Ook al hebben de critici gehakt gemaakt van Venom, toch blijken bioscoopbezoekers wereldwijd wel gecharmeerd van dit slijmmonster. Deze duistere variant op Spider-Man heeft wereldwijd namelijk nu al meer dan 200 miljoen dollar binnengeharkt en dat betekent dat Venom aan kan sluiten in dit rijtje van films die door critici werden afgebrand, maar toch de Top 100 van grootste box office successen ooit hebben gehaald. 

We hebben de gezaghebbende lijst van BoxofficeMojo vergeleken met de scores van de recensie-database Rottentomatoes, en zo kunnen we zeggen dat dit de meest succesvolle slecht ontvangen films ooit zijn.

7 - Suicide Squad

Opbrengst: 746 miljoen dollar / Rotten Tomatoes-score: 28%

Laten we eerlijk zijn: Suicide Squad was een zooitje. Margot Robbie was lekker gestoord als Harley Quinn, maar meer goeds dan dat valt er niet echt over te melden. Wel was de film een interessant experiment in de zin dat de film niet door de regisseur maar door de marketingafdeling in elkaar geflanst leek, alleen daarmee was het ook meteen een experiment dat niet voor herhaling vatbaar was. Toch was het filmpubliek wereldwijd maar wat geïntrigeerd door Robbie als sexy sicko Harley Quinn, door Jared Leto als de nieuwe Joker en door Will Smith als Deadshot.

6 - The Da Vinci Code

Opbrengst: 758 miljoen dollar / Rotten Tomatoes-score: 25%

Natuurlijk ging deze verfilming van één van de meest succesvolle bestsellers ooit een succes worden. Toch werden de producenten overmoedig door de wereldpremière in Cannes plaats te laten vinden. De langverwachte boekverfilming werd volledig afgeslacht door de critici aldaar, waarna de toon gezet was voor zowat alle recensies wereldwijd. Het bioscooppubliek haalde er de schouders voor op, want wie wilde nou niet zien hoe Tom Hanks het er vanaf brengt als Robert Langdon?

5 - Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge

Opbrengst: 795 miljoen dollar / Rotten Tomatoes-score: 29%

Ook al was dit vijfde avontuur van Jack Sparrow met afstand de minst succesvolle uit de reeks sinds het eerste deel, toch wist Captain Jack nog een schat van bijna 800 miljoen binnen te halen. Dat is echter wel beduidend minder dan de voorgaande delen. Het publiek lijkt het nu dus toch langzamerhand met de critici eens te worden. De voornaamste reden voor dit tegenvallend succes komt verderop in deze lijst.

4 - Transformers: Revenge of the Fallen

Opbrengst: 836 miljoen dollar / Rotten Tomatoes-score: 19%

Wow! Een opbrengst van 836 miljoen en een Rotten Tomatoes-score van 19%! Dat is een indrukwekkend resultaat zou je zeggen. Toch blijkt explosiekoning Michael Bay het nog veel slechter te kunnen doen bij de critici, terwijl hij tegelijkertijd de bioscoopzalen nog voller weet te stouwen. Kijk maar verderop in de lijst!

3 - Batman v Superman: Dawn of Justice

Opbrengst: 873 miljoen dollar / Rotten Tomatoes-score: 27%

Met veel tamtam lanceerde DC in 2016 hun DC Extended Universe met deze blockbuster. Goed, Man of Steel was al een eerste opzetje, maar Batman V Superman zou helemaal de shit worden. Helaas bleken we het woordje 'de' weg te kunnen laten. Toch wilde iedereen dit langverwachte superheldenspektakel zien, om vervolgens van een koude en vooral grauwe kermis thuis te komen. Toen DC vorig jaar eindelijk met hun tegenhanger van The Avengers kwam in de vorm van Justice League bleef het publiek dan ook thuis.

2 - Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

Opbrengst: 1,045 miljoen dollar / Rotten Tomatoes-score: 32%

De tweede en derde Pirates of the Caribbean-films waren ook al niet zo best ontvangen met Rotten Tomatoes-scores van respectievelijk 54% en 45%, maar met dit vierde deel begonnen de scenaristen er volgens de critici pas echt met de piratenpet naar te gooien. Ook een groot deel van het publiek had het hierna wel gehad met Jack Sparrow, zoals we konden zien aan de opbrengst van opvolger Salazar's Revenge, dat aanzienlijk lager in deze lijst staat.

1- Transformers: Age of Extinction

Opbrengst: 1,104 miljoen dollar / Rotten Tomatoes-score: 18%

Dit schrootfestijn heeft de twijfelachtige eer om de meest succesvolle slechte film ooit te zijn. Als we heel streng zijn kunnen we Transformers zelfs een dubbele eerste plaats toekennen, aangezien voorganger Transformers: Dark of the Moon ook een bepaald niet geweldige Rotten Tomatoes-score van 35% heeft. Daarnaast heeft de film met 1,123 miljard dollar een nog hogere box office recette. Maar toch verdient Age Of Extinction de eerste plaats: de reviews waren nog slechter, en zelfs het publiek had er hierna genoeg van: bij de vijfde Transformers-film The Last Knight trapten bioscoopbezoekers er niet meer in: deze film bracht “slechts” 605 miljoen dollar op.

Maar eerlijk is eerlijk: in onze ranking van Michael Bay-films aan de hand van explosies staan de Transformers dan weer pontificiaal bovenaan.

We melden het al: Als je dacht dat na de redelijk geflopte Ghostbusters 2016-film het tabee was voor je favoriete eighties spokenjagers, dan had je het mis! In 2020 gaat het gebeuren, dan komt Ghostbusters III. En nu is het eerste teken van leven er, de teaser trailer!

Het belooft wat

Er was al geroddel in de gangen over animatiefilms van Ghostbusters, maar toen kwam het nieuws. Ghostbusters I uit 1984 en Ghostbusters II uit ’89 ging een vervolg krijgen met Ghostbusters III. En om dat te bevestigen verscheen vandaag een teaser trailer online. Dat is een trailer die de sfeer van een film laat zien, zonder dat er beelden van de daadwerkelijke film worden getoond. Dat kan ook niet, want het script wordt nu geschreven. Maar de trailer is veelbelovend, want precies dat wat we zoeken in een Ghostbusters-film lijkt erin te gaan zitten: het echte eighties-gevoel. Net zoals Stranger Things. Je weet wel, een laagje zogenaamd-oud er overheen. Mysterie, bliksem, awww. Kijk maar!

 

Zo vader, zo zoon

Leuk weetje is dat de originele Ghostbusters gemaakt zijn door Ivan Reigman. En wie schrijft nu (samen met Gil Kenan) aan de scripts en zal het regisseren? Zijn zoon Jason Reitman. Hoe. Gaaf. We horen ‘papaaaaa, ik lijk steeds meer op jou’ op de achtergrond en wachten met spanning op deze belofte voor 2020. En weet je dat zelfs nu mensen nog geloven dat het verschijnen van Ghostbusters III een hoax is? Wij niet!

Disney en Marvel hebben hun zaakjes goed voor elkaar! Het Marvel Cinematic Universe is ontzettend populair, en na de overname van FOX hebben ze bíjna alle Marvel-helden weer tot hun beschikking. Volgens James McAvoy (X-Men) wordt het wel héél lastig om de X-Men bij de andere superhelden te voegen…

McAvoy sprak met Yahoo Entertainment over de X-Men en het Marvel Cinematic Universe, tijdens de promotietour van Glass, de laatste film in het Unbreakable-universum van M. Night Shyamalan.

De acteur, die Charles Xavier speelt in de X-Men-films, sprak nog niet met zijn collega Samuel L. Jackson over een mogelijke Marvel-samenwerking. ‘Ik weet eigenlijk niet zeker of de X-Men daar makkelijk inpassen. Misschien wel, hoor! Het lijkt me alleen erg lastig.’

Avengers vs. X-Men

Volgens de acteur verschilt de achtergrond van de superhelden erg veel, waar hij natuurlijk gelijk in heeft. ‘In het Avengers-universum zijn er niet zo veel superhelden. Aardig wat, natuurlijk, maar in het universum van de X-Men zijn het er mogelijk honderdduizenden of zelfs miljoenen!’

Volgens McAvoy is de dynamiek totaal anders, omdat de X-Men-verhalen een andere lading hebben. ‘Mutanten worden buitengesloten, moeten apart wonen, terwijl helden bij The Avengers een soort celebrities zijn. Hoe los je dat op?’

 

Tegelijkertijd denkt McAvoy ook niet dat het totaal onmogelijk is. ‘Ze zijn bij Marvel heel slim; als ze écht willen, kunnen ze misschien wel iets bedenken.’

Samuel L. Jackson reageerde een stuk uitgesprokener op de vraag, zoals we van hem gewend zijn: ‘Ja, het kan.’ Okee dan!

 

De vraag wordt steeds belangrijker, aangezien de overname van FOX steeds dichterbij komt. De X-Men, en o.a. Fantastic Four en Deadpool verhuizen mee naar Disney/Marvel. Nu de Netflix-helden één voor één geannuleerd worden, is Marvel bijna weer de baas over al zijn figuren. Behalve natuurlijk Spider-Man en de helden en schurken uit zijn wereld, maar dát is een verhaal apart.

Zien jullie het zitten om de X-Men te zien in een Avengers-film? Of is het beter als deze teams gescheiden blijven? Zelfs áls het doorgaat, dan is nog niet gezegd dat McAvoy ook echt weer terugkeert als Professor X. Het is best mogelijk dat de X-Men dan weer gereboot worden.

Glass draait vanaf deze week in de bioscoop. De nieuwste X-Men-film, Dark Phoenix, wordt in juni verwacht.