Piranha 3D 2010

Vandaag is het dierendag. Ook wij zijn gek op dieren, maar we hebben genoeg horrorfilms gezien om te weten dat de liefde niet altijd wederzijds is. Wij zetten de negen beste horrorfilms op een rijtje waarin beesten de baas zijn!

9. Orca (1977)

Na het megasucces van Jaws werden de bioscopen overspoeld door talloze rip-offs met ronkende titels als Jaws of Death, Great White en The Last Jaws. Misschien wel de meest geslaagde Jaws-kloon is Orca! Hierin wordt een visser achtervolgd door een wraakzuchtige orka nadat hij diens zwangere vrouwtje heeft gedood. De film werd destijds afgebrand vanwege de overeenkomsten met Jaws, maar de bloederige aanvallen van het intimiderende beest uit de titel maken nog steeds indruk!


8. Alligator (1980)

In Alligator worden de straten van Chicago onveilig gemaakt door een… enfin, dat kun je wel raden. Aan de norse politieagent David Madison (gespeeld door de vorig jaar overleden Breaking Bad-acteur Robert Forster) de taak om het bijtgrage beest onschadelijk te maken. In deze vermakelijke B-film van regisseur Lewis Teague zien we de alligator onder meer een trouwerij en een kinderfeestje crashen. Ook Tarantino is fan: hij castte Forster naar aanleiding van deze film in zijn misdaadklassieker Jackie Brown!

Article continues after the ad


7. Cujo (1983)

Drie jaar na Alligator maakte regisseur Lewis Teague opnieuw een prima Animals Attack-film met Cujo! In deze beklemmende Stephen King-verfilming stranden een moeder en haar zoontje met autopech op een verlaten boerderij. Tot overmaat van ramp wordt het erf bewaakt door een agressieve sint-bernard met hondsdolheid. Door het puike acteerwerk en de overtuigende effecten is Cujo nog altijd een van de beste Stephen King-verfilmingen aller tijden.


6. Open Water (2003)

Door een administratieve fout blijven twee toeristen na een duikexcursie watertrappelend achter in de oceaan. Het stel vertrouwt erop dat ze snel gered zullen worden. Maar als de nacht valt en de haaien bloed ruiken, loopt de spanning steeds hoger op. Deze waargebeurde horrorfilm haalt maximaal effect uit een minimaal budget. Ondanks dat je de haaien amper ziet, is hun aanwezigheid namelijk altijd voelbaar...


5. Piranha 3D (2010)

Laten we eerlijk zijn, bij een Animals Attack-film zit je toch vooral te wachten tot er weer een of andere pechvogel in de kaken of klauwen van een hongerig beest belandt. Regisseur Alexandre Aja (Crawl) geeft de fans wat ze willen en levert met Piranha 3D de bloederigste dierenhorrorfilm aller tijden af. En dankzij de geinige gastrollen (van onder meer van Jaws-acteur Richard Dreyfuss) en bevallige bikinibabes valt er ook genoeg te genieten als de vleesetende vissen even niet hun tanden zetten in een onfortuinlijke badgast!


4. The Birds (1963)

Alfred Hitchcock wordt wel eens de Master of Suspense genoemd. Met The Birds maakt hij zijn bijnaam helemaal waar! In deze nog altijd bloedstollende horrorfilm worden de inwoners van een kuststadje geterroriseerd door vraatzuchtige vogels. En de aanvallen van deze gevederde griezels zijn akelig effectief in beeld gebracht. Zelfs ruim een halve eeuw na de release is het bijna onmogelijk om langs een groep meeuwen te lopen zonder aan The Birds te denken!


3. King Kong (1933)

In King Kong wordt een gigantische gorilla naar Broadway verscheept om daar dienst te doen als kermisattractie. Maar de New Yorkers ontdekken al snel dat het beest zich niet laat temmen... Dankzij de baanbrekende speciale effecten en het meeslepende verhaal is King Kong in alle opzichten een klassieker van formaat. In de loop der jaren zijn verschillende remakes, vervolgen en spin-offs (Godzilla vs. Kong staat voor 2021 op de planning) uitgekomen, maar niet één kan tippen aan deze revolutionaire horrorfilm.


2. Jurassic Park (1993)

Niet zeuren, uitgestorven dieren zijn ook dieren. En in Jurassic Park zijn ze niet eens uitgestorven! Dankzij een excentrieke miljonair is er namelijk een nieuwe generatie dino’s tot leven gewekt die te bewonderen is in het prehistorische pretpark uit de titel. Maar of dat nu zo’n strak plan is… Jurassic Park is een onweerstaanbare avonturenfilm, die dankzij de adembenemende speciale effecten en de vlotte regie van Steven Spielberg uitgroeide tot een van de beste films van de jaren 90!


1. Jaws (1975)

Over Spielberg gesproken… hij leverde 45 jaar geleden de ultieme Animals Attack-film af met Jaws! In deze klassieke blockbuster wordt de kust van Amity Island onveilig gemaakt door een witte haai. Aan politiecommissaris Brody (Roy Schneider) en de stoere visser Quint (Robert Shaw) de taak om deze perfecte moordmachine voorgoed uit de weg te ruimen…

Ondanks de vele problemen op de set (Shaw was een lompe zuipschuit en de mechanische haai bleek amper bestand tegen zout water), groeide Jaws uit tot een waar fenomeen. Deze nagenoeg perfecte horrorfilm is dan ook de eerste bioscoophit die in Amerika meer dan 100 miljoen dollar opbracht. Allemaal leuk en aardig, maar een zorgeloos dagje aan het strand zat er na Jaws niet meer in!