Ocean's Eleven remake cast

Eerder dit jaar hadden we al Ocean's 8, en sinds donderdag draait Widows in de bioscopen: de Heist-film is weer helemaal terug! Een goede Nederlandse term hebben we er niet voor, want zowel “bankoverval-film” als “kraakfilm” dekt niet helemaal de lading. Deze Heist-films wil je in elk geval zeker gezien hebben!

11 - The Italian Job (2003)

Het origineel met Michael Caine is volgens velen veel beter, maar wij vonden deze vlotte remake toch ook erg goed te genieten. En wat een cast, met Mark Wahlberg, Charlize Theron, Jason Statham én Edward Norton! Lange tijd was er sprake over een vervolg getiteld The Brazilian Job, dat zich in Rio af zou moeten spelen. Dit kwam echter nooit van de grond, misschien omdat de ontharingssalongrappen bij deze titel al te voor de hand liggend waren, of misschien omdat alle castleden in de tussentijd tot grote sterren waren uitgegroeid.

 

 

Article continues after the ad

10 - The Bank Job (2008)

En weer Jason Statham, dit keer in een rechttoe rechtaan bankoverval-film gebaseerd op waargebeurde feiten. En tot zover The Stath in deze lijst. En dan horen we jullie nu al zeggen “Wat? Geen Snatch of Lock, Stock and Smoking Barrels? Waarom niet?” Ook al waren de twee doorbraakfilms van de Britse bottenbreker veel en veel beter, omdat het in deze films niet echt om de daadwerkelijke heist draaide kiezen we toch voor The Bank Job.

 

 

9 - Point Break (1991)

Deze moderne actieklassieker staat een beetje laag in de lijst omdat het hier niet in de eerste plaats om de overvallen draait; Point Break is vooral bekend om zijn baanbrekende parachute-stunts. Toch zijn de overval-scènes waarin de Dead Presidents toeslaan ook zeker loeispannend, helemaal wanneer Keanu Reeves als Johnny Utah de achtervolging inzet.

 

 

8 - The Town (2010)

Wie aan het begin van dit millennium had durven beweren dat de voor vele Razzies genomineerde Ben Affleck ooit nog uit zou groeien tot één van de beste regisseurs van Hollywood, zou heel hard uitgelachen zijn. Maar toch heeft hij het geflikt. Ook al is het Oscarwinnende Argo zijn beste film tot nu toe, deze rauwe misdaadfilm gesitueerd in Ben’s thuisstad Boston mag er ook wezen.

 


7 - Heat (1995)

Ook al draait het in deze drie uur durende titanenstrijd tussen acteerzwaargewichten Robert De Niro en Al Pacino minstens zoveel om de persoonlijke perikelen van de hoofdpersonen als om de actie, toch is het aan de spectaculaire bankoverval in het midden van de film te danken dat deze film als zo'n klassieker te boek staat. Het blijft jammer dat De Niro en Pacino nergens tegelijkertijd met hun gezicht in beeld zijn.

 


6 -  Usual Suspects (1995)

Een beetje een twijfelgevalletje, want is dit wel een heist-film? Aan de hand van de getuigenissen van de slinkse Verbal Kint (Kevin Spacey) proberen we stukje bij beetje uit te vinden wat er gebeurd is met dit vijftal criminelen die met Keyser Soze te maken kregen. Een puzzelstukje waar nog lang over na te praten valt.

 


5 – Ocean’s Eleven (2001)

Misschien niet de beste heist-film, maar wel de allerbekendste. Het origineel had grote namen als Frank Sinatra, Dean Martin en Sammy Davis Jr. Deze heerlijke remake zorgde voor waardige vervangers in de vorm van Brad Pitt, George Clooney en Matt Damon. En natuurlijk werd deze onweerstaanbaar swingende blockbuster zo'n groot succes dat er nog twee vervolgfilms kwamen, plus een spin-off in de vorm van Ocean’s 8.

 

 

4 - Inside Man (2006)

Net zoals Widows-regisseur Steve McQueen is Spike Lee normaal meer van de sociaal-maatschappijkritische films. Maar zijn uitstapje naar het heist-genre pakte verrassend goed uit, met deze flitsende thriller met Denzel Washington, Clive Owen, Chiwetel Ejiofor en Jodie Foster op hun best. De film deed het zo goed dat er plannen waren voor een vervolg, maar dat is er helaas nooit gekomen.

 

 

3 - Inception (2010)

Een heist-film hoeft heus niet per se over een overval op een bank of een casino te gaan. Dat bewijst regisseur Christopher Nolan met deze bizarre mindf*ckfilm waarin dromen gekaapt worden, om doelwitten in hun slaap belangrijke informatie afhandig te maken. Erg ver gezocht, maar zo ontzettend goed uitgevoerd dat je er helemaal in meegaat.

 

 

2 - Baby Driver (2017)

Een nieuwkomertje dat zich moeiteloos kan meten met alle zware jongens uit het vak. Dat geldt voor hoofdpersoon Baby, en ook voor de plek van deze film in deze lijst. Regisseur Edgar Wright laat de geluiden uit de film op nooit eerder vertoonde wijze samenkomen met de muziek, wat leidt tot auto-achtervolgingen en geweerschoten op de beat van de muziek. En dan ook nog een prachtige finale met een hoofdrol voor Queen-klassieker Brighton Rock. Wij willen nu een vervolg!

 

 

1 - Reservoir Dogs (1992)

Quentin Tarantino op zijn best. Zelden heeft een regisseur met zijn debuutfilm zoveel impact gemaakt als deze babbelzieke filmnerd met zijn misdaadmeesterwerk uit 1992. Ook al is de daadwerkelijke overval niet in de film te zien, door de verhalen van de verschillende personages kun je je helemaal voorstellen hoe alles misgelopen is. Loeispannend, schokkend bloederig, en van begin tot eind vol met geweldige citeerbare dialogen.