De populaire comedyserie Roseanne gaat verder zonder de controversiële actrice Roseanne Barr. Hoe verging het andere series waarvan de hoofdrolspeler ineens verdween? Spoiler: meestal niet zo best!

Article continues after the ad

Vandaag werd bekend dat de comedyserie Roseanne verder gaat zonder de vrouw die de serie haar naam gaf. Een vertrekkende hoofdrolspeler is vaak een probleem voor populaire series, maar sóms maken ze er het beste van. Meestal overigens niet...

The X-Files

Fox Mulder

Seizoenen lang volgden we de bovennatuurlijke onderzoeken van Fox Mulder (David Duchovny) en Dana Scully (Gillian Anderson). Het grootste mysterie was misschien wel: zouden ze ooit samen...? Hoe dan ook: Duchovny vond dat hij te weinig betaald kreeg, en was het ook zat dat hij vooral bekend was als Fox Mulder. Na zeven seizoenen was de kan leeg, en besloot de acteur dwars te liggen. Hij wilde alleen nog maar een gastrol spelen in het achtste en negende seizoen.

Voor de makers was het bijzonder eenvoudig om Mulder te laten verdwijnen. Buitenaardse wezens ontvoerden de FBI-agent gewoon! Duchovny werd nog wel aangeduid als hoofdrolspeler, om de arme kijkers in de waan te houden.

Mulder werd in het achtste seizoen vervangen door John Doggett (Robert Patrick), bekend van Terminator 2. Hoewel hij prima acteerde, liepen fans niet warm voor een X-Files zonder Duchovny. In het negende seizoen (2001) daalden de kijkcijfers dramatisch, en werd de stekker uit de ooit megapopulaire show getrokken.

In 2008 verscheen er nog een film, The X-Files: I Want To Believe, mét Mulder en Scully. Na twee extra seizoenen in 2016 en 2018 is de koek nu echt op. Dit keer heeft Gillian Anderson er geen zin meer in.

Doctor Who

Regeneratie?

The Doctor is een buitenaards wezen dat nooit écht sterft. Als hij overlijdt verandert hij gewoon in een ander persoon! Voor ‘Whovians’ klinkt dat ontzettend logisch, maar het proces is een kunstgreep van jewelste!

De eerste Doctor, William Hartnell, was na vier seizoenen wel klaar met de serie. Hij kon niet overweg met de crew, en kampte daarnaast met gezondheidsproblemen. Hartnell had last van aderverkalking, wat het acteren erg lastig maakte. Om de serie voort te kunnen zetten, bedachten de schrijvers dat de eerste Doctor niet zou sterven, maar in een ander persoon zou veranderen!

Zo zie je maar dat de meest geniale beslissingen onder druk genomen worden! Door de ‘regeneraties’ van The Doctor gaat de Time Lord al mee sinds 1963. Binnenkort zien we trouwens voor het eerst een vrouwelijke actrice in de rol: Jodie Whittaker!

Two And A Half Men

Charlie

Charlie Sheens drugsgebruik liep gierend uit de klauwen toen hij in Two And A Half Men speelde. De populaire serie werd meerdere malen onderbroken, als Sheen weer eens in een verslavingskliniek zat. In 2011 werd hij ontslagen, en vervangen door Aston Kutcher.

Sheen beledigde de bedenker van de serie, Chuck Lorre, en gedroeg zich een tijd lang als een halve gare. Hij was een ‘tovenaar’ met ‘tijgerbloed’ en voortdurend aan het ‘WINNEN’!

Zijn personage kwam er bekaaid van af… Aanvankelijk was hij overreden door een trein, maar dit bleek toch niet helemaal correct. In de allerlaatste aflevering bleek hij nog te leven, en wilde hij zijn familie doodmaken. ‘Charlie’, natuurlijk niet gespeeld door Sheen, werd uiteindelijk roemloos verpletterd onder een piano...

Het verdient geen schoonheidsprijs, maar effectief is het wel!

Kees & Co

Ben

In de comedy Kees & Co runde Simone Kleinsma (Kees) een cateringbedrijf met haar vriendin Sonja (Esther Roord). Haar man Ben (Rik Hoogendoorn) is loodgieter, en samen proberen ze hun kinderen Rudy (Robin Tjon Pian Gi) en Anne (Amber Teterissa) op te voeden.

Rik Hoogendoorn vond het na vijf seizoenen wel best en hij vertrok uit de serie. Hierdoor werd Kees een weduwe: de oorzaak van Bens overlijden was niet… glorieus.

Het zesde seizoen was nog redelijk populair, hoewel de dynamiek van de show flink veranderde. Kees kwam een man tegen waar ze gevoelens voor kreeg, haar zoon was ineens nauwelijks te zien: het werd een totaal ander programma!

Het beviel de kijker niet zo goed. In het zevende en achtste seizoen speelden alleen nog Simone Kleinsma en Esther Roord mee als leden van de oorspronkelijke cast.

Airwolf

Iedereen

Airwolf, de spannende serie over een blitse gevechtshelikopter, was erg populair in de jaren 80. Zowat iedereen herkent het intromuziekje uit duizenden!

Stringfellow Hawke (Jan-Michael Vincent) en Dominic Santiago (Ernest Borgnine) beleefden spannende avonturen in hun gestolen superhelikopter. Niet voor de lol: ze werden gedwongen om gevaarlijke missies te vliegen door geheim agent Archangel (Alex Cord).

Airwolf begon als een grimmige spionageserie, maar werd voor het tweede en derde seizoen een stuk tammer gemaakt, om een groter publiek te bereiken. Dit was echter geen doorslaand succes. Omdat het rondvliegen met een helikopter nogal prijzig is, en hoofdrolspeler Jan-Michael Vincent een (voor die tijd) astronomisch bedrag van 200.000 dollar per aflevering ving, werd Airwolf stopgezet…

De serie werd overgekocht door The USA Network, waardoor een vierde seizoen alsnog mogelijk werd. Hoewel… Stringfellow Hawke raakte in de eerste aflevering gewond, en kon nooit meer vliegen. Dominic (niet eens gespeeld door Ernest Borgnine) werd roemloos opgeblazen door een autobom, en Archangel werd ineens overgeplaatst naar een ander land.

Het budget voor het vierde seizoen Airwolf was zó laag dat geen enkele hoofdrolspeler terugkeerde. Zelfs de helikopter deed niet meer mee: de gevechten in seizoen vier waren oude scènes die opnieuw aan elkaar waren geplakt. De nieuwe piloot van Airwolf was Stringfellows broer St. John (Barry Van Dyke), die zomaar weer bleek te leven.

Very special, indeed!