Eerder dit jaar hadden we al Ocean's 8, en sinds donderdag draait Widows in de bioscopen: de Heist-film is weer helemaal terug! Een goede Nederlandse term hebben we er niet voor, want zowel “bankoverval-film” als “kraakfilm” dekt niet helemaal de lading. Deze Heist-films wil je in elk geval zeker gezien hebben!

11 - The Italian Job (2003)

Het origineel met Michael Caine is volgens velen veel beter, maar wij vonden deze vlotte remake toch ook erg goed te genieten. En wat een cast, met Mark Wahlberg, Charlize Theron, Jason Statham én Edward Norton! Lange tijd was er sprake over een vervolg getiteld The Brazilian Job, dat zich in Rio af zou moeten spelen. Dit kwam echter nooit van de grond, misschien omdat de ontharingssalongrappen bij deze titel al te voor de hand liggend waren, of misschien omdat alle castleden in de tussentijd tot grote sterren waren uitgegroeid.

 

 

10 - The Bank Job (2008)

En weer Jason Statham, dit keer in een rechttoe rechtaan bankoverval-film gebaseerd op waargebeurde feiten. En tot zover The Stath in deze lijst. En dan horen we jullie nu al zeggen “Wat? Geen Snatch of Lock, Stock and Smoking Barrels? Waarom niet?” Ook al waren de twee doorbraakfilms van de Britse bottenbreker veel en veel beter, omdat het in deze films niet echt om de daadwerkelijke heist draaide kiezen we toch voor The Bank Job.

 

 

9 - Point Break (1991)

Deze moderne actieklassieker staat een beetje laag in de lijst omdat het hier niet in de eerste plaats om de overvallen draait; Point Break is vooral bekend om zijn baanbrekende parachute-stunts. Toch zijn de overval-scènes waarin de Dead Presidents toeslaan ook zeker loeispannend, helemaal wanneer Keanu Reeves als Johnny Utah de achtervolging inzet.

 

 

8 - The Town (2010)

Wie aan het begin van dit millennium had durven beweren dat de voor vele Razzies genomineerde Ben Affleck ooit nog uit zou groeien tot één van de beste regisseurs van Hollywood, zou heel hard uitgelachen zijn. Maar toch heeft hij het geflikt. Ook al is het Oscarwinnende Argo zijn beste film tot nu toe, deze rauwe misdaadfilm gesitueerd in Ben’s thuisstad Boston mag er ook wezen.

 


7 - Heat (1995)

Ook al draait het in deze drie uur durende titanenstrijd tussen acteerzwaargewichten Robert De Niro en Al Pacino minstens zoveel om de persoonlijke perikelen van de hoofdpersonen als om de actie, toch is het aan de spectaculaire bankoverval in het midden van de film te danken dat deze film als zo'n klassieker te boek staat. Het blijft jammer dat De Niro en Pacino nergens tegelijkertijd met hun gezicht in beeld zijn.

 


6 -  Usual Suspects (1995)

Een beetje een twijfelgevalletje, want is dit wel een heist-film? Aan de hand van de getuigenissen van de slinkse Verbal Kint (Kevin Spacey) proberen we stukje bij beetje uit te vinden wat er gebeurd is met dit vijftal criminelen die met Keyser Soze te maken kregen. Een puzzelstukje waar nog lang over na te praten valt.

 


5 – Ocean’s Eleven (2001)

Misschien niet de beste heist-film, maar wel de allerbekendste. Het origineel had grote namen als Frank Sinatra, Dean Martin en Sammy Davis Jr. Deze heerlijke remake zorgde voor waardige vervangers in de vorm van Brad Pitt, George Clooney en Matt Damon. En natuurlijk werd deze onweerstaanbaar swingende blockbuster zo'n groot succes dat er nog twee vervolgfilms kwamen, plus een spin-off in de vorm van Ocean’s 8.

 

 

4 - Inside Man (2006)

Net zoals Widows-regisseur Steve McQueen is Spike Lee normaal meer van de sociaal-maatschappijkritische films. Maar zijn uitstapje naar het heist-genre pakte verrassend goed uit, met deze flitsende thriller met Denzel Washington, Clive Owen, Chiwetel Ejiofor en Jodie Foster op hun best. De film deed het zo goed dat er plannen waren voor een vervolg, maar dat is er helaas nooit gekomen.

 

 

3 - Inception (2010)

Een heist-film hoeft heus niet per se over een overval op een bank of een casino te gaan. Dat bewijst regisseur Christopher Nolan met deze bizarre mindf*ckfilm waarin dromen gekaapt worden, om doelwitten in hun slaap belangrijke informatie afhandig te maken. Erg ver gezocht, maar zo ontzettend goed uitgevoerd dat je er helemaal in meegaat.

 

 

2 - Baby Driver (2017)

Een nieuwkomertje dat zich moeiteloos kan meten met alle zware jongens uit het vak. Dat geldt voor hoofdpersoon Baby, en ook voor de plek van deze film in deze lijst. Regisseur Edgar Wright laat de geluiden uit de film op nooit eerder vertoonde wijze samenkomen met de muziek, wat leidt tot auto-achtervolgingen en geweerschoten op de beat van de muziek. En dan ook nog een prachtige finale met een hoofdrol voor Queen-klassieker Brighton Rock. Wij willen nu een vervolg!

 

 

1 - Reservoir Dogs (1992)

Quentin Tarantino op zijn best. Zelden heeft een regisseur met zijn debuutfilm zoveel impact gemaakt als deze babbelzieke filmnerd met zijn misdaadmeesterwerk uit 1992. Ook al is de daadwerkelijke overval niet in de film te zien, door de verhalen van de verschillende personages kun je je helemaal voorstellen hoe alles misgelopen is. Loeispannend, schokkend bloederig, en van begin tot eind vol met geweldige citeerbare dialogen.

 

 

Eindelijk hebben we dan een titel en een trailer voor de vierde Avengers-film. We krijgen een glimp van hoe het verder gaat na de cliffhanger aller cliffhangers, maar we krijgen er vooral veel nieuwe vragen bij.

 

0:21 Wat is dit voor gevaarte?

We zien hier een shot van een silhouet dat lijkt op Falcon, maar die overleefde het eind van Infinity War niet. Is dit misschien een soort van sarcofaag met vleugels waarin Tony Stark probeert zichzelf terug naar de aarde te transporteren?

 

 

1:07 - Waarom moet Black Widow het allemaal nog een keer uitleggen?

Als het gedaan is met Tony Stark die zijn beste versie weggeeft van David Bowie’s Major Tom, dan schakelt de trailer over naar de overgebleven Avengers op aarde. Als eerste horen we een voice-over van Black Widow. “Thanos heeft precies gedaan wat hij zei dat hij zou doen. Hij vernietigde vijftig procent van al het leven”. Aan wie moet zij dit nog uitleggen? Alle overlevenden zullen toch wel op de hoogte zijn van de universele ramp die de paarse Opperschurk heeft veroorzaakt? Hierna krijgen we een shot van Bruce Banner die jammert boven afbeeldingen van Spider-Man en Ant-Man. Dit kan natuurlijk een montage-truukje zijn: wellicht praat Natasha Romanoff hier Ant-Man bij, die net terug is uit de Quantum Realm.

 

 

1:24 Waarom wel een shot van Nebula (en niet van bijvoorbeeld War Machine of Rocket) ?

Naast de oorspronkelijke zes Avengers uit de eerste film zien we ook Nebula even voorbij komen. Dit duidt erop dat deze dochter van Thanos wellicht een grote rol in Avengers: Endgame gaat spelen. Om er maar even een spoiler in te gooien: in de Infinity Gauntlet-comics, waar Infinity War grotendeels op gebaseerd is, is het uiteindelijk Nebula die haar vader verslaat. Zij ontfutselt hem de Infinity Gauntlet en gebruikt die vervolgens zelf om de tijd terug te draaien. Niet geheel onwaarschijnlijk dus dat Endgame ook zou af zou lopen.

 

1:34 Wat? Is Hawkeye nou een ninja?

Ja, dat hebben jullie goed gezien. En deze scherpschutter heet ook niet meer Hawkeye maar luistert nu naar de naam Ronin.  In Infinity War hoorden we dat Hawkeye en Ant-Man huisarrest hebben gekregen na de gebeurtenissen in Civil War. In Ant-Man and The Wasp zagen we uitgebreid wat Scott Lang allemaal uitspookte toen hij noodgedwongen thuis moest zitten, maar het lijkt erop dat Jeremy Renner's Clint Barton de tijd benut heeft om net zo goed met het zwaard overweg te leren gaan als met de pijl en boog. Aan de omgeving te zien zit hij inmiddels niet meer thuis, maar is hij op wraak uit ergens in Azië.

 

1:40 Wat is Captain America’s masterplan?

De Avengers zitten in zak en as, totdat Steve Rogers een briljante ingeving krijgt en denkt te weten hoe ze alsnog Thanos kunnen verslaan. Maar wat wordt zijn masterplan? Hoe kunnen onze helden in 's hemelsnaam terug in de tijd gaan?

 

2:08 Hoe is Ant-Man teruggekeerd uit de Quantum Realm?

Twee Ant-man films lang werd ons uitgelegd hoe onmogelijk het is om terug te keren uit de Quantum Realm. Als je daar inzit, dan ben je verloren. Tenzij je man toevallig een briljante geleerde is die na meer dan twintig jaar eindelijk een ingenieuze constructie bedenkt om je er weer uit te halen, zoals de oorsprinkelijke Wasp overkwam in Ant-Man and the Wasp. Scott Lang heeft die mazzel niet, want zowel Hank Pym, Janet van Dyne als Hope van Dyne zijn alledrie weggevaagd door Thanos, terwijl Scott nog vastzit in deze andere dimensie. Hoe staat hij dan ineens bij de Avengers voor de deur?

 

 

 

Waar is Shuri?

Geruchten gaan al geruime tijd dat Shuri haar weggevraagde gote broer T'Challa tijdelijk zal vervangen als de nieuwe Black Panther. Dat zou gaaf zijn, maar in deze trailer zien we er nog niks van. Sterker nog, we zien haar gezicht ook even voorbijkomen tussen de weggevaagde helden?!

 

Waar is Pepper Potts?

Ook al is de helft van de trailer een direct aan Pepper gerichte boodschap van Tony Stark, toch zien we de roodharige geliefde van Iron Man nog nergens. Terwijl we weten dat zij zelf een Iron Armor pak aantrekt om samen met de Avengers de strijd aan te gaan tegen Thanos. Er is zelfs al een foto uitgelekt van Gwyneth Paltrow in haar pak. Dan hoeft dit toch niet langer geheim gehouden te worden?

 

Waar is Captain Marvel?

De after credits-teaser van Infinity War beloofde dat Captain Marvel voor redding zou komen zorgen in Avengers: Endgame. Daar is in deze trailer nog niks van te merken, want “Brie de Kree” is in geen velden of wegen te bekennen.

 

 

Heeft de titel Endgame nog iets te maken met deze scène uit Avengers: Age of Ultron?

In de tweede Avengers-film Age of Ultron hebben Tony Stark en Steve Rogers al een gesprek waarin Tony het over het ‘Endgame’ heeft. Daar lijkt hij het vooral over het Endgame te hebben als iets waar de Avengers altijd al naartoe hebben gewerkt. Wat dat betreft wel een toepasselijke titel dus, maar komt dit nog ergens terug?

 

Op 24 april zullen we antwoord krijgen op al deze vragen...

We kennen Brendan Fraser natuurlijk vooral als de ster uit de Mummy-trilogie, maar sommige fanatieke filmfans kennen hem misschien zelfs nog uit de komedies Airheads (1994) of Encino Man (1992). Eind jaren negentig leek deze in Amerika geboren acteur met Canadese ouders een mega-ster te worden, maar dat is er ondanks drie razend succesvolle Mummy-films nooit echt van gekomen. Wat is er met hem gebeurd?

2008: Vervolg op Journey to the Center of The Earth geweigerd

In dezelfde zomer van 2008 waarin Brendan met de derde Mummy-film Tomb of The Dragon Emperor nog wereldwijd voor goed gevulde bioscoopzalen zorgde, kwam hij ook met de avonturenfilm Journey to the Centre of the Earth. Het werd geen enorme hit, maar toch deed de film het goed genoeg om een vervolg te krijgen. Daar had Brendan om onduidelijke redenen echter geen zin in. Niemand minder dan Dwayne Johnson nam zijn plaats in, nadat deze een paar jaar eerder al bijna met Brendan’s Mummy-franchise aan de haal was gegaan in de spin-off The Scorpion King. Met Journey 2 kon The Rock opnieuw laten zien dat hij het wondermedicijn voor elk franchise is, iets wat hij het jaar daarvoor ook al demonstreerde in Fast Five.

 

2010: Hilariteit bij de Golden Globes

Bestond het begrip “Internet Meme” al in 2010? Brendan werd in elk geval absoluut een hit online vanwege zijn uitbundige vrolijkheid en zijn in het rond wijzende vingers bij de Golden Globes van 2010. Dit deed zijn reputatie en dus ook zijn carrière weinig goeds.

 

2013: Echtscheidingsperikelen

In 1998 trad Brendan in het huwelijksbootje met actrice Afton Smith. In 2007 ging het stel, dat inmiddels drie zonen had, echter uit elkaar. Aangezien Fraser de grotere naam was mocht hij flink over de brug komen met alimentatie. In 2013 stapte hij echter naar de rechtbank omdat hij zijn verplichte bijdrage van 900,000 dollar (negen ton!) per jaar niet meer kon betalen. Volgens zijn ex was het onzin en hield de acteur lucratieve nieuwe filmdeals die hem 9 miljoen op zouden leveren voor haar verborgen. De tijd heeft inmiddels uitgewezen dat ze ongelijk had, want we hebben Brendan de afgelopen vijf jaar niet in het type films gezien waar hij 9 miljoen voor zou hebben gekregen.

2016: Triest tv-optreden

In 2016 leek de man van de Mummy-films dan eindelijk een beetje aan een comeback te beginnen met een rolletje in de tv-serie The Affair. In een tv-optreden ter promotie van deze show kwam hij echt intens triest over. Later bleek dat zijn moeder net was overleden, maar toch had de acteur dit optreden dan beter af kunnen zeggen. Brendan is hier zo sipjes dat zelfs Sad Ben Affleck er nog vrolijk bij lijkt?!

 

2018 #HimToo

Een andere mogelijke reden waarom de Mummy-ster weinig meer in films opduikt, is dat Hollywood hem links zou laten liggen. Wat is er gebeurd? In een uitgebreid interview met GQ onthulde Fraser begin dit jaar namelijk dat hij zijn eigen #MeToo-ervaring had; tijdens een lunch in 2003 werd hij ineens flink bij de billen gepakt door ene Philip Berk, de toenmalige voorzitter van de Hollywood Foreign Press Association, die de Golden Globes organiseert. De acteur diende vervolgens bij de HFPA een klacht in over deze handtastelijkheden, en ineens werd hij nergens meer voor gevraagd. Het kan toeval zijn, maar er kan wel degelijk een verband zijn.

2018: het begin van de comeback?

Je zou het niet zeggen, maar juist dit jaar is Brendan Fraser weer een beetje aan een comeback begonnen. Hij is namelijk in de goed ontvangen TV-series Trust en Condor te zien geweest. Het is nog niet bekend wanneer we die hier kunnen gaan zien.