Je bent door naar de volgende ronde!

Voordat Netflix en YouTube alle schermen overnamen, keken veel Nederlandse gezinnen nog gewoon samen tv. Nog steeds proberen veel programma's het magische zaterdagavond-gevoel terug te brengen, maar eigenlijk kan niets tippen aan de tv-spektakels van vroeger. We duiken een klein stukje terug in tv-land-tijd voor een portie nostalgie.

Rad van Fortuin

(1990 tot 1998)

Lang voordat ze de achternaam van Marco Borsato aannam, was Leonien Neerlands meest geliefde bordjes-omdraaier in het Rad van Fortuin. Onder leiding van Hans van der Togt werden er heel wat letters geraden en slingers aan het rad gegeven. In 2016 had de spelshow een korte wederopleving bij SBS6, maar dat kon uiteraard niet tippen aan het origineel. 

Waku Waku

(1989 tot 2001)

Menig BN'er schoof aan om in Waku Waku geld bij elkaar te harken voor een favoriet goed doel. Rob Fruithof (opgevolgd door Sybrand Niessen) vuurde een hoeveelheid dierenfilmpjes en quizvragen op de kandidaten af, waarna ze bij elk juist antwoord een Waku Waku-aapje ontvingen.

Love Letters

(1990 tot 2005)

Linda de Mol nam de presentatie van Love Letters op zich. Drie koppels streden in allerlei spelletjes om een trouwerij op tv. Wie heeft dankzij Love Letters niet thuis de precies-30-seconden-durende-kus-opdracht geprobeerd?

Ron's Honeymoonquiz

(1987 tot 1996)

Ron Brandsteder was ooit niet weg te denken uit menig Nederlandse huiskamer. Met Ron's Honeymoonquiz had hij een waardig opvolger voor de Showbizzquiz te pakken. Favoriet onderdeel? Uiteraard wanneer de bruidegom plaats nam op een grote soeplepel om vervolgens in een pan soep geplonsd te worden als vrouwlief een vraag fout beantwoordde. 

Doet-ie 't of doet-ie 't niet

(1988 tot 1997)

We zouden bijna vergeten dat vergane-glorie-Peter Jan Rens een behoorlijke carrière heeft gehad. Zo kwam hij met het programma Doet-ie 't of Doet-ie 't niet op de proppen. De grote vraag was of willekeurige voorbijgangers op straat mee zouden doen met bijvoorbeeld rare dansjes of rollenspellen. Op SBS6 wordt met Mensenkennis dit formaat een klein beetje opgerakeld. 

Wie-kent-kwis

(1973 tot 1983)

Fred Oster startte in 1973 de moeder der spelshows. In de Wie-kent-kwis namen (aanstaande) bruidsparen het tegen elkaar op in allerlei spelletjes. Grote kans dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking vandaag de dag dankzij dit legendarische programma nog steeds niet het verschil tussen marmotten en cavia's weet. 

Stan Lee R.I.P.
Stan Lee R.I.P.

Stan Lee is overleden. De bedenker van de Avengers, de X-Men, Spider-Man, de Hulk, de Fantastic Four en nog een heleboel andere wereldberoemde Marvel-personages is op 95-jarige leeftijd heengegaan. Ook al was Lee nog zo stokoud, toch komt zijn dood als een verrassing. De immer goedgeluimde geestelijk vader van zowat alle grote Marvel-helden dook immers nog steeds in cameo-rolletjes in vrijwel alle Marvel-films op.

 

 

Lee overleed maandag 12 november in het Mount Sinai ziekenhuis in Los Angeles, zo berichtte The Hollywood Reporter vroeg op de maandagavond. Niet veel later bevestigde zijn dochter het treurige nieuws tegenover persbureau Reuters.  

 

 

In samenwerking met tekenaar Jack Kirby bedacht Lee tal van iconische comic-helden. Vooral in het begin jaren zestig kende het duo een ongeëvenaarde creatieve periode toen ze in relatief korte tijd achter elkaar The Fantastic Four, Hulk, Iron Man, Thor, Silver Surfer en de X-Men lanceerden. Ook was hij jarenlang hoofdredacteur van Marvel Comics, waarbij hij al zijn teksten en columns aan de lezers steevast afsloot met zijn lijfkreet “Excelsior”.

 

 

Zijn laatste jaren kenmerkten zich helaas door een hoop gedoe in de privé-sfeer; na de dood van zijn vrouw Joan in juli 2017 begon hij ineens een rechtszaak tegen mede-directieleden van POW! Entertainment, een bedrijf dat hij in 2001 mede had opgericht. Hij klaagde zijn collega's aan voor een miljard dollar, en liet de zaak een paar weken later vallen. Ook was hij verwikkeld in een rechtszaak tegen zijn oud-zaakwaarnemer en had hij zelfs een straatverbod laten uitvaardigen tegen een assistent die hem belazerd had.

 

 

Stan Lee had nog geen cameo's opgenomen voor de drie volgend jaar te verschijnen Marvel-films Captain Marvel, Avengers 4 en Spider-Man: Far From Home. Het is niet bekend of hij al wel cameo's had opgenomen voor de bij Fox ondergebrachte Marvel-films X-Men: Dark Phoenix en The New Mutants. Zoniet, dan was zijn optreden in het onlangs verschenen Venom zijn laatste.

 

 

Detective Pikachu Pokemon Ryan Reynolds
Detective Pikachu Pokemon Ryan Reynolds

Toen bekend werd dat Ryan Reynolds de stem zou verzorgen van het gele Pokémon-beestje Pikachu in een live action Pokémon-film waren we vast niet de enigen die zich afvroegen of dat wat zou kunnen worden. Maar nu is hier de eerste trailer en het ziet er best wel te gek uit. Dit zagen we niet aankomen!?

 

 

Het wachten waard

Toen vorig jaar december bekend werd dat de vlotgebekte komiek de stem van Pikachu voor zijn rekening zou nemen schreven we nog “Wij kijken alvast uit naar het moment waarop de elektromuis z’n bakkes opentrekt en Deadpools sarcastische stem naar buiten komt”. Welnu, dat moment is hier en het was het wachten waard. Sinds Kevin Hart de stem verzorgde van het konijntje Snowball in The Secret Life of Pets hebben we niet meer zo'n uit duizenden herkenbare stem in combinatie met zo'n ogenschijnlijk onschuldig knuffelbeest meegemaakt. En afgaande op de reacties op Twitter zijn we zeker niet de enigen die enthousiast zijn.

 

 

Ryan Reynolds zelf stuurde de trailer met een hilarische tweet de wereld in, precies zoals we dat van hem gewend zijn:

 

Waar is Ash?

Pikachu's trouwe trainer Ash Ketchum duikt in deze film trouwens niet op, tot onze grote verontwaardiging. In plaats daarvan wordt de gele mini-detective aan een onervaren nieuwe trainer genaamd Tim Goodman gekoppeld. Die wordt gespeeld door Justice Smith, die we kennen als de getalenteerde rapper Ezekiel “Books” Figuereo uit de serie The Get Down en als de hysterische angsthaas uit Jurassic World: Fallen Kingdom.
 

 

Of een Pokemon met de stem van Deadpool ook een hele film lang leuk blijft weten we vanaf 8 mei, want dan vliegt Detective Pikachu de bioscopen in.