de 36 Godzilla-films is hij de ene keer een gesel van de mensheid, de andere keer redt hij de wereld van andere monsters of aliens. Niet zozeer omdat hij van ons houdt, maar omdat hij nu eenmaal de sterkste is. Adel verplicht!

Godzilla’s bijnaam is ‘King of the Monsters’, maar of hij dit blijft zien we in 2020. Dan neemt hij het voor de derde keer op tegen zijn Amerikaanse rivaal King Kong. Tot nu toe wonnen ze allebei één keer! King Kong mag wel uitkijken voor Godzilla’s revolutionaire dropkick!

Volgend jaar zien we het reuzenreptiel eerst nog in Godzilla: King Of The Monsters. Heb je de verse trailer al gezien?

Wat is jouw favoriete filmmonster? Eén van bovenstaande, of heb je een andere lieveling? Laat het weten op Facebook, vinden we leuk!

Bij de Amerikaanse supermarktketen Walmart kunnen klanten tegenwoordig online al hun boodschappen bestellen, waarna je ze alleen nog even op hoeft te pikken (ze doen daar blijkbaar nog niet aan bezorgen). Om deze nieuwe service te promoten heeft de winkelketen nu een best wel briljante commercial laten maken, waarin auto's uit allerlei filmklassiekers komen shoppen bij Walmart.

 

Van The Dark Knight tot Knight Rider

In de gauwigheid zien we hier eerst de Batmobiel uit The Dark Knight voorbijkomen, gevolgd door de Ecto 1 van de Ghostbusters en de legendarische pratende Pontiac KITT uit Knight Rider. Maar daar begint het pas, want hierna zien we ook nog hoe de hondenkopwagen uit Dumb & Dumber, het kleurrijke busje uit Scooby Doo, een met babyraptors gevulde Jurassic Park-jeep, en de Flintstones-mobiel hun boodschappen bij Walmart komen halen.

 

Net als je denkt dat het budget onderhand op moest zijn (alleen al aan auteursrechten moet dit potje klauwen vol geld gekost hebben, en dan hebben we het nog niet eens over de CGI gehad) zien we daar ook nog de vliegende DeLorean uit Back to the Future 2 en Autobot Bumblebee aankomen. En dan hebben we er misschien nog een paar gemist ook. Het is dat Walmart geen vestigingen in de Benelux heeft, maar anders waren wij na dit spotje meteen overgeschakeld van de Appie naar deze filmnerd-vriendelijke keten.

 

Heel Holland Bakt-kandidate Maroeska Metz lijkt steeds meer ergernis op te wekken bij tv-kijkend Nederland. Rond de seizoenstart begin december werd al duidelijk dat deze wel erg opvallend getalenteerde kandidate een eigen kookboek heeft geschreven én een eigen cateringbedrijf heeft. Toen voorspelden we al dat dit relletje wel eens uit de hand zou kunnen gaan lopen, en nu is het zover. Nu Maroeska voor de derde week op rij gewonnen heeft lijkt de heisa rond haar persoon het k̶o̶o̶k̶p̶u̶n̶t̶  bakpunt te hebben bereikt. Maar dat zorgt dan wel weer voor leuke tweets.

 

 

 

 

 

Tarte Tatin? Tarte Chagrin zul je bedoelen!

Volgens Omroep Max is koken niet hetzelfde als bakken, en kan mevrouw Metz daarom gewoon meedoen aan de voor amateurbakkers bedoelde show. Die vlieger lijkt echter niet helemaal op te gaan. De opdracht waarmee de 60-jarige kookboek-auteur gisteren won was een tarte tatin. Meerdere twitteraars wezen erop dat op Maroeska's eigen site nota bene een filmpje staat waarop ze haarfijn uitlegt hoe je dit bakt.

 

Sommige kijkers beginnen zo pissed off te worden dat ze het inmiddels al op de man beginnen te spelen, en ook Maroeska's voorkomen bekritiseren:

 

 

Een grove Twitteraar heeft het zo gehad met Maroeska dat hij haar in één adem noemt met de door-en-door slechte King Joffrey uit Game of Thrones?!
 

 

Omroep Max blijft vooralsnog vierkant achter Maroeska staan, maar daarmee neemt de omroep wel een risico. Heel Holland Bakt is immers hun grote kijkcijferkanon met meer dan drie miljoen kijkers. Alleen Wie is de Mol weet een vergelijkbaar aantal Nederlanders aan de buis gekluisterd te houden. Nu kijkers online beginnen te mopperen dat de lol er nu voor hen af is wordt het interessant om te zien of de kijkcijfers van Heel Holland Bakt gaan teruglopen. Binnen een paar weken zullen we merken of dit ook het geval is.