Hollywood is na jaren weer in de ban van horrorkoning Stephen King. Wij gaan terug in de tijd naar de gloriedagen van Stephen King én de horrorfilm: de 80s!

Deze week werd bekend dat er een remake van Firestarter in de maak is, gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1980. Hierin ontwikkelt een jong meisje speciale krachten waarmee ze objecten in de brand kan steken. Firestarter is de zoveelste titel in een lange lijst van Hollywood-projecten die gebaseerd zijn op de verhalen van horrorschrijver Stephen King. Naast het vervolg op It, kunnen we de komende jaren ook nog uitkijken naar de remakes van Pet Sematary en The Tommyknockers, en nieuwe bewerkingen van The Boogeyman en The Long Walk.

Kortom, oude tijden herleven! In de jaren 80 volgden de Stephen King-verfilmingen elkaar namelijk ook in adembenemend tempo op. Wij namen de King-klassiekers uit die periode onder de loep om voor eens en altijd te bepalen welke de beste is!

5. The Running Man (1987)

In deze onvervalste 80s actiekraker speelt Arnold Schwarzenegger een ter dood veroordeelde gevangene, die letterlijk moet vechten voor zijn leven in een sadistische spelshow. In een dodelijke variant op American Gladiator moet de actieheld het opnemen tegen een stel kleurrijke schurken die niet zouden misstaan in een Batman-strip. Ondanks dat het geen horrorfilm is, is de body count er niet minder om: in totaal vallen er 41 doden te betreuren in deze vlotte B-film. Als kers op de taart spuwt Arnie een paar van de beste one-liners uit zijn carrière uit. Als hem wordt gevraagd wat er is gebeurd met een tegenstander die hij net heeft gedood met een kettingzaag, antwoordt hij droogjes: “He had to split.”

4. Cujo (1983)

Nadat haar auto het heeft begeven op het platteland, worden Donna en haar zoontje Tad belaagd door een hondsdolle sint-bernardshond. Hoewel de film zich vooral in en rond een kapotte auto afspeelt, is dit een van de meest intense King-verfilmingen. Dat is te danken aan het acteerwerk van Dee Wallace (E.T. the Extraterrestrial) en Danny Pintauro (Who’s the Boss?), maar ook aan de crew die van Cujo misschien wel de meest angstaanjagende hond van de horrorgeschiedenis heeft gemaakt. De combinatie van blaffende honden en krijsende kinderen stond in ieder geval garant voor menig jeugdtrauma! Cujo heeft ook nog een Nederlands tintje: niemand minder dan Jan de Bont (Speed) tekende voor het effectieve camerawerk in deze bloedstollende horrorfilm.

3. Stand By Me (1986)

Dat Stephen King meer te bieden heeft dan alleen het betere hak- en zaagwerk, werd in de jaren 90 wel bewezen met The Shawshank Redemption en The Green Mile. Daarvoor liet Stephen King zich al van zijn gevoelige kant zien met Stand By Me. In deze ontroerende coming-of-age-film blikt een schrijver terug op de zomer van 1959. Hierin ging hij samen met een aantal vrienden op zoek naar een lijk dat langs een spoorlijn zou liggen. Onderweg leren de jongens elkaar van onverwachte kanten kennen. Regisseur Rob Reiner tekende in 1990 voor een andere uitstekende Stephen King-verfilming: de ijzingwekkende horrorfilm Misery!

2. The Dead Zone (1983)

David Cronenberg wordt dankzij films als Videodrome en The Fly gezien als een van de beste horrorregisseurs van de jaren 80. In 1983 waagde hij zich aan een Stephen King-verfilming: The Dead Zone. Hierin beschikt een onderwijzer na jarenlang in coma te hebben gelegen over bijzondere krachten: hij krijgt namelijk een glimp van de toekomst te zien als hij iemand aanraakt. Wanneer hij letterlijk en figuurlijk in aanraking komt met een politicus, ziet hij dat deze zijn land wel eens in een kernoorlog zou kunnen storten. Om dit te voorkomen, bereidt de helderziende een aanslag voor op de toekomstige president.

Het succes van deze psychologische thriller is vooral te danken aan Christopher Walken, die voor de verandering nu eens geen koelbloedige gangster speelt. De Oscarwinnaar speelt hier namelijk een timide leraar en dat levert een van de beste rollen in zijn toch al niet misselijke loopbaan op.

1. The Shining (1980)

De eerste Stephen King-verfilming uit de jaren 80 is ook meteen de beste! Jack Nicholson zette een van de beste horrorschurken neer als Jack Torrance, een schrijver die samen met zijn gezin afreist naar een afgelegen hotel in de bergen om in alle rust te kunnen werken. Dat pakt net even anders uit, en onder invloed van duistere machten verandert Jack in een waanzinnige moordenaar die het op zijn vrouw en kind heeft voorzien.

The Shining groeide dankzij de onvergetelijke rol van Jack Nicholson en de knappe regie van Stanley Kubrick uit tot een klassieker. Ondanks het succes, heeft de schrijver zelf een hekel aan de verfilming van Kubrick. In 1997 verscheen dan ook een miniserie gebaseerd op The Shining waarbij Stephen King als scenarioschrijver de touwtjes stevig in handen hield! 

More content below the advertising
More content below the advertising

Speelgoedgigant Hasbro maakte deze week op de mega-Toy Fair in New York bekend dat Bumblebee toch géén prequel is op Michael Bays Transformers-films. Nee, het is een reboot van de hele franchise!

More content below the advertising

Toch opmerkelijk: eerder gingen we er met zijn allen vanuit dat Bumblebee, dat zich afspeelt in 1987, een prequel was op alles van Michael Bay (die Bumblebee wél mede produceerde). Er zaten ook genoeg subtiele hints in die refereerden aan zijn Transformers-verhalen.
 

 

Hoe dan?

Misschien dacht Paramount Pictures na de deceptie die Transformers: The Last Knight heet, dat de franchise wel toe was aan een, euhm, frisse start. Wel raar dat je dat blijkbaar past beslist nadat Bumblebee een hit bleek. Sommige critici noemden het zelfs de beste Transformers-film ooit!  

Sequel

Dit plotselinge nieuwe Transformers-filmuniversum dendert overigens lekker door. Bumblebee krijgt namelijk een sequel. Hierin wil regisseur Travis Knight de relatie tussen Charlie (Hailee Steinfeld) en ‘Bee verder uitdiepen.
 

Na Avengers: Endgame (die bijna zeker 3 uur duurt), moet ook horrorkraker IT: Chapter Two eraan geloven: de huidige versie van de film tikt al bijna de 3 uur aan.

More content below the advertising

Dat zegt althans een twitteraar die bij één van de test screenings mocht zijn. Neem het dus met een korreltje zout. Alhoewel: verschillende media pikken het verhaal nu op, dus dat geeft deze beste man wat meer credibility.
 

 

Slechter dan 1

Ook zegt hij nog even doodleuk dat het eerste deel uit 2017 beter is. Maar, er is nog hoop. Deze versie is al “pretty good”, maar er moet volgens deze man nog wel het nodige veranderen om ‘m nog beter te maken. Hmmm, we zijn érg benieuwd. Sowieso gaan er na test screenings nog de nodige minuten af, maar bereid je in ieder geval voor op een vrij lange zit.

Losers Club 2.0

Zoals Stephen King-fans waarschijnlijk al weten, maken we in het IT-boek niet alleen kennis met de tienerversies van de Losers Club. Het verhaal speelt zich namelijk ook deels in de toekomst af. 27 jaar later om precies te zijn. Grote namen als James McAvoy en Jessica Chastain spelen in Chapter Two de oude versies Bill en Beverly (en dit is de volledige cast). De club keert weer terug naar Derry, de plek waar alle ellende begon...
 

 

Helaas moeten we nog flink wat maanden wachten op de glorieuze terugkeer van terrorclown Pennywise (Bill Skarsgard). IT: Chapter Two draait pas in september in de bios.