Restaurant Misverstand

Een integer programma of toch een misplaatste show die dementerenden niet zo fraai in beeld brengt? Gisteren begon SBS6 met Restaurant Misverstand, een format waarin dementerenden een restaurant mogen runnen onder leiding van chefkok Ron Blaauw en Johnny de Mol. Kijkers zijn het absoluut niet eens en beleven het programma héél anders.

Article continues after the ad

Restaurant Misverstand is in samenwerking met Alzheimer Nederland gemaakt. Deelnemers zijn vooral ook wat jongere mensen die lijden aan een vorm van dementie. Hiermee wil de show aantonen dat dementie heus niet alleen voorkomt bij bejaarden. Daarnaast krijgen we een inkijkje in de levens van deze mensen en zien we wat hun diagnose betekent voor hun dagelijks leven. Het is nogal confronterend. Verdeeldheid

De een vindt Restaurant Misverstand - dat elke maandag direct na kijkcijferhit Chateau Meiland komt - een zeer integer programma dat prachtig in beeld brengt met welke struggles dementerenden te maken krijgen. Voor de ander voelt het allemaal een beetje ongemakkelijk om te kijken naar mensen die de ene na de andere bestelling vergeten. "Het idee is mooi...maar dit bevestigt toch alleen maar hun onzekerheid en onvermogen?", klinkt het bijvoorbeeld. Hier een greep uit de... nou ja, niet zo jubelende reacties.


Positief

Aan de andere kant van het Twitter-kamp vinden we juist zéér positieve reacties. Laten zien wat mensen met dementie allemaal nog wél kunnen, dat zorgt uiteindelijk toch voor meer begrip? Dat is een beetje de teneur die we daar vinden. 


Zelf een oordeel vellen? Je kunt de eerste aflevering van Restaurant Misverstand hier terugkijken!