Dwayne Johnson op WWE Network

De streamingdiensten Netflix, Disney+, Amazon Prime Video en Videoland schotelen je de gaafste series en films voor. Maar soms... heb je nét zin om iets anders te kijken: anime, showworstelen of bizarre pulp! Voor deze genres kun je gelukkig ergens anders terecht!

1. Anime (Crunchyroll / Viki)

Ganbare! Als je helemaal weg bent van animeseries en manga-strips, dan is Crunchyroll dé site om te volgen. Classics als Dragonball Z, Attack on Titan en Naruto check je hier, en de nieuwste Japanse shows worden zo snel mogelijk aangeboden op Crunchyroll.

De dienst geeft daarnaast ook toegang tot nieuwe manga comics, voor een bedrag van €6,49 per maand. Als je jezelf te groot vindt voor tekenfilms, maar wél van Koreaanse, Chinese en Japanse tv-programma’s houdt, dan is Viki een interessante site. Je kunt hier een flink aantal shows zien die worden ondertiteld door vrijwilligers. Kost niets, maar af en toe komt er wel een reclame voorbij.

 

2. Worstelen (WWE Network)

Actie, dramatische twists én emotie: het hoort allemaal bij professioneel worstelen! Worstelen wordt soms wel een ‘soap voor mannen' genoemd: hoewel veel fans het er niet mee eens zijn, zouden de rivaliteiten en bizarre verhaallijnen niet misstaan in Goede Tijden, Slechte Tijden. Randy Orton wil een pop van zijn rivaal The Undertaker begraven?

Surprise! The Undertaker ligt écht in de kist en geeft de brutale vlegel een oorwassing!

Article continues after the ad

Het heeft een hoog "Pas op, achter je, Jan Klaassen!"-gehalte, maar dat maakt de klassieke worstelmomenten óók weer heel grappig. Voor sommigen is het slecht geacteerde pulp, voor anderen is het kunst met een grote K. Beiden groepen hebben gelijk! Ondanks de vreemde verhaallijnen trainen de worstelaars als béésten om elkaar door de ring te smijten.

Via WWE Network krijg je toegang tot klassieke worstelmatches en fragmenten uit de WWF, WWE, Raw en Smackdown. Voor tien dollar in de maand krijg je het hele archief én de nieuwe matches te zien. Helaas heeft WWE Network geen proefabonnement meer, maar met de gratis versie kun je in elk geval recente afleveringen van NXT, Monday Night Raw en Friday Night Smackdown terugkijken.

 

3. Horror (Horrify)

Hoewel de meeste streamingdiensten een aardig horroraanbod hebben, kan het altijd enger/bloederiger/schrikwekkender. Gelukkig zijn er verschillende diensten die puur draaien om angstzweet!

In Nederland is Horrify een geschikte aanbieder, en aangezien de concurrent Fear Unlimited dit jaar jammerlijk stopte, is het de enige Nederlandse optie. Een lidmaatschap kost €6,95 per maand, en nog iets minder als je een (half)jaarabonnement neemt. Daarnaast heeft Horrify een gratis proefperiode van twee weken.

 

4. Pulp (Troma Now / Full Moon Features)

Waar de videotheek vroeger een geweldige bron was van gare b-films, is het tegenwoordig iets lastiger om deze te bekijken. Deftige streamingdiensten als Netflix en Disney+ gaan hun vingers echt niet branden aan juweeltjes als Frankenhooker, waarin een professor prostituees vermoordt en van de stukken een bruid probeert te maken.

Of Tromeo and Juliet: een bijzonder gare film die een trashy, gewelddadige en extreem bloederige versie van Romeo and Juliet moet voorstellen!

Een dienst als Troma Now levert je voor een schamele zes euro per maand de gaarste films die je maar kunt vinden. Dat is toch geen geld? Daar kun je deze films niet zelf voor maken (al scheelt het niet heel veel)!

Hetzelfde geldt voor de streamingservice Full Moon Features: voor vijf euro per maand check je daar lowbudget-horror en ‘exploitation’-films, van de studio achter Puppetmaster, Gingerdead Man en Prehysteria! Full Moon grossiert in campy horror, totaal niet-functioneel naakt én twijfelachtige humor: één van hun nieuwste films is getiteld Corona Zombies; dat niveau.

Een speciale rol is weggelegd voor het streamingkanaal Brown Sugar. Aanvankelijk begon deze dienst als dé verzamelplaats van ‘blaxploitation’-films (Shaft, Foxy Brown, Superfly, etc.) maar tegenwoordig is het meer een verzamelplaats van films en series vóór en over zwarte Amerikanen.

 

5. Musicals (Broadway HD)

Disney+ maakte enorm veel vrienden door de populaire musical Hamilton online te zetten. De filmindustrie incasseert momenteel een gigantische dreun, en hetzelfde geldt natuurlijk voor de podiumkunsten. Via Broadway HD kun je íets van het theater herbeleven: deze service streamt opnames van grote musicals als Into The Woods, Fame en Kinky Boots.

Het aanbod is niet bijzonder groot (denk aan een dertigtal shows, maar gelukkig géén Cats), maar voorlopig duurt het wel weer even voor je écht een grote musical kunt bezoeken. We doen het er dus maar mee!

 

 

6. Documentaires (Curiosity Stream)

Curiosity Stream is een creatie van de bedenkers van The Discovery Channel, en is eigenlijk een soort ‘Netflix voor documentaires’. De docs zijn gemaakt door professionals en zijn zeer interessant én leerzaam. Een abonnementje kost ongeveer 20 dollar per jaar en kan ook handig zijn in het klaslokaal.

“Ja, maar op Youtube kan ik gratis documentaires bekijken!” Dat zal allemaal wel, maar Curiosity Stream is andere koek dan een vent die met een rode stift pijlen bij het World Trade Center tekent. Ze hebben David Attenborough, son!

 

7. Internationale films (Mubi / The Criterion Channel)

Mubi is een streamingplatform voor filmfijnproevers. Er staan altijd 30 films op de site, die regelmatig vernieuwd worden. Het aanbod wordt uitgekozen door filmkenners: naast tijdloze klassiekers komen er met name internationale arthousefilms voorbij, en prijswinnende documentaires. Kost een tientje per maand, maar dan stream je heel wat moois van over de hele wereld!

Nog níet beschikbaar in Nederland (zonder VPN), maar minstens zo interessant, is The Criterion Channel. Deze service streamt alle films uit The Criterion Collection, die je waarschijnlijk wel kent van de DVD-collecties met beroemde, bejubelde films. Voorlopig is het nog even toekomstmuziek!