Met een gecombineerde opbrengst van 3 miljard euro wereldwijd vormen de Despicable Me-films de grootste animatiefranchise ooit! De films rond de Minions verslaan daarmee de Shrek-reeks.

Article continues after the ad

Minions

Deadline berekende dat de films van superschurk Gru en zijn minions de succesvolste animatiereeks aller tijden vormen. Een goede tweede op de ranglijst is de Shrek-serie. De eerste Despicable Me-film, in Nederland uitgebracht als Verschrikkelijke Ikke, kwam uit in 2010. Drie jaar later bracht studio Illumination een vervolg uit en in 2015 kregen de Minions hun eigen film.

Records

Dit voorjaar verscheen Despicable Me 3 in de bioscopen, met opnieuw de stemmen van onder meer Steve Carell en Kristen Wiig. Dat vervolg brak verschillende records. In China beleefden Gru en zijn gele sidekicks zelfs de bestbezochte openingsdag voor een animatiefilm ooit. Ook in Nederland, waar de film zowel in het Engels als in het Nederlands uitkwam, brak de film tijdens het eerste weekend dat record: ongeveer 200.000 bezoekers brachten niet minder dan 1,6 miljoen euro in het laatje van studio Universal!