Het is over voor Rusland. Het land doet definitief niet mee aan het Eurovisie Songfestival, dat dit jaar plaatsvindt in Kiev.

Article continues after the ad

De Krim

De reden hiervoor is dat Joelia Samojlova, de artieste die het land zou vertegenwoordigen, de Oekraïense wet heeft overtreden: ze heeft in 2015 een optreden gegeven in Kerstj op de Krim en reisde hiervoor over Russische grondgebied.

Geen Joelia

Om Rusland alsnog mee te laten doen kwam de EBU, een samenwerkingsverband van publieke omroepen in Europa, in actie en bood twee opties aan om Rusland toch te laten deelnemen: Joelia zou mogen optreden buiten Oekraïne, via een satellietverbinding of ze zou vervangen worden door een andere, door Oekraine goedgekeurde, deelnemer. 

Geen Songfestival

De Russische publieke omroep heeft nu definitief te laten weten hier niet aan mee te willen werken. Dit betekent eveneens dat alle Russen het Songfestival dit jaar moeten missen, aangezien het niet uitgezonden zal worden op de publieke omroep aldaar. Het Songfestival start op 9 mei met de eerste halve finale, de tweede halve finale - met de Nederlandse inzending 0'G3NE - vindt plaats op 11 mei en de finale wordt houden op 13 mei.