Giri/Haji op Netflix

In deze langdurige lockdown-periodes stoppen we veel meer tijd dan normaal in bingen. We verslinden alles dat los en vast zit. Zijn er dan überhaupt nog verborgen parels? Goede vraag. Toch vinden wij dat onderstaande, meesterlijk goede crime-series veel te weinig aandacht krijgen!

1. True Detective

Oké, kleine disclaimer: nee, natuurlijk is True Detective geen verborgen parel. Dat komt natuurlijk volledig door het geniale eerste seizoen met Woody Harrelson en Matthew McConaughay. Seizoen 3 - met daarin een hele nieuwe zaak - vinden wij wél een verborgen parel.

Het derde seizoen is puur genieten. Mahershala Ali en Stephen Dorff schitteren als detectives Wayne Hays en Roland West, twee Vietnam-veteranen die een sterke band opbouwen. De mannen struggelen in 1980, 1990 én 2015 met een vermissingszaak die hen maar niet loslaat. Spannend speurwerk, tranentrekkers, een masterclass acteren van Mahershala Ali; het zit er allemaal in.

True Detective staat op Ziggo Movies & Series.


2. Giri/Haji

Deze geniale Japans-Britse fusie ademt stijl, klasse, finesse en spanning en onderscheidt zich daarmee van de rest van het Netflix-aanbod op crime-gebied. Giri/Haji is een zeldzaam zorgvuldig opgebouwde politie-topper en... grote kans dat je nog niet hebt gekeken!

We hoppen tussen Tokyo en Londen en volgen rechercheur Kenzo, die naar Engeland afreist om daar zijn gevluchte maffia-broer Yuto op te sporen. Die had alle reden om te vertrekken, maar brengt daardoor wél de Yakuza naar Londen. Onderweg leren we steeds meer over de gecompliceerde band tussen de broers en dat geeft Giri/Haji nog een extra diepe laag.


Giri/Haji staat op Netflix.


3. Marcella

Marcella is ook weer zo'n serie die je vast al eens ergens voorbij hoorde komen, maar geef 'm gerust een kans als je nog moet kijken. Deze duistere crime-topper van The Bridge-schrijver Hans Rosenfeldt is vanwege de focus op detective Marcella Backland's (Anna Friel) mentale struggles zeker geen standaard show waarin er bijna alleen gekeken wordt naar daders, criminelen en onopgeloste zaken.

Verhaallijnen en dialogen zijn strak, heftig en extreem effectief. Ultiem binge-voer dus.

 

4. Evil Genius

Uiteraard pakken we ook een True Cime-hidden gem mee. Eentje die een beetje ondergesneeuwd raakte op Netflix, waar docu-reeksen als Making A Murderer en Tiger King veel meer aandacht kregen.

Toch past Evil Genius zo in het Joe Exotic-rijtje gezien de staatsgevaarlijke gekken die in beide docu's zitten plus het alsmaar vreemder wordend verhaal. We gaan natuurlijk niets spoilen, maar de bizarre gebeurtenis die alles in gang zet is de gruwelijke dood van een pizzabezorger die een bank berooft met een bom om zijn nek (!).
 

Evil Genius staat op Netflix.


5. London Spy

Party-animal Danny (Ben Wishaw) krijgt een relatie met de serieuze bankier Alex (Edward Holcroft). So far so good. Totdat de boel al snel ontspoort. Danny vindt Alex' lijk en komt er langzaam maar zeker achter dat zijn grote liefde er een dubbelleven op nahield.

Danny wordt geconfronteerd met meer twists en turns dan je kan tellen en de pijn, angst en ook de liefde voor Alex sijpelen er steeds weer doorheen. De vijf afleveringen van elk een uur houden je op het puntje van je stoel. De serie is al een aantal jaar oud en kent maar een seizoen; misschien dat 'ie daarom - onterecht - een beetje in de vergetelheid raakte.

Klaar voor een enorme teleurstelling? London Spy staat helaas niet meer op Netflix. Hopelijk komt 'ie snel terug.
 

6. Godfather of Harlem

Deze crime-topper past moeiteloos tussen klassiekers als Peaky BlindersThe WireBreaking Bad en het beste werk van Martin Scorsese, zo schreven we vorig jaar in onze 5-sterren-review van Godfather of Harlem.

Steracteur Forest Whitaker speelt de hoofdrol als de jaren 60' drugsbaron Bumpy Johnson. Deze misdaadleider regeerde over de wijk Harlem in New York. Bumpy komt na een gevangenisstraf van 10 jaar terug en ziet zijn oude wijk helemaal overgenomen door de Italiaanse maffia. Wat volgt is een epische machtsstrijd.

Godfather of Harlem staat op Ziggo Movies & Series.


7. Barry

HBO-serie Barry, met een fenomenale Bill Hader in de hoofdrol én living legend Henry Winkler als grote ster, blaast je elke aflevering van je sokken. Deze crime-comedy-fusie spat van het scherm. Als er maar één serie is die je gaat kijken uit deze lijst, laat het dan déze zijn.

We volgen het gelijknamige titelpersonage, een depressieve huurmoordenaar die in LA terechtkomt voor een klus. Zijn 'target' leidt hem naar een acteerschool, waar hij al snel helemaal geobsedeerd door raakt. Barry blijkt een sterke acteur, maar zijn nieuwe wereld dreigt als een kaartenhuis in elkaar te storten wanneer zijn criminele verleden steeds terugkomt.

Sterke dialogen, scherpe humor, bizarre momenten... gaat dat zien op Ziggo Movies & Series.


Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify.

Article continues after the ad