Deze acteurs zaten bijna in LOTR!

De filmklassiekers uit de The Lord of the Rings-trilogie zijn zo goed als perfect, maar zagen er bijna heel anders uit. Nicolas Cage als Aragorn? Anthony Hopkins als Bilbo Baggins? Deze acteurs waren allemaal in de race voor grote rollen.

8. Aragorn

Nicolas Cage

De familie van Tolkien had zonder twijfel een hele andere mening gehad over The Lord of The Rings als Nicolas Cage de rol van Aragorn gespeeld zou hebben. Toch is dit bijna wat er gebeurde! Cage kreeg de rol aangeboden, maar weigerde hem. Cage zei dat hij in het begin van jaren 00 niet drie jaar achter elkaar kon werken.

Waarschijnlijk hadden zijn huwelijksproblemen met Patricia Arquette daar iets mee te maken: het stel ging in 2001 uit elkaar. Soms dromen we nog over 'Nicolas Aragorn': “Hey man! They’re taking the Hobbits to Isengard!”

Article continues after the ad

 

Russell Crowe

Russell Crowe werd een wereldster door o.a. zijn rol in Gladiator en regisseur Peter Jackson belde met Crowe om te vragen of hij de rol van Aragorn wilde spelen. Crowe kreeg echter het gevoel dat Jackson al iemand anders op het oog had voor de rol, en dat hij de acteur met tegenzin opbelde.

Tegen Howard Stern zei Crowe: ‘Jackson en ik komen allebei uit Nieuw-Zeeland en ik hóórde gewoon aan zijn taalgebruik dat hij niet achter het gesprek stond.’ Voor Crowe was meteen duidelijk dat de filmstudio Jackson dwong om met hem te spreken. Crowe staat nog steeds achter zijn beslissing, maar vindt het wel jammer van alle miljoenen die hij misliep.

 

Vin Diesel

Als je zijn spierbundels ziet zou je het niet zeggen, maar Vin Diesel noemt zichzelf een ‘nerd’ en is er trots op. Hij speelt graag games (en ontwikkelde ze zelfs), speelt Dungeons & Dragons én is helemaal gek van The Lord of the Rings. Diesel heeft zelfs auditie gedaan voor rollen in de Lord of the Rings-trilogie

Op dat moment was Diesel nog nét geen gevestigde acteur en was hij het bekendst van een bijrolletje in Saving Private Ryan. Pas íets later brak hij definitief door met The Fast and the Furious en xXx.

 

Daniel Day-Lewis

Daniel Day-Lewis was eigenlijk dé droomacteur voor de rol van Aragorn. Regisseur Peter Jackson vroeg hem meerdere keren en elke keer zei Day-Lewis: ‘Neen!’

De acteur houdt niet van enorm grote films, waarin hij geen idee heeft wat er allemaal speelt. ‘Als ik me ga vervelen op een filmset, dan raak ik helemaal verslagen en vertrek ik.’ Ja, dat kan een probleem worden met een megaproject als de LOTR-trilogie.

 

7. Frodo

Jake Gyllenhaal

Elijah Wood was een gevierd kindacteur, waardoor hij uitstekend paste in de rol van Frodo Baggins. De opkomende ster Jake Gyllenhaal deed óók auditie, maar die ging zó slecht dat Gyllenhaal er jaren later nóg om kan lachen. ‘Peter Jackson zei dat ik de slechte acteur was die hij ooit had gezien!’

Blijkbaar hadden de impresario’s van Gyllenhaal hem helemaal niet verteld wat de bedoeling van de auditie was. ‘Ik was een hobbit uit Brooklyn.’

 

6. Boromir

Nicolas Cage

Nadat Cage de hoofdrol van Aragorn niet wilde spelen, waren er natuurlijk nóg 10.000 rollen die Cage in Lord of the Rings had kunnen doen. Toen Boromir gecast werd wilde New Line Cinema Cage nóg een kans geven, maar daar had Peter Jackson geen zin meer in.

Sean Bean is natuurlijk geweldig als de machtige krijger uit Gondor, maar wat hadden we het moment dat Boromir flipt onder invloed van de ring graag gezien met ‘Cage Rage’!

 

Daniel Craig

Vóór Daniel Craig een wereldster werd als James Bond deed hij auditie voor de rol van Boromir! Hoe ziet Craig eruit met lang haar? Nou, zo:

Dit voelt toch verkeerd, als we heel eerlijk zijn.

 

Liam Neeson

Liam Neeson werd benaderd om Boromir te spelen: eigenlijk was hij eerste keus voor de rol. We weten niet zeker of het waar is, maar hij weigerde omdat hij als Qui-Gon Jinn ook al doodging in de eerste film van een trilogie.

Er gaan geruchten dat Bruce Willis de rol van Boromir óók wilde, maar we weten niet hoe serieus die poging was.

 

5. Arwen

Uma Thurman

De beeldschone Liv Tyler was uitstekend gecast als de elf Arwen, maar Uma Thurman was de eerste keus voor de rol. Thurman was echter zwanger, waardoor ze de rol moest weigeren.

Daarna werd de rol van Eowyn haar aangeboden maar omdat ze met een klein kindje thuis zat besloot ze het uiteindelijk niet te doen. De actrice heeft er achteraf spijt van, zo zei ze tegen talkshowhost Stephen Colbert. ‘Het is één van de slechtste beslissingen die ik ooit heb gemaakt.'

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

4. Bilbo

Anthony Hopkins

Ian Holm zette een onvergetelijke Bilbo Baggins neer, ook al was zijn rol uiteindelijk niet zo groot. Als ‘reserve-Bilbo’ werd Anthony Hopkins benaderd, voor het geval er iets mis zou gaan met Holm. Of Hopkins dat accepteerde is niet duidelijk, maar het was uiteindelijk ook niet nodig.

 

3. Galadriel

Nicole Kidman

De elfentovenares Galadriel is een behoorlijk belangrijk personage in The Lord of the Rings, maar de rol van Cate Blanchett is relatief klein. Nicole Kidman was de vervangster van Blanchett, maar zij was uiteindelijk niet nodig. Hoewel Galadriel behoorlijk perfect gecast was, zijn we wel benieuwd hoe Kidman het gedaan zou hebben.

 

2. Saruman

Tim Curry

Horrorlegende Christopher Lee zette een geweldig theatrale Saruman neer, maar hij deed eigenlijk auditie voor de rol van Gandalf. Peter Jackson wilde eigenlijk Malcolm McDowell, Jeremy Irons óf Tim Curry strikken als Saruman. Alledrie kunnen ze enorm goede ‘bad guys’ spelen, maar een campy Saruman van Curry kietelt onze verbeelding het meeste.

 

1. Gandalf

Sean Connery

De Schotse wereldster Sean Connery was eigenlijk dé ultieme tovenaar Gandalf geweest, dachten de makers van The Lord of the Rings. Ze vroegen de acteur voor de belangrijke hoofdrol maar ze kregen alleen maar een afwijzing.

Jaren later kregen ze uitgebreid antwoord: Connery had het boek en het script gelezen ‘en hij begreep er niets van.’ Zelfs nadat de acteur de films gezien had snapte hij er geen klap van, maar hij vond wel dat ‘Ian McKellen het fantastisch gedaan heeft.’

 

The Lord of the Rings 20 jaar

De eerste The Lord of the Rings-film verscheen 20 jaar geleden. Houd Veronica Superguide in de gaten voor nog veel meer artikelen over de beste films van de jaren 00!