Eerder dit jaar hadden we al Ocean's 8, en sinds donderdag draait Widows in de bioscopen: de Heist-film is weer helemaal terug! Een goede Nederlandse term hebben we er niet voor, want zowel “bankoverval-film” als “kraakfilm” dekt niet helemaal de lading. Deze Heist-films wil je in elk geval zeker gezien hebben!

11 - The Italian Job (2003)

Het origineel met Michael Caine is volgens velen veel beter, maar wij vonden deze vlotte remake toch ook erg goed te genieten. En wat een cast, met Mark Wahlberg, Charlize Theron, Jason Statham én Edward Norton! Lange tijd was er sprake over een vervolg getiteld The Brazilian Job, dat zich in Rio af zou moeten spelen. Dit kwam echter nooit van de grond, misschien omdat de ontharingssalongrappen bij deze titel al te voor de hand liggend waren, of misschien omdat alle castleden in de tussentijd tot grote sterren waren uitgegroeid.

 

 

More content below the advertising

10 - The Bank Job (2008)

En weer Jason Statham, dit keer in een rechttoe rechtaan bankoverval-film gebaseerd op waargebeurde feiten. En tot zover The Stath in deze lijst. En dan horen we jullie nu al zeggen “Wat? Geen Snatch of Lock, Stock and Smoking Barrels? Waarom niet?” Ook al waren de twee doorbraakfilms van de Britse bottenbreker veel en veel beter, omdat het in deze films niet echt om de daadwerkelijke heist draaide kiezen we toch voor The Bank Job.

 

 

9 - Point Break (1991)

Deze moderne actieklassieker staat een beetje laag in de lijst omdat het hier niet in de eerste plaats om de overvallen draait; Point Break is vooral bekend om zijn baanbrekende parachute-stunts. Toch zijn de overval-scènes waarin de Dead Presidents toeslaan ook zeker loeispannend, helemaal wanneer Keanu Reeves als Johnny Utah de achtervolging inzet.

 

 

8 - The Town (2010)

Wie aan het begin van dit millennium had durven beweren dat de voor vele Razzies genomineerde Ben Affleck ooit nog uit zou groeien tot één van de beste regisseurs van Hollywood, zou heel hard uitgelachen zijn. Maar toch heeft hij het geflikt. Ook al is het Oscarwinnende Argo zijn beste film tot nu toe, deze rauwe misdaadfilm gesitueerd in Ben’s thuisstad Boston mag er ook wezen.

 


7 - Heat (1995)

Ook al draait het in deze drie uur durende titanenstrijd tussen acteerzwaargewichten Robert De Niro en Al Pacino minstens zoveel om de persoonlijke perikelen van de hoofdpersonen als om de actie, toch is het aan de spectaculaire bankoverval in het midden van de film te danken dat deze film als zo'n klassieker te boek staat. Het blijft jammer dat De Niro en Pacino nergens tegelijkertijd met hun gezicht in beeld zijn.

 


6 -  Usual Suspects (1995)

Een beetje een twijfelgevalletje, want is dit wel een heist-film? Aan de hand van de getuigenissen van de slinkse Verbal Kint (Kevin Spacey) proberen we stukje bij beetje uit te vinden wat er gebeurd is met dit vijftal criminelen die met Keyser Soze te maken kregen. Een puzzelstukje waar nog lang over na te praten valt.

 


5 – Ocean’s Eleven (2001)

Misschien niet de beste heist-film, maar wel de allerbekendste. Het origineel had grote namen als Frank Sinatra, Dean Martin en Sammy Davis Jr. Deze heerlijke remake zorgde voor waardige vervangers in de vorm van Brad Pitt, George Clooney en Matt Damon. En natuurlijk werd deze onweerstaanbaar swingende blockbuster zo'n groot succes dat er nog twee vervolgfilms kwamen, plus een spin-off in de vorm van Ocean’s 8.

 

 

4 - Inside Man (2006)

Net zoals Widows-regisseur Steve McQueen is Spike Lee normaal meer van de sociaal-maatschappijkritische films. Maar zijn uitstapje naar het heist-genre pakte verrassend goed uit, met deze flitsende thriller met Denzel Washington, Clive Owen, Chiwetel Ejiofor en Jodie Foster op hun best. De film deed het zo goed dat er plannen waren voor een vervolg, maar dat is er helaas nooit gekomen.

 

 

3 - Inception (2010)

Een heist-film hoeft heus niet per se over een overval op een bank of een casino te gaan. Dat bewijst regisseur Christopher Nolan met deze bizarre mindf*ckfilm waarin dromen gekaapt worden, om doelwitten in hun slaap belangrijke informatie afhandig te maken. Erg ver gezocht, maar zo ontzettend goed uitgevoerd dat je er helemaal in meegaat.

 

 

2 - Baby Driver (2017)

Een nieuwkomertje dat zich moeiteloos kan meten met alle zware jongens uit het vak. Dat geldt voor hoofdpersoon Baby, en ook voor de plek van deze film in deze lijst. Regisseur Edgar Wright laat de geluiden uit de film op nooit eerder vertoonde wijze samenkomen met de muziek, wat leidt tot auto-achtervolgingen en geweerschoten op de beat van de muziek. En dan ook nog een prachtige finale met een hoofdrol voor Queen-klassieker Brighton Rock. Wij willen nu een vervolg!

 

 

1 - Reservoir Dogs (1992)

Quentin Tarantino op zijn best. Zelden heeft een regisseur met zijn debuutfilm zoveel impact gemaakt als deze babbelzieke filmnerd met zijn misdaadmeesterwerk uit 1992. Ook al is de daadwerkelijke overval niet in de film te zien, door de verhalen van de verschillende personages kun je je helemaal voorstellen hoe alles misgelopen is. Loeispannend, schokkend bloederig, en van begin tot eind vol met geweldige citeerbare dialogen.

 

 

More content below the advertising

Dit voorjaar is het eindelijk zover: het laatste seizoen van Game of Thrones komt eraan! Vanaf 15 april barst het wapengekletter weer los op Ziggo. Maar wie zal er straks aan het eind van de laatste aflevering op de Iron Throne zitten? Wij kijken naar de zeven nog levende hoofdpersonages die er vanaf het begin bij zijn om te kijken wie de grootste kans maakt op een ijzeren troon onder zijn of haar achterste.

 

More content below the advertising

7 - Jaime Lannister

Van alle hoofdpersonages heeft Jaime Lannister misschien wel de meest interessante ontwikkeling doorgemaakt. Was deze Kingslayer in het eerste seizoen nog een onbetwiste schurk, langzaam maar zeker leek deze gemenerik een geweten te ontwikkelen. En dat is best lastig als je zoon een sadistische koning is en je als je zus die ook nog eens je geliefde is een gewetenloos serpent is. Kans dat hij op de Troon komt te zitten lijkt minimaal, want hij durft zich nog niet los te maken van Cersei.

6 - Arya Stark

Sommige meisjes brengen hun kinderjaren door met spelen met poppen, maar niet Arya Stark. Zij speelde in het klooster van The Faceless Men met gezichten van overledenen om zo een ongekend sluwe sluipmoordenaar te worden. De kans dat zij uiteindelijk op de Troon komt te zitten lijkt nihil, maar mocht de Koning of Koningin een uiterst effectieve Hand of the King nodig hebben dan heb je aan Arya een goede.

5 - Sansa Stark

Terwijl Arya Stark al zeven seizoenen lang meedogenloos haar mannetje staat met een “Take no shit from anyone”-attitude, is haar oudere zus het tegenovergestelde. Sansa belandt steeds opnieuw van de regen in de drup, en elke keer als je denkt dat ze nou eens voor zichzelf op gaat komen doet ze toch weer iets waarvan je denkt “Néééé, waarom nou, muts?!” De kans dat deze huilebalk en Boy George-lookalike dan ook uiteindelijk over de Seven Kingdoms zal regeren lijkt vrij gering.

4 - Cersei Lannister

Natuurlijk lijkt het erop dat straks of Jon Snow of Daenerys Targaryen over de Seven Kingdoms zal regeren, maar laten we niet vergeten dat het hier om Game of Thrones gaat; de show die geschiedenis maakte door in het eerste seizoen zomaar haar hoofdpersonage te vermoorden, en die ons later ook met The Red Wedding nog eens heeft ingewreven dat niemand onkwetsbaar is in deze serie. We moeten dus ook niet raar opkijken als straks onze geliefde personages toch nog ellendig aan hun eind komen en ineens de übergemene Cersie er met de buit vandoor gaat.

3 - Tyrion Lannister

Natuurlijk zijn Jon Snow en Daenerys Targaryen de favorieten om uiteindelijk al dan niet samen op de IJzeren Troon te zitten, maar vlak toch Tyrion Lannister niet uit. Al de hele serie lang sluit hij de juiste allianties en bedenkt hij de meest listige plannen. Nu lijkt hij geen ambitie te hebben om uiteindelijk zelf de macht in eigen handen te krijgen, maar wat als hij jaloers wordt nu Jon en Danaerys het met elkaar doen? Tyrion had immers zelf een oogje op mevrouw Targaryen.

2 - Jon Snow

Jon Snow is en blijft dé grote stoere held van Game of Thrones, maar daarmee win je nog niet de macht over de Seven Kingdoms. De vraag is ook of hij dat wel wil, want misschien geeft hij er de voorkeur aan dat zijn geliefde Danaerys de koningin wordt. Ergens in het laatste seizoen gaan hij en zijn nieuwe scharrel er vermoedelijk achter komen dat ze familie zijn, en dat gaat ongetwijfeld interessante reacties opleveren. Wie weet zorgt dit voor een relatiebreuk waarna Jon zelf de troon opeist.

1 - Daenerys Targaryen

Ja duh, wie hadden jullie anders op deze plek verwacht? Al seizoenen lang lijkt Game of Thrones erop aan te sturen dat de Mother of Dragons uiteindelijk de scepter zal zwaaien over de Seven Kingdoms. Het zou wel raar moeten lopen als dat dan toch ineens niet zo blijkt te zijn. Lang leve de Koningin!

Vanaf 29 januari komt FOX met de nieuwe serie The Passage, gebaseerd op de boekenreeks van Justin Cronin. In de hoofdrol zien we voormalig tieneridool Mark-Paul Gosselaar, die we natuurlijk kennen als  Zack Morris uit Saved By The Bell. Hij speelt de rol van Special Agent Brad Wolgast. Maar waar gaat de serie over? Wij praten we je vast even bij zodat je goed voorbereid voor de buis kan gaan zitten.

Waar gaat het over?

Brad Wolgast (gespeeld door Mark-Paul Gosselaar) werkt voor het mysterieuze project Noah. Samen met een collega begeleidt hij ter dood veroordeelde gevangenen naar een medisch onderzoekscentrum, waar geheimzinnige doktoren allemaal duistere proeven met deze gevangenen uitvoeren. Het doel van Project Noah is om een remedie te vinden voor een vampieruitbraak, die een wereldwijde epidemie dreigt te worden. Als de doktoren besluiten om in plaats van al die volwassenen een kind als proefkonijn te gebruiken, zegt Brad “Ho eens effe!” Samen met het jonge weeskindje Amy (sterk gespeeld door Saniyya Sidney) slaat hij op de vlucht.

More content below the advertising

 

En dan?

Nou, dan komt er een heel bataljon van Brad’s boze oud-collega’s achter hen aan natuurlijk. Dus dat betekent volop actie. Tegelijk ontstaat er een vader-dochterband tussen Brad en Amy, en daar zit volgens Mark-Paul dan ook een groot verschil tussen The Passage en vergelijkbare series: “Het hoofdmotief van deze personages is liefde, waarmee het zich onderscheidt van andere series”. Mark-Paul was onder de indruk van zijn jonge tegenspeelster, al moesten ze soms wel het een en ander aan haar aanpassen: “Om het voor haar makkelijker te maken hebben we alle scènes in chronologische volgorde gefilmd. Haar ongemakkelijkheid in onze eerste scène samen was dus echt”.

 

Wie zitten erachter?

De serie is mede-geproduceerd door niemand minder dan Ridley Scott, die aanvankelijk het ambitieuze plan had om het boek The Passage te verfilmen. Toen hij erachter kwam dat dit niet te doen was, besloot de regisseur van krakers als Alien en Gladiator om er dan maar een hele tv-serie van te maken. Ook Matt Reeves, regisseur van Cloverfield en van meerdere Planet of the Apes-films, is bij The Passage betrokken als uitvoerend producent.

 

En wie doen er nog meer mee?

Brad’s oud-collega Clark Richards die hem dicht op hielen zit wordt gespeeld door Vincent Piazza. Fans van Boardwalk Empire zullen hem zeker nog herkennen als Lucky Luciano. Daarnaast was Piazza ook te zien in de verfilming van Jersey Boys. Lost-kijkers zullen één van de medici van Project Noah herkennen als Henry Ian Cusick, beter bekend als Desmond Hume. En zijn kop is niet het enige wat aan deze populaire serie herinnert, ook de vertelstructuur doet eraan denken: net als bij Lost krijgen we door flashback-afleveringen meer te weten over de verschillende personages. Die flashbacks richten zich dan vooral op de vampieren die in Project Noah vast worden gehouden.

 

Hoe belangrijk is de muziek?

Héél belangrijk, zo belangrijk zelfs dat een aanzienlijk deel van het seriebudget eraan is opgegaan. In het midden van de eerste aflevering zit een scène waarin we voor het eerst merken hoe de vampieren telepathisch met elkaar communiceren. Hierbij horen we de klassieker The Chain van Fleetwood Mac. Deze oude rockers staan er bekend om dat ze ont-zet-tend moeilijk doen om het gebruik van hun muziek en film- en tv-produkties: datzelfde The Chain zat in The Guardians of the Galaxy Vol. 2 en de band ging toen pas akkoord nadat ze te zien kregen hoe het in de film gebruikt zou worden. Hoe hebben de makers van The Passage het voor elkaar gekregen dit nummer te mogen gebruiken? “Door ze héél veel geld te betalen”, zo verklapt Mark-Paul Gosselaar ons. “Regisseur Jason Ensler stond erop dat juist dat nummer in die scène te horen moest zijn, muziek is erg belangrijk voor de makers van de show. Ik kan je wel vertellen hoeveel ze daar voor hebben betaald, maar dat ga ik je niet zeggen”. 

The Passage is vanaf 29 januari elke dinsdagavond om 21:00 uur te zien bij FOX, de eerste twee weken zelfs met dubbele afleveringen.