90s films die rijp zijn voor een remake

De jaren 90 lijken nog maar kort geleden, maar filmmakers proberen al een slaatje te slaan uit de nostalgische gevoelens voor dit decennium. Deze films uit de nineties zouden we graag een nieuwe kans geven.

Remakes uit de jaren 90 zijn tot nu toe meestal niet zo best. Total Recall werd een flop, The Mummy was niet zo best en na Point Break dachten we alleen maar: “Maar… waarom dan?” Deze geliefde films uit de jaren 90 zien we binnenkort wél graag terug.

8. Spawn

De duistere superheld Spawn zou de filmindustrie in 1997 wel even totaal op zijn kop zetten. Spawn, een vermoorde soldaat die tot leven wordt gewekt om het leger van Satan te leiden, komt in opstand en vecht tegen de demonische dienaren van de duivel. De film had wél geweldige special effects, maar was verder nogal een tegenvaller.

Naast goede special effects had de superheldenfilm trouwens óók hele slechte! Het ene moment kijk je naar geweldige (walgelijke!) kostuums en een minuut later staar je naar de gaarste computerduivel in de filmgeschiedenis.

Article continues after the ad

Anno 2021 zijn we wel gewend aan wat meer drama en geweld in superheldenfilms- en series. Daarnaast is de computeranimatie zó veel verder dat er op visueel gebied écht iets schitterends van gemaakt kan worden. Spawn-bedenker Todd McFarlane werkt 24 jaar later nog steeds aan een nieuwe film over zijn creatie, maar daar lijkt nog steeds weinig schot in te zitten.

 

7. The Mask

Dit Jim Carrey-vehikel blonk uit door de special-effects en een paar geweldig grappige scènes. De saaie bankmedewerker Stanley Ipkiss (Carrey) vindt een mysterieus masker dat is bezeten door de gestoorde god Loki. Zodra hij het opzet kan hij de realiteit veranderen en zet hij verschillende bullebakken op hun nummer.

Jim Carrey’s overacting was in de jaren 90 enorm leuk, maar tegenwoordig mag het allemaal wel een stukje minder. Een ‘gritty reboot’ ligt voor de hand, en past ook goed bij de originele The Mask-comics, maar is geen must.

 

6. Blade

Wesley Snipes speelde in 1998 de halve vampier Blade, die een appeltje te schillen had met zijn bloedzuigende soortgenoten. Blade heeft alle krachten van vampiers, maar omdat zijn moeder menselijk was heeft hij niet de zwakheden geërfd. Omdat de superheld gewoon in de zon rond kan lopen is hij een levensgevaarlijke bedreiging voor bovennatuurlijke wezens.

Met Blade zette Marvel de eerste succesvolle stappen op filmgebied, maar het personage maakt nog geen deel uit van het Marvel Cinematic Universe. Het wordt dus langzamerhand tijd voor een reboot en dat beseft Marvel zelf ook. De opnames van de Blade-reboot starten in de loop van 2022. We moeten dus nog wél even geduld hebben.

 

5. The Lawnmower Man

The Lawnmower Man is gebaseerd op het werk van horrorschrijver Stephen King. Dat wil zeggen: de film heeft dezelfde titel als een verhaal van King, want verhaaltechnisch líjkt de film er niet eens op. Wetenschapper Pierce Brosnan koppelt de geestelijk beperkte Jeff Fahey aan een VR-apparaat, waardoor hij enorm intelligent wordt. Hij vlucht af en toe in cyberspace en neemt dan apparaten over om mensen te vermoorden die hem vroeger gepest hebben.

Stephen King startte een rechtszaak tegen de makers van de film om zijn naam uit de credits te krijgen, wat hem lukte. Hoewel The Lawnmower Man enorm lelijk oud is geworden, is het verhaal wel erg interessant: hoe jaag je op een seriemoordenaar die zich via het internet verplaatst en moorden pleegt met elektronische apparaten?

 

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

 

4. Clueless

Alicia Silverstone speelde in het onvergetelijke Clueless een populaire meid die door haar ‘goede daden’ in de problemen komt. Ze neemt de suffige Tai (Brittany Murphy) onder haar hoede, maar het muurbloempje wordt al snel populairder dan zij! Dat is op zich al vervelend, maar dan wordt haar nieuwe vriendin óók nog verliefd op de hunk Josh (Paul Rudd). Pijnlijk, want daar heeft Alicia juist een oogje op.

Clueless is een behoorlijk klassiek verhaal, maar kan anno 2021 best een paar updates krijgen. De rol van Josh kan gewoon weer gespeeld worden door Paul Rudd, want die ziet er nog steeds hetzelfde uit.

 

3. Waterworld

De postapocalyptische actiefilm Waterworld stond een tijd lang bekend als de ‘grootste flop aller tijden’, maar achteraf gezien viel dat eigenlijk wel mee. Ja, de film draaide verlies, maar dat kwam vooral omdat de makers enorm slecht omgingen met het budget. Waterworld was populair en werd via videotheken en dvd-verkopen uiteindelijk zelfs winstgevend!

Mad Max: Fury Road heeft onze honger naar postapocalyptische actie behoorlijk aangewakkerd. Waarschijnlijk is een remake/sequel met Kevin Costner teveel gevraagd, maar we settelen ook prima voor een aquatische Nicolas Cage.

 

2. Cruel Intentions

Kathryn (Sarah Michelle Gellar) en Sebastian (Ryan Philippe) sluiten een verschrikkelijk gemene weddenschap af. Als Sebastian de rijke Annette (Reese Witherspoon) verleidt en dumpt wil ze wel met hem naar bed. Het wordt een lastig project; zeker als Sebastian echt verliefd wordt op zijn slachtoffer.

Cruel Intentions was een heerlijk foute film, grotendeels door het geschmier van de psychopathische Kathryn. Er is door de jaren heen vaker sprake geweest van een remake of vervolgserie, maar deze lopen tot nu toe op niets uit.

 

1. Last Action Hero

Arnold Schwarzenegger speelt de keiharde agent Jack Slater die ontsnapt uit zijn films en in de realiteit terecht komt. Helaas ontsnapt superschurk Charles Dance óók en hij heeft een duivels plan. Als hij de échte Arnold Schwarzenegger vermoordt, dan kan hij Jack Slater niet meer spelen!

Last Action Hero was een behoorlijke flop in de bioscoop, maar het uitgangspunt van de film is nog steeds enorm sterk. De film speelde enorm met verschillende actiecliché’s maar werd overhaast uitgebracht én opende een week na superhit Jurassic Park waardoor de film totaal ondersneeuwde.

Met wat extra werk had Last Action Hero écht een gave film kunnen worden. Het recente succes van een metaverhaal als Free Guy laat zien dat het absoluut kan. Met Dwayne Johnson in de hoofdrol kán dit bijna niet misgaan.

 

Dat een remake, of nieuwe versie van een geliefd verhaal, heel goed kan zijn, bewijzen Candyman, I Know What You Did Last Summer en Dune. Al hebben we het liever niet over de meest recente versie van Cinderella