Tot nu toe zijn de meeste wedstrijden op het WK behoorlijk saai. Totdat het niveau stijgt kijken we liever een voetbalfilmpje!

Allemaal leuk en aardig dat WK, maar tot nu toe kijken we de meeste wedstrijden met knarsende tanden. Tactisch is het slim om elf man achter de bal te houden, maar aantrekkelijk voetbal levert het meestal niet op. Met deze voetbalfilms kom je de groepsrondes waarschijnlijk wel door. Hopelijk begint het WK dan écht te leven.

United

In de jaren 50 maakte Manchester United furore, zowel in Engeland als op het Europese toneel. Het jonge team van trainer Matt Busby, bijgenaamd de Busby Babes, beloofde een gouden generatie voor de club te worden. Het mocht niet zo zijn: na een Europa Cup-wedstrijd in Belgrado stortte het vliegtuig waarin de selectie zat neer, nabij München.

Acht spelers van Manchester kwamen om het leven, velen raakten zwaar gewond. Het verlies van de spelers en clubpersoneel was zó’n klap dat het tien jaar duurde voor United ervan hersteld was.

United vertelt het verhaal van de ‘Busby Babes’, door de ogen van assistent-trainer Jimmy Murphy (David Tennant) en sterspeler Bobby Charlton (Jack O’Connor)

The Damned United

Wat er op het veld gebeurt is maar één facet van de voetbalsport. The Damned United toont het politieke spel dat achter de schermen plaatsvindt. Brian Clough (Michael Sheen) is een jonge trainer, die in de clinch ligt met de oude rot Don Revie (Colm Meaney). Als Clough Revie’s oude club Leeds United moet gaan trainen, lopen de spanningen enorm hoog op. 

Terwijl Revie, geholpen door zijn ‘old boys network’ bondscoach wordt, blijft Clough veroordeeld tot het trainen van tweede divisieclubs. Dat gaat hem overigens wel prima af!

Bend it like Beckham

Jess (Parminder Nagra) wil dolgraag voetballen, maar haar Pakistaanse ouders zien dit helemaal niet zitten. Haar vriendin Jules (Keira Knightley) nodigt haar uit om stiekem mee te trainen met haar club: de Hounslow Harriers.

Jess heeft veel talent: zó veel zelfs dat het moeilijk wordt om in het geniep te voetballen… Jess moet niet alleen de voetbal ‘buigen als Beckham’, ze moet ook als een waaibal tussen de strenge regels door vliegen.

All Stars

Een WK is schitterend, maar de meeste voetballers moeten het doen met ziekenhuisvoetbal met een vriendenelftal. De All Star-films (en serie!) weten dít gevoel prima te benaderen. Op een zeiknatte zondagmiddag kansloos dribbelen op een blubberveld, en aansluitend een biertje en een bitterbal.

Regisseur Jean van de Velde meldde vorig jaar dat er nog meer in het All Stars-vat zit. Waarschijnlijk komt er een prequelserie, Small Stars, waarin de jonge spelers van Swift Boys elkaar leren kennen.

Shaolin Soccer

Als je voor spektakel naar het WK kijkt, kom je tot nu toe bedrogen uit. Ja, Spanje-Portugal was een fan-tas-ti-sche wedstrijd, maar verder werd er karig gespeeld. De mindere goden spelen zó compact dat landen die wél leuk kunnen voetballen er amper doorheen komen.

Nee, voor flitsend voetbal moet je voorlopig bij Shaolin Soccer zijn! Gepensioneerde kungfu-monniken gebruiken de bizarste moves op het voetbalveld. Voetballen vliegen met mach 3 de kruising in!

Dames en heren spelen gewoon door elkaar heen en special moves worden ruim van tevoren aangekondigd. De tegenstanders heten Team Evil; wat gewoon lekker duidelijk is. Serieus is het allemaal niet, maar laten we eerlijk zijn: als Oranje wél meedeed aan het WK liepen er weer talloze volwassen mensen in een juichpak van Roy Donders. Hoezo serieus?

Voetballers maken de meest prachtige fopduiken, maar daar houdt de acteercarrière meestal wel op. Níet altijd: deze spelers maakten de stap naar het witte doek!

Krijg jij vóór of na een voetbalwedstrijd zin om Game Of Thrones te kijken? We hebben wel een idee waardoor dat komt!

Jack Reacher
Jack Reacher

De geruchten gingen al een tijdje rond, en nu zijn deze ook bevestigd: er komt een TV-serie rond het populaire thrillerpersonage Jack Reacher. Hierin wordt de bikkelharde actieheld echter niet meer door Tom Cruise gespeeld. Dit heeft schrijver Lee Child vandaag aan de BBC laten weten.

 

Dit keer wel een boom van een vent graag

Fans van de Jack Reacher-boeken zullen nu ongetwijfeld hopen dat er dit keer wel een boomlange uit de kluiten gewassen hoofdrolspeler gekozen wordt. Reacher is in de boeken normaal een beer van een vent die zowat de twee meter aantikt. Fans waren dus niet blij toen de slechts 172 centimeter lange Cruise voor de rol gekozen werd

 

 

Nu wel Ray Stevenson?

Child verdedigde de keuze voor Tom Cruise destijds nog met het argument dat voor een speelfilm met een groot budget gewoon een acteur van naam gecast moet worden. Fans hadden naar het schijnt graag acteur Ray Stevenson in de rol gezien. Het is niet bekend of die nog wel voor de tv-serie in aanmerking komt.

 

Geen derde Reacher-film

De TV-serie rond Jack Reacher zal op een streamingdienst te zien zijn, hier is alleen nog niet bekend op welke. Met dit nieuws is het ook zo goed als zeker dat er geen derde Reacher-film met Cruise meer komt. Dat zit er echter al dik in toen de opbrengst van de tweede film Jack Reacher: Never Go Back uit 2016 het bij lange na niet haalde bij die van de eerste film.

 

The Rock in Fighting With My Family
The Rock in Fighting With My Family

We kennen Dwayne Johnson allemaal als die Grote Vriendelijke Reus die altijd goedgehumeurd is, maar in de trailer voor de Britse worstelkomedie Fighting With My Family laat The Rock een andere kant van zichzelf zien. Als twee fans die zelf willen gaan worstelen hem om advies vragen, krijgen ze de wind van voren.

Dromen van Amerikaans show-worstelen in de Britse regen

Fighting With My Family vertelt over de Britse broer en zus Zak en Raya die ervan dromen om door te breken in de wereld van het Amerikaanse show-worstelen. Dat is so wie so al niet eenvoudig, maar het is nog lastiger als je uit een regenachtig Engels plaatsje komt. Toch lijken ze een heel eind te komen met training van worstelcoach Hutch, gespeeld door Vince Vaughn. Komiek Nick Frost, die bolle uit de Edgar Wright-komedies, duikt ook op in een geinige rol als hun vader, die het niet gelooft dat 'ie Dwayne Johnson aan de telefoon heeft.

 

 

Geschreven en geregisseerd door Stephen Merchant

Het is nog niet duidelijk of The Rock ook echt een substantiële rol in de film heeft, of dat 'ie maar even meedoet en zijn grootste scènes al in deze trailer zitten. Hij heeft de film in elk geval mede-geproduceerd. Deze worstelkomedie is grappig genoeg geschreven en geregisseerd door Stephen Merchant, met zijn iele voorkomen zelf bepaald geen worstelaar. Merchant kennen we natuurlijk als de man met wie Ricky Gervais al die geweldige tv-series heeft bedacht; The Office, Extras, Life's too Short en natuurlijk An Idiot Abroad.

 

Hoe maf het uitgangspunt van deze komedie ook klinkt, toch is de film gebaseerd op het leven van de Briste Saraya-Jade Bevis, die onder de naam Paige daadwerkelijk in de Amerikaanse WWE heeft geworsteld.

Op dit moment heeft Fighting With My Family nog geen Nederlandse releasedatum. In diverse andere landen komt de film al in februari en maart uit, dus wellicht is de komedie rond die tijd ook hier in de bioscopen te zien.