Tot nu toe zijn de meeste wedstrijden op het WK behoorlijk saai. Totdat het niveau stijgt kijken we liever een voetbalfilmpje!

More content below the advertising

Allemaal leuk en aardig dat WK, maar tot nu toe kijken we de meeste wedstrijden met knarsende tanden. Tactisch is het slim om elf man achter de bal te houden, maar aantrekkelijk voetbal levert het meestal niet op. Met deze voetbalfilms kom je de groepsrondes waarschijnlijk wel door. Hopelijk begint het WK dan écht te leven.

United

In de jaren 50 maakte Manchester United furore, zowel in Engeland als op het Europese toneel. Het jonge team van trainer Matt Busby, bijgenaamd de Busby Babes, beloofde een gouden generatie voor de club te worden. Het mocht niet zo zijn: na een Europa Cup-wedstrijd in Belgrado stortte het vliegtuig waarin de selectie zat neer, nabij München.

Acht spelers van Manchester kwamen om het leven, velen raakten zwaar gewond. Het verlies van de spelers en clubpersoneel was zó’n klap dat het tien jaar duurde voor United ervan hersteld was.

United vertelt het verhaal van de ‘Busby Babes’, door de ogen van assistent-trainer Jimmy Murphy (David Tennant) en sterspeler Bobby Charlton (Jack O’Connor)

The Damned United

Wat er op het veld gebeurt is maar één facet van de voetbalsport. The Damned United toont het politieke spel dat achter de schermen plaatsvindt. Brian Clough (Michael Sheen) is een jonge trainer, die in de clinch ligt met de oude rot Don Revie (Colm Meaney). Als Clough Revie’s oude club Leeds United moet gaan trainen, lopen de spanningen enorm hoog op. 

Terwijl Revie, geholpen door zijn ‘old boys network’ bondscoach wordt, blijft Clough veroordeeld tot het trainen van tweede divisieclubs. Dat gaat hem overigens wel prima af!

Bend it like Beckham

Jess (Parminder Nagra) wil dolgraag voetballen, maar haar Pakistaanse ouders zien dit helemaal niet zitten. Haar vriendin Jules (Keira Knightley) nodigt haar uit om stiekem mee te trainen met haar club: de Hounslow Harriers.

Jess heeft veel talent: zó veel zelfs dat het moeilijk wordt om in het geniep te voetballen… Jess moet niet alleen de voetbal ‘buigen als Beckham’, ze moet ook als een waaibal tussen de strenge regels door vliegen.

All Stars

Een WK is schitterend, maar de meeste voetballers moeten het doen met ziekenhuisvoetbal met een vriendenelftal. De All Star-films (en serie!) weten dít gevoel prima te benaderen. Op een zeiknatte zondagmiddag kansloos dribbelen op een blubberveld, en aansluitend een biertje en een bitterbal.

Regisseur Jean van de Velde meldde vorig jaar dat er nog meer in het All Stars-vat zit. Waarschijnlijk komt er een prequelserie, Small Stars, waarin de jonge spelers van Swift Boys elkaar leren kennen.

Shaolin Soccer

Als je voor spektakel naar het WK kijkt, kom je tot nu toe bedrogen uit. Ja, Spanje-Portugal was een fan-tas-ti-sche wedstrijd, maar verder werd er karig gespeeld. De mindere goden spelen zó compact dat landen die wél leuk kunnen voetballen er amper doorheen komen.

Nee, voor flitsend voetbal moet je voorlopig bij Shaolin Soccer zijn! Gepensioneerde kungfu-monniken gebruiken de bizarste moves op het voetbalveld. Voetballen vliegen met mach 3 de kruising in!

Dames en heren spelen gewoon door elkaar heen en special moves worden ruim van tevoren aangekondigd. De tegenstanders heten Team Evil; wat gewoon lekker duidelijk is. Serieus is het allemaal niet, maar laten we eerlijk zijn: als Oranje wél meedeed aan het WK liepen er weer talloze volwassen mensen in een juichpak van Roy Donders. Hoezo serieus?

Voetballers maken de meest prachtige fopduiken, maar daar houdt de acteercarrière meestal wel op. Níet altijd: deze spelers maakten de stap naar het witte doek!

Krijg jij vóór of na een voetbalwedstrijd zin om Game Of Thrones te kijken? We hebben wel een idee waardoor dat komt!

More content below the advertising

Goed nieuws voor iedereen die na het zien van Bohemian Rhapsody trek heeft in meer rockbiopics: 2019 wordt opnieuw een topjaar voor muziekfilms. Zo krijgen we eind mei de Elton John-film Rocketman, en volgende maand al trakteert Netflix ons op The Dirt. Dit is de verfilming van de gelijknamige biografie over hardrockband Mötley Crüe.

More content below the advertising

 

Legendarische lomperiken

Ook al had deze uit L.A. afkomstige rockband een paar best wel briljante nummers (met Kickstart My Heart dat in de trailer te horen is als absolute topper), toch had de hele band bij elkaar eigenlijk net zoveel talent als Freddie Mercury in z'n kleine teen. Dat gemis maakten deze legendarische lomperiken echter meer dan goed met een extravagante levensstijl; geen enkele band waarvan alle leden nog in leven zijn heeft het ooit zo bont gemaakt als Mötley Crüe.

Drama

Het verhaal van de groep biedt daarnaast zoveel drama dat het een klein wonder is dat The Dirt nog niet eerder is verfilmd. Zo veroorzaakte zanger Vince Neill een dodelijk ongeluk, terwijl bassist Nikki Sixx een drugs-overdosis overleefde waarbij hij een paar minuten klinisch dood is geweest (waarover hij later dat prijsnummer Kickstart My Heart schreef). Drummer Tommy Lee was de grote dekhengst van de band, en hij was door de jaren heen zowel getrouwd met Heather Locklear als met Pamela Anderson. Gitarist Mick Mars was de enige van de vier die het tegen wil en dank kalm aan deed, omdat hij aan een zeldzame botziekte bleek te lijden. Mars wordt trouwens gespeeld door Iwan Rheon, beter bekend als die engerd van een Ramsey uit Game of Thrones.

The Dirt kan vanaf vrijdag 22 maart ook jouw hart kickstarten, want vanaf die dag is deze nu al beruchte hardrockbiopic te zien bij Netflix.

Regisseur Bryan Singer mag dan wel geweldige films gemaakt hebben, er komen steeds meer verhalen naar boven dat hij als persoon verre van geweldig is. Al langere tijd deden er geruchten de ronde dat de man achter topfilms als The Usual Suspects, Valkyrie, Bohemian Rhapsody én meerdere van de X-Men films zich schuldig gemaakt zou hebben aan misbruik van tienerjongens. Het Amerikaanse blad The Atlantic heeft deze week een doortimmerd stuk gepubliceerd waarin vier slachtoffers van de regisseur gedetailleerd beschrijven wat hij met hen gedaan heeft. De producent van zijn nieuwste film staat echter achter zijn regisseur.

More content below the advertising

 

Gedetailleerd beschuldigend stuk

Onlangs werd bekend dat Singer zich mag wagen aan een nieuwe reboot van de jaren tachtig-actiefilm Red Sonja. Deze film met Brigitte Nielsen in de titelrol en Arnold Schwarzenegger als publiekstrekker was in 1985 gemaakt om in te haken op het succes van Arnie's Conan The Barbarian-films. Toen het gedetailleerde stuk van The Atlantic deze week verscheen was het wachten op het ontslag van de regisseur, maar het tegendeel blijkt het geval: Singer beschuldigt de journalisten ervan hem zwart te maken, en producent Avi Lerner neemt het op voor zijn regisseur.

 

“Nepnieuws”

“Ik ga gewoon door met de voorbereidingen voor Red Sonja en Bryan Singer is gewoon nog aan de film verbonden. De $800 miljoen die Bohemian Rhapsody heeft opgebracht is het bewijs van zijn geweldige visie. Ik herken het verschil tussen nepnieuws en werkelijkheid, en ik sta achter mijn beslissing. In Amerika zijn mensen onschuldig totdat het tegendeel bewezen is”, aldus de producent.

Onhandelbaar tijdens opnames

Op zich zou Lerner er goed aan doen het stuk van The Atlantic toch even te lezen, niet alleen vanwege de aantijgingen van misbruik, maar ook omdat nogmaals uit de doeken wordt gedaan waarom Singer door 20th Century Fox ontslagen werd als regisseur nadat  de film al grotendeels was opgenomen. Naar verluidt viel met de filmmaker werkelijk geen land te bezeilen tijdens de opnames, als hij al kwam opdagen. En dan zou hij ook nog continu knallende ruzie hebben gehad met hoofdrolspeler Freddie Mercury. Malek gaf gisteren nog aan dat hij niets wist van de geruchten over Singer.

Eerdere reboot geschrapt

Toch moeten we nog maar zien of deze Red Sonja-reboot er echt gaat komen. In 2009 probeerden Robert Rodriguez en zijn toenmalige geliefde Rose McGowan het ook al, maar nadat de Conan-reboot uit 2011 met Aquaman himself Jason Momoa flopte, werden deze plannen geschrapt. Gelukkig hebben we de promotiefoto's nog.