De gebeurtenissen rondom Harvey Weinstein vormen helaas niet alleen een smet op zijn eigen blazoen. Ze zouden nog veel meer rimpels in de Hollywood-vijver hebben veroorzaakt, zowel direct als indirect. Deze films lopen nu gevaar.

Article continues after the ad

Laten we beginnen met het goede nieuws. Paddington 2 en Polaroid worden -ondanks eerdere berichtgeving- níét uitgesteld maar uitgerold volgens plan.

Beide films komen uit de koker van The Weinstein Company (TWC), het voormalige bedrijf van ’s Werelds bekendste risee. Van andere films wordt echter gedacht dat ze meer te lijden zullen hebben onder het enorme seksschandaal. Een overzicht.

The Current War (24-11)

The Current War met Benedict Cumberbatch en Michael Shannon zou 24 november in première gaan, nog net op tijd om aanspraak te kunnen maken op een Oscar. De film wordt helaas uitgegeven door het (voormalige) bedrijf van de gewraakte man, The Weinstein Company. En aangezien men juist deze naam voorlopig toch liever uit de pers houdt, is de film opgeschort. Deze zal nu op z’n vroegst het volgende jaar vrijgegeven worden. Waarom dat wel voor deze film en niet voor de andere titels van dit bedrijf geldt, is niet helder.

Suburbicon / Downsizing (27-10 en 22-12)

Matt Damon heeft nogal wat te danken aan Weinstein, want die nam zijn doorbraak-productie Good Will Hunting op zich. Dat de twee elkaar kennen komt voor de acteur, die de komende weken twee films te promoten heeft, echter op een slecht moment.

Maar wat de releasedatum van Suburbicon en Downsizing nog meer in gevaar brengt is de beschuldiging van Sharon Waxman (The Wrap). De voormalige journaliste voor de New York Times beschuldigt Damon er openlijk van Weinstein te hebben geholpen met het 'verdoezelen van een incident uit 2004'. Gedacht wordt nu dat rode loper-vraaggesprekjes met de Hollywood-inwoner niet meer over de films zullen gaan. Om die reden zou uitstellen beter zijn. Er is echter nog geen beslissing gevallen.

Daddy’s Home 2 (10-11)

Het is niet ondenkbaar dat Hollywood juist nu behoefte heeft aan een uithangbord met moraal, liefst aantoonbaar aanwezig. Iemand die die wens in ieder geval vrij moeilijk gestalte kan geven is Mel Gibson. Die moet het na voorvallen in 2006 (antisemitische opmerkingen) en 2010 (bedreigen ex) vooral met een zeer afgeslankte versie aanzien doen.

Sinds de incidenten werkte hij zich gestaag een weg terug naar de studio’s van Tinseltown, maar vooralsnog achter de schermen. Daddy’s Home 2 zou Gibsons eerste film vóór de camera weer worden. Het lijkt volgens sommigen echter niet echt het juiste moment om deze 'paria' weer een podium te geven. 

Wonder Wheel (1-12)

Woody Allen zal zich vermoedelijk wel kunnen inleven in Harvey Weinstein. Dit omdat de bekende regisseur zelf ook eens flink onder vuur lag na een opvallende keuze op liefdesgebied. Allen verliet zijn partner Mia Farrow namelijk om voortaan met hun geadopteerde dochter samen te kunnen zijn. Zij vormen overigens nog altijd een setje, maar omdat Wonder Wheel, met Kate Winslet in de hoofdrol, 'bepaalde thema’s en wendingen bevat die alle reden geven Allens persoonlijke geschiedenis nog eens te onderzoeken' zou het goed kunnen dat dit voor belanghebbenden te glad ijs is.

Murder on the Orient Express (10-11)

Dit jaar nog lag niemand minder dan Johnny Depp zwaar onder vuur vanwege het feit dat hij ex Amber Heard mishandeld zou hebben. Het begint wellicht wat weg te zakken in het collectieve geheugen, maar in het licht van dit schandaal zou het zomaar eens terug aan de oppervlakte kunnen zijn.

Depp zelf zegt er weinig over, maar helaas voor hem heeft Heard ongeveer gelijktijdig een film te promoten (Justice League, eveneens op losse schroeven, zie hieronder) en zij heeft al eerder bewezen aanzienlijk loslippiger te zijn dan haar beroemde ex.. Om eventuele ongemakken, die het succes van de film kunnen ondermijnen, te voorkomen, staat nu ook de releasedatum van deze film ter discussie.

Justice League (17-11)

De hoofdrol in Justice League wordt vertolkt door Ben Affleck. Nu is de beste man bepaald niet incident-vrij, en ook Hollywoods grootste seksschandaal laat hem nu niet ongemoeid.

Enerzijds is daar namelijk actrice Rose McGowan, die ooit werd lastiggevallen door Weinstein. Zij verwijt Ben dat hij het wist én dat hij zijn mond hield. Anderzijds is daar TRL host Hilarie Burton die hem zelf grijpgrage handjes verwijt. Het ziet er niet heel goed uit voor Affleck. Gelukkig voor Justice League-fans wordt vooralsnog alleen gesproken over het inperken van de promotieactiviteiten voor Affleck, wat zou betekenen dat de film verder niet aan veranderingen onderhevig zou zijn.

I, Tonya (8-12)

De komedie met Margot Robbie, over kunstschaatsster Tonya Harding, beleefde onlangs nog een succesvol debuut op het Toronto Film Festival, maar hoe nu verder is even niet duidelijk. De film wordt namelijk gedistribueerd door Neon, waarvan medeoprichting Tim League in de nasleep van Weinstein opnieuw in opspraak is geraakt.

League zou namelijk vooral 'de andere kant opkijken' wanneer hij met seksuele intimidatie in aanraking komt en controversiële figuren als Harry Knowles en Devin Faraci hun gang hebben laten gaan. (Seksueel) misbruik tegen vrouwen is bovendien een onderwerp in de film. Om deze niet te laten ‘besmetten’ zou het kunnen dat ervoor gekozen wordt de film langer uit de bioscopen te houden.   

Nóg twee (beide 17-11)

Nog twee films zijn eveneens met hernieuwde controverse omgeven, namelijk I Love You, Daddy en Chappaquiddick. Eerstgenoemde is van de hand van Louis C.K., een komiek die ervan verdacht wordt te masturberen voor het oog van vrouwelijke collega’s. De film staat bovendien bol van seksueel discutabel gedrag zoals volwassen mannen die achter tieners aangaan, seks in ruil voor carrièrestappen en zelfbevrediging op oneigenlijke plekken.

Chappaquiddick gaat over het verdoezelen van een enorm politiek (seks)schandaal. Van beide films wordt verwacht dat ze in het licht van de recente gebeurtenissen anders ontvangen zullen worden, maar hier zijn nog geen beslissingen over gevallen.