Donald Trump is er als de kippen bij om Meryl Streep aan te vallen, maar als extreemrechtse groeperingen met fakkels de straat op gaan en zelfs iemand vermoorden, blijft het angstvallig stil.

Article continues after the ad

Charlottesville

Het is geen luchtig onderwerp voor tijdens je latenight talkshow, en dat weet James Corden ook. Gelukkig is humor bij uitstek een manier om gevoelige zaken te bespreken en verwerken, en heeft James een stel geweldige schrijvers in zijn team. In het Amerikaanse Charlottesville (Virginia) liep het afgelopen weekend lelijk uit de hand tussen "alt-right"-aanhangers en neonazi's aan de ene kant, en tegendemonstranten aan de andere kant. Op zaterdag reed de 20-jarige James Alex Fields met zijn auto in op mensen uit die tweede groep, waarbij hij negentien mensen verwondt en een 32-jarige vrouw vermoordt.

President Donald Trump moest het drama natuurlijk veroordelen, maar weet ook dat hij veel steun heeft onder zijn extreemrechtse landgenoten. Hij kwam in eerste instantie dan ook niet verder dan kritiek op geweld "van allerlei verschillende kanten", wat hem (nog maar eens) op een berg aan kritiek kwam te staan.

Too little, too late

Na dagenlange druk gaf Trump eindelijk toe en veroordeelde hij specifiek de racisten en neonazi's, maar voor velen was het too little, too late. Extreemrechts had zijn uitstel al gevierd en opgevat als steun, en bij de oprechtheid van Trumps nieuwe opmerkingen werden natuurlijk ook de nodige vraagtekens gezet. Maar, nogmaals, gelukkig zijn er talkshowpresentatoren als James Corden, die de zaken graag nog even humoristisch samenvatten voor iedereen die het daadwerkelijke drama niet meer kan aanzien.

In het bovenstaande fragment noemt Corden een hele lijst met personen en zaken die Trump sneller wist te veroordelen dan de neonazi's, waaronder Meryl Streep, Kristen Stewart en een lichamelijk beperkte journalist. Na de opsomming verklapt de presentator dat er vijf dingen in zijn lijst compleet verzonnen zijn, en garandeert hij dat wij niet weten welke het zijn. Als jij ze er ook niet meteen uit haalt, weet je meteen weer hoe erg het is gesteld met het temperament van de Amerikaanse president. Hij kan het maar niet laten om mensen uit alle rangen en standen door het slijk te halen ... tenzij het om mensen met fakkels en hooivorken gaat dan.