Maan, The Voice of Holland, auditie

Tien jaar geleden hadden we nog geen idee wat draaiende stoelen, coaches in plaats van juryleden en Battles teweeg brachten, maar inmiddels is The Voice of Holland niet meer weg te denken van de Nederlandse tv. RTL blikt deze zomer terug op de rijke hoogtepunten van de show en wij doen lekker met ze mee!

We moeten vooraf toch even vermelden dat niet alle audities meer op YouTube staan. Ben Saunders had als eerste winnaar ergens in de top-5 kunnen bungelen, maar helaas is zijn auditie verwijderd en pas vijf jaar geleden opnieuw geüpload. Neem deze top-10 dus lekker met een korreltje zout.

10. Maan (9,6 miljoen views)

Ze heeft er misschien wel de meest succesvolle carrière aan over gehouden, maar Maan moet het toch doen met een tiende plek in deze ranglijst. Haar auditie met het prachtige nummer The Power of Love is - op het moment van schrijven - 9,6 miljoen keer bekeken. Dat is een getal waar ze nu alleen maar om kan lachen (als je Spotify erbij rekent). Maan heeft door hits als Perfect World, Ride it, Blijf bij mij en Hij is van mij vast al een muur vol gouden en platina platen, dus wie kan het nog schelen dat haar debuut net niet die 10 miljoen heeft aangetikt?

Article continues after the ad


9. Julia van der Toorn (10 miljoen views)

Wie alleen nog van de carrière van Maan kan dromen, is de winnares uit 2013 Julia van der Toorn (ook wel bekend als Julia Zahra). Haar auditie is daarentegen wel net iets beter bekeken en eigenlijk is dat niet zo heel gek. Wie aan deze winnares denkt, denkt namelijk al snel aan haar reggae-uitvoering van Oops I did it again. Juist, het nummer waar ze auditie meedeed. Direct was duidelijk dat we dit meisje met haar gitaar in de gaten moesten houden. Ze won, mocht deelnemen aan Beste Zangers en had later een hit met Just A Illusion, maar de echte doorbraak bleef uit.


8. OG3NE (10 miljoen views)

Adem in, Adem uit! Ze deden mee aan het Junior Songfestival, leerden ons een nieuwe zangtechniek tijdens Beste Zangers en als klap op de vuurpijl maakten ze heel Nederland (maar hun helaas overleden moeder nog een beetje extra) trots door ons land te vertegenwoordigen op het Songfestival. OG3NE is niet meer weg te denken van de Nederlandse tv, maar dat had misschien wel anders gelopen als de drie niet hadden deelgenomen aan The Voice of Holland. Met Emotion brachten ze daadwerkelijk wat emoties te weeg bij vele mensen. Het levert dan misschien geen plek in de top-5 op, maar ze zijn wel de bestscorende winnaars.


7. Thijs Pot (11 miljoen views)

Thijs Pot mocht dan tijdens zijn auditie As Long As You Love Me zingen van The Beatles en niet van Justin Bieber, maar de vergelijking met die laatste werd wel al snel gemaakt. De jonge zanger kreeg het in zijn jaar voor elkaar uiteindelijk door te stromen naar de grote finale waar hij het op nam tegen Isabel Provoost, Vinchenzo en Pleun Bierbooms. Helaas is het hem niet gelukt om uiteindelijk met die winst er vandoor te gaan, maar qua views hakt ie ze allemaal in de pan.


6. Romy Monteiro (12 miljoen views)

The Voice of Holland is de talentenjacht bij uitstek voor mensen die er al een carrière op hebben zitten of voor zonen/dochters van een bekende Nederlander. Alleen je kunt als 'dochter of zoon van' in de schaduw blijven staan van je bekende familielid of naam voor jezelf maken. Dat laatste is Romy Monteiro absoluut gelukt. Ze heeft na haar verbluffende auditie met I Will Always Love You misschien niet gewonnen, maar die hoofdrol in de musical The Bodyguard had ze zonder de onderstaande auditie misschien niet gehad.


5. Dwight Dissels (15 miljoen views)

Na de auditie van Dwight Dissels wist iedereen het zeker: deze kerkelijk werker kon er weleens met de winst vandoor gaan. Met zijn soulstem maakte hij behoorlijk wat indruk op de coaches en de mensen thuis. Van over de hele wereld stromen de reacties onder zijn auditie binnen. Die gaan van "Beste auditie ooit" tot '"Hij herinnert me aan Stevie Wonder. Wat een stem!". Helaas waren deze lovende reacties niet genoeg om door te stromen tot de uiteindelijke finale (of om te winnen), maar zonder deze auditie had Dwight misschien wel nooit de kans gehad om Jezus te mogen spelen in The Passion


4. David Dam (18 miljoen views)

Vergeet OG3NE en Duncan Laurence, want het is David Dam die in 2014 misschien wel meer indruk maakte op de mensen thuis dan zij. De naam zegt misschien niet heel veel mensen meer wat, maar deze zanger verbaasde de coaches tijdens zijn allereerste auditie met zijn stemgeluid. "Deze man steelt de vriendin die ik niet eens heb", luidt één van de reacties eronder. Met zijn diepe klanken tovert hij Let's Get It On inderdaad om tot een nog beter lied voor in de slaapkamers dan het al was.


3. Dr. Rum (24 miljoen views)

Weg met de zoetsappige liedjes en knallende ballades, want het is rapper Dr. Rum die doorstoot naar een derde plaats. "Draai die stoelen om, want dit gaat een feestje zijn", begint hij zijn auditie en dat hebben de coaches geweten ook. Zijn 'collega' Ali B kon niets anders dan met open mond zijn stoel omdraaien. Uiteindelijk werd hij in de Battles gekoppeld aan zangeres April en vormde dit krachtige duo een partij tegen namen als David Dam, OG3NE, Duncan Laurence en Sjors van de Panne. Helaas strandden ze in de halve finale, maar Dr. Rums optreden was wel het begin van wat memorabele tv-momenten.


2. Jennie Lena (48 miljoen views)

Jennie Lena stapte in 2015 van de achtergrond naar de voorgrond en dat moment ging niet ongemerkt voorbij. Deze zangeres ging namelijk de wereld over! Entertainmentblogger Perez Hilton was zo onder de indruk dat hij de auditie met zijn miljoenenpubliek deelde en dat heeft haar geen windeieren gelegd. Ze won dan misschien niet en haar coach Anouk wilde na de opnames niets met haar te maken hebben, maar ze vloog wel naar Amerika voor optredens, werkte aan haar album en brengt hier en daar wat singles uit. 


1. *tromgeroffel* Charly Luske (65 miljoen views)

Als we van tevoren geld hadden moeten inzetten op wie de best bekeken auditie had, waren we nu waarschijnlijk allemaal blut. Het is namelijk niemand minder dan Charly Luske. Deze zanger (en man van GTST-oudgediende Tanja Jess) had pas één zin gezongen en toen draaide al alle coaches zich om. Dan is het niet zo gek dat hij ook indruk maakte op de mensen thuis. "Als deze man in de jaren 80 aan zijn carrière was begonnen, was hij nu een legende", zo schrijft iemand eronder. Maar hoe vliegend zijn start ook was, het winnen moest hij toch echt aan harpiste Iris Kroes overlaten. Niet dat we daar nu nog veel van horen. 

Het beste van 10 jaar The Voice of Holland is vanaf vanavond om 20:00 uur te zien op RTL4.