Diederik Jekel

Een serieuze wetenschapsjournalist die voor RTL Boulevard werkt? Diederik Jekel legt uit dat dit gewóón moet kunnen.

Article continues after the ad

We kennen vaste gezichten als presentatrice Bridget Maasland (als ze ooit nog terugkomt), de uitgesproken misdaadverslaggever Peter R. de Vries en comedian Ruben Nicolai maar al te goed, maar sinds afgelopen jaar treedt Diederik, bekend van wetenschapsprogramma's, regelmatig op als 'sidekick' in RTL Boulevard. Tegenwoordig is hij bijna dagelijks te zien als corona-duider. Het AD was eigenlijk wel benieuwd hoe deze "vreemde eend in de bijt" - want dat ben je dan, volgens de krant - bij het showbizzprogramma belandde. Nou, dat was eigenlijk heel simpel. 

Geinig

"Na tien jaar wetenschapstelevisie met heftige onderwerpen als insectensterfte en global warming vond ik het wel geinig. Drie dagen in de maand iets totaal anders doen", zegt Diederik over de keuze om ja te zeggen op de vraag van Boulevard. "Ze zochten in de weekenden iemand die zo nu en dan Rick Brandsteder kon vervangen. Ik was daar toen net drie keer geweest als expert en werd benaderd."

Elitaire vent

Diederik kreeg ook wat kritiek op twitter. Of zijn geloofwaardigheid niet op het spel stond door zich als serieus wetenschapsjournalist te verbinden aan een showbizzprogramma. Hij snapt dat mensen wellicht moeten wennen aan het beeld, maar het gaat echt niet ten koste van zijn geloofwaardigheid. "Waarom zouden mijn kennis en kunde van de afgelopen tien jaar verdwenen zijn, omdat ik ergens een paar keer per maand sta?" En, een wetenschapsjournalist kan natuurlijk ook gewoon van vuige guilty pleasures genieten! "Ik ben nog steeds diezelfde elitaire vent die van theater houdt, graag naar toneelstukken gaat van vijf uur lang en ’s avonds wetenschappelijke publicaties voor zijn lol leest, maar ondertussen kijk ik ook graag naar Temptation Island."

Roddels 

Hier komt nog bij dat RTL Boulevard volgens Diederik wel de nodige veranderingen doorvoerde. "Het aspect wat ik het moeilijkste vind, is op een negatieve manier over mensen roddelen. Dan zal je mij ook weinig horen. Maar dat is RTL Boulevard allang niet meer." Onderwerpen als crime en royalty komen véél vaker aan bod, redeneert hij. "Het is niet meer hetzelfde programma als dat het ooit was met Albert Verlinde. Dat was meer het shownieuwsgedeelte."

Het hele interview met Diederik Jekel kun je hier teruglezen!