Peter Pan, Disney still

Disney waarschuwde al eerder voor racisme in hun films, maar gaat nu een stapje verder. Gamesite Polygon kwam erachter dat je met een kinderaccount sommige films niet meer kan kijken.

Wanneer je Disney-klassiekers als Dombo (1941), The Aristocats (1970) en Peter Pan (1953) aanzet, krijg je een racisme-waarschuwing zoals “Dit programma bevat negatieve voorstellingen en/of een verkeerde behandeling van mensen of culturen.” Het statement wijst de kijker erop dat er verouderde personages of verhaallijnen in de film zitten, die tegenwoordig als beledigende stereotypen worden beschouwd.

Article continues after the ad

Jonger dan zeven

Het bedrijf wil dus dat kinderen jonger dan zeven jaar deze films niet meer zien. Met een volwassenaccount kan je de films nog wel aanklikken. “Disney zet zich in voor verhalen met inspirerende en ambitieuze thema’s”, laat de filmdistributeur weten.

Stereotypen in Dumbo

Wat is er zo racistisch aan deze Disney-films? De streamingdienst blokt The Aristocats om twee Siamese kattenpersonages, want hun spleetogen en tanden zouden een karikatuur zijn van Oost-Aziatische mensen. Peter Pan wordt geblokkeerd omdat een Indiaanse stam de naam ‘redskins’ krijgt. Dombo zou tot slaaf gemaakte Afro-Amerikanen belachelijk maken. Oh en Disney wil sowieso niet dat je deze film uit 1946 ziet

Wij vinden wel dat je deze 10 series op Disney+ moet checken! En goed nieuws: binnenkort is ook How I Met Your Mother (die verdween van Netflix) te zien op de streamingdienst.