M. Night Shyamalan vond zijn alternatieve einde te luguber

Split was de comeback van M. Night Shyamalan. En wat voor één: de film had meer horrorelementen in petto dan we hadden kunnen denken. Het einde had echter nog enger gekund.

Split

Split gaat over een man die lijdt aan een dissociatieve identiteitsstoornis, Kevin Wendell Crumb. Hij heeft 23 persoonlijkheden, tenminste dat denkt zijn psychiater. De 24e, verreweg de krachtigste, staat namelijk op het punt om de macht over de rest te nemen. Het is aan een stel ontvoerde meisjes, Kevins psychiater en zijn 23 alters om een ramp te voorkomen.

Alternatief einde

Persoonlijkheid Dennis (die met de heftige vorm van smetvrees) heeft in de alternatieve afloop van Split de controle over Kevin. Hij bevindt zich op een dak tegenover een school, waar hij ‘in gesprek’ raakt met Patricia. Ze besluiten om The Beast los te laten op de schoolkinderen. Als je Split gezien hebt, weet je waar The Beast toe in staat is...

Te luguber

Shyamalan had dit alternatieve einde al in zijn hoofd zitten, maar toen hij de huidige slotscène schreef, voelde dat toch geschikter. “Het was gewoon te luguber”, aldus Shyamalan. “Ik wilde niet dat de motivaties van The Beast enkel op moord gericht waren.” Shyamalan heeft al onthuld dat er een vervolg komt op Split, die op zijn beurt weer het vervolg (hoewel het een origin story is) was op Unbreakable. Alles lijkt erop te wijzen dat in een derde film de personages uit Unbreakable en Split tegenover elkaar komen te staan. De eerste hint daarop was de allerlaatste scène van Split met Bruce Willis.  

Coldplay heeft de trailer vrijgegeven voor de documentaire A Head Full Of Dreams, die op woensdag 14 november eenmalig in de bioscopen te zien is. Op zich is het niet zo boeiend als een band weer eens een docu uitbrengt, maar het bijzondere aan deze film is dat de regisseur de jongens ook echt vanaf het prille begin heeft gevolgd. En dat levert best wel hilarische oude beelden op!
 

 

Bleke slungel

Zo zien we beelden van eind jaren negentig met Chris Martin als een puisterig beugelbekkie dat bij wijze van grap roept dat Coldplay een ongelofelijk grote band gaat worden. Niet alleen zou deze slungelige aspirant-muzikant later ontzettend gelijk krijgen, ook is de Britse band groter geworden dan Chris in zijn wildste dromen gedacht had. En deze bleke grapjas kon toen ook nog niet vermoeden dat hij ooit nog eens een paar jaar getrouwd zou zijn met Gwyneth Paltrow. 

Toevallig begin

A Head Full Of Dreams is geregisseerd door Mat Whitecross, die eerder ook onder de goed ontvangen muziekdocu Oasis: Supersonic maakte, over dat bandje van de immer bekvechtende broertjes Liam en en Noel Gallagher. Toevallig zat Mat met de jongens van Coldplay op school, en begon hij ze toen al te volgen met een camera. Daar is hij de afgelopen twintig jaar steeds mee verder gegaan, zodat de film nu een mooi totaalplaatje geeft van de carrière van de band.

Het Hollywood-debuut van Penoza-regisseur Diederik van Rooijen

Vanuit het niets is hier ineens de trailer voor The Possession of Hannah Grace die je de stuipen op het lijf komt jagen. Vorige week riepen we nog dat horrorfilms echt moeten kappen met jump scares, maar na het zien van deze trailer die er stampvol mee zit moeten we daar misschien toch op terugkomen. Of misschien zeggen we dat wel omdat we gewoon trots zijn dat deze Hollywood-horror geregisseerd is door Penoza-regisseur Diederik van Rooijen.

Wie zegt dan ook ja tegen zo’n eng baantje?

De hoofdrol in The Possession of Hannah Grace is voor Shay Mitchell, die we kennen als Emily uit Pretty Little Liars. Haar personage Megan neemt het ongelukkige besluit om ja te zeggen tegen een baantje als nachtwaker in een mortuarium. Dat is vragen om problemen, zoals we weten uit onder meer de horrorfilm Nattevagten en de remake Nightwatch.

Herkansing na mislukt exorcisme

Als het lijk van ene Hannah Grace in het mortuarium wordt binnengebracht, wordt erbij verteld dat dit meisje overleed toen haar familie probeerde een geest uit te drijven die bezit van haar had genomen. De trailer legt vervolgens uit dat als zo'n ritueel niet wordt afgemaakt, een geest dan gewoon een nieuw lichaam zoekt. En aangezien Megan nou net de enige levende in het depot is, heeft de geest het op haar gemunt.

Benieuwd om te zien of Diederik van Rooijen inderdaad Nederlands Hollywood-hoop in bange dagen wordt? Dan kun je The Possession of Hannah Grace vanaf 29 november in de bioscopen zien. Als je durft.