Hoeveel zullen er echt gemaakt worden?

Het begint een Superguide-traditie te worden, de “Spin-off Sunday” waar we kijken naar de spin-off mania die Hollywood in haar greep lijkt te hebben. Twee weken geleden keken we naar de Star Wars spin-off rond Boba Fett, vorige week namen we Marvel spin-offs onder de loep, en deze keer is het de beurt aan Marvels eeuwige concurrent DC Comics.

More content below the advertising

1. Harley Quinn spin-off film Gotham City Sirens

Aangekondigd in december 2016

DC begon voor het eerst symptomen van spin-offkoorts te vertonen toen de uitgeverij eind 2016 aankondigde een spin-off rond Margot Robbie’s Harley Quinn uit Suicide Squad te maken. Logisch, want ook al valt er dan het een en ander aan te merken op de verfilming van DC’s schurkenteam, toch leken vriend en vijand het erover eens dat Robbie de show stal met haar rol als de knettergekke Harley Quinn. En deze stoute dame zou ook wat van haar al net slechte vriendinnen meenemen, want ook Catwoman en Poison Ivy zouden zich bij haar voegen. Een soort Charlie’s Angels dus, maar dan meer Joker’s Devils.

2. Joker en Harley Quinn-film als spin-off van Suicide Squad

Aangekondigd in augustus 2017

Naast een al aangekondigd vervolg op Suicide Squad zullen Jared Leto’s Joker en Margot Robbie’s Harley Quinn ook te zien zijn in een eigen film. Deze zou in handen zijn van de makers van de bejubelde tv-serie This Is Us, Glenn Ficarra en John Requa. Het regisseursduo zou hier een Bonnie & Clyde-achtige misdaadromance van willen maken. Opnames zouden pas van start gaan als Suicide Squad 2 klaar is, dus dat duurt nog wel een paar jaar.

3. De ene Joker-film, die los staat van Suicide Squad

Aangekondigd in augustus 2017

Vorig jaar zomer leek DC echt de smaak van de spin-offs te pakken te hebben toen de studio aankondigde een op zichzelf staande film over Batmanschurk de Joker te maken. De film van Hangover-regisseur Todd Philips zou een harde film noir-achtige misdaadfilm moeten worden in de sfeer van Martin Scorsese-films als Taxi Driver of Raging Bull. Marty werd zelfs aangehaald als uitvoerend producent om het project in juiste banen te leiden. DC zou Joaquin Phoenix op het oog hebben voor als voornaamste kandidaat om de groen-wit-paarse Batmanschurk te spelen. Op zich een goede keuze; Deze zonderlinge acteur is in het echte leven immers zo knettergek dat je hem alleen wat schmink op hoeft te doen en je hebt al een Joker!

4. Harley Quinn spin-off film Birds of Prey

Aangekondigd in december 2017/april 2018

Een jaar na de aankondiging van Gotham City Sirens onthulde Margot Robbie tegenover MTV dat ze met nog een Harley Quinn-film bezig was. In april 2018 werd duidelijk dat deze spin-off over een ander vrouwelijk team uit de DC-stal zou gaan, namelijk de Birds of Prey. Gek genoeg staat niet Harley Quinn maar Batgirl centraal in deze serie. Aangezien dit team een wisselende bezetting heeft is niet duidelijk welke personages verder mee zullen doen. Birds of Prey zou als eerste van dit hele rijtje aan de beurt zijn, opnames moeten van start gaan zodra Robbie klaar is met de opnames van Quentin Tarantino’s Once Upon A Time In Hollywood.

5. De andere Joker-film, die wél een spin-off wordt van Suicide Squad

Aangekondigd in juni 2018

Deze week kondigde DC aan om naast de al eerder aangekondigde Joker-film ook nog een film te maken waarin Jared Leto opnieuw zijn versie van de Joker uit Suicide Squad mag spelen. Dit als een soort troostprijs voor de Thirty Seconds To Mars-frontman, die bij wijze van spreken maar net iets langer dan een halve minuut in de film te zien was, ondanks zijn intense voorbereiding.

6. De tv-serie over Batman-butler Alfred Pennyworth

Aangekondigd in mei 2018

En dan als uitsmijter de klapperrrrr van de week: Vorige maand kwam DC met het idee om dan maar een tv-serie te maken over de jonge jaren van Batman-butler Alfred Pennyworth. Want daar zouden fans op zitten te wachten, duh. Bruno Heller, bedenker van die andere DC spinoff-serie Gotham, zou zich over de serie moeten ontfermen en Gotham-regisseur Danny Cannon zou de eerste aflevering gaan doen. Dat belooft dus vooralsnog niet veel goeds.

Eens moet het toch lukken

Naast bovengenoemde spin-offs staan natuurlijk ook nog “gewoon” Aquaman, Justice League 2, Wonder Woman 2 en het door problemen achtervolgde The Batman op de planning. Het is niet duidelijk of die films veel te maken zullen hebben met bovengenoemde titels. Waar Marvel met een uitgekiend plan de ene blockbuster na de andere de bioscopen in slingert, lijkt DC meer te kiezen voor een (gebrek aan) strategie waarin ze onder het motto “eens moet het ons toch lukken” alles tegelijk uitproberen om te kijken wat een succes wordt. Vooralsnog lijkt de toekomst van het DC Cinematic Universe vooral op de frêle schoudertjes van Margot Robbie te rusten.

More content below the advertising

Regisseur Bryan Singer mag dan wel geweldige films gemaakt hebben, er komen steeds meer verhalen naar boven dat hij als persoon verre van geweldig is. Al langere tijd deden er geruchten de ronde dat de man achter topfilms als The Usual Suspects, Valkyrie, Bohemian Rhapsody én meerdere van de X-Men films zich schuldig gemaakt zou hebben aan misbruik van tienerjongens. Het Amerikaanse blad The Atlantic heeft deze week een doortimmerd stuk gepubliceerd waarin vier slachtoffers van de regisseur gedetailleerd beschrijven wat hij met hen gedaan heeft. De producent van zijn nieuwste film staat echter achter zijn regisseur.

More content below the advertising

 

Gedetailleerd beschuldigend stuk

Onlangs werd bekend dat Singer zich mag wagen aan een nieuwe reboot van de jaren tachtig-actiefilm Red Sonja. Deze film met Brigitte Nielsen in de titelrol en Arnold Schwarzenegger als publiekstrekker was in 1985 gemaakt om in te haken op het succes van Arnie's Conan The Barbarian-films. Toen het gedetailleerde stuk van The Atlantic deze week verscheen was het wachten op het ontslag van de regisseur, maar het tegendeel blijkt het geval: Singer beschuldigt de journalisten ervan hem zwart te maken, en producent Avi Lerner neemt het op voor zijn regisseur.

 

“Nepnieuws”

“Ik ga gewoon door met de voorbereidingen voor Red Sonja en Bryan Singer is gewoon nog aan de film verbonden. De $800 miljoen die Bohemian Rhapsody heeft opgebracht is het bewijs van zijn geweldige visie. Ik herken het verschil tussen nepnieuws en werkelijkheid, en ik sta achter mijn beslissing. In Amerika zijn mensen onschuldig totdat het tegendeel bewezen is”, aldus de producent.

Onhandelbaar tijdens opnames

Op zich zou Lerner er goed aan doen het stuk van The Atlantic toch even te lezen, niet alleen vanwege de aantijgingen van misbruik, maar ook omdat nogmaals uit de doeken wordt gedaan waarom Singer door 20th Century Fox ontslagen werd als regisseur nadat  de film al grotendeels was opgenomen. Naar verluidt viel met de filmmaker werkelijk geen land te bezeilen tijdens de opnames, als hij al kwam opdagen. En dan zou hij ook nog continu knallende ruzie hebben gehad met hoofdrolspeler Freddie Mercury. Malek gaf gisteren nog aan dat hij niets wist van de geruchten over Singer.

Eerdere reboot geschrapt

Toch moeten we nog maar zien of deze Red Sonja-reboot er echt gaat komen. In 2009 probeerden Robert Rodriguez en zijn toenmalige geliefde Rose McGowan het ook al, maar nadat de Conan-reboot uit 2011 met Aquaman himself Jason Momoa flopte, werden deze plannen geschrapt. Gelukkig hebben we de promotiefoto's nog.

 

Radio 2-dj's Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte zijn in de ochtend van vrijdag 25 januari een petitie gestart om Loeki de Leeuw terug op de televisie te krijgen. De vrolijke leeuw dook vroeger op de NPO-kanalen op in geinige filmpjes tussen de STER-reclameblokken door. Daarmee zorgde Loeki er eigenhandig voor dat reclame weer leuk werd. Sinds 2004 is de onhandige en immer verbaasde leeuw niet meer te zien. Daar moet dus verandering in komen.

More content below the advertising

 

10.000 handtekeningen

De dj's van het ochtendprogramma Jan-Willem Start Op zijn ervan overtuigd dat Loeki "nog altijd onverminderd populair is onder de Nederlandse bevolking". Zij hopen meer dan 10.000 handtekeningen te verzamelen. De STER liet in de uitzending weten dat ze niks garanderen, maar dat er in elk geval over gepraat zal worden als de dj's hun beoogde aantal handtekeningen weten te verzamelen. Op moment van schrijven gaat het helaas nog niet zo hard; drie uur na de lancering was de petitie pas dertienhonderd keer ondertekend.

 

Frekkel de Hond wint Loeki de Leeuw-award

Loeki de Leeuw was van 1972 tot en met 2004 te zien op de Nederlandse tv. Alle filmpjes werden met de hand gemaakt dus de STER zou puur vanwege de kosten niet al te happig zijn om Loeki terug te laten keren. Natuurlijk is de populaire Leeuw ook de naamgever voor de Gouden Loeki, de Award voor beste reclame van het jaar. Die werd gisteren nog gewonnen door het hartverwarmende hondje Frekkel.