Komende dinsdag viert Matt Damon alweer zijn 49e verjaardag. Wij blikken terug op de hoogte- en dieptepunten uit de carrière van deze Oscarwinnaar.

De vijf beste films met Matt Damon

5. The Martian

In The Martian speelt Damon een astronaut die na een mislukte ruimtemissie strandt op de planeet Mars. Om levend naar de aarde terug te keren, zal deze ruimte-Robinson alles op alles moeten zetten! De titelrol in deze spannende sciencefictionfilm van regisseur Ridley Scott (Blade Runner) leverde hem zijn vierde Oscar-nominatie op.

Article continues after the ad

4. The Bourne Ultimatum

In 2002 kroop Matt Damon in de huid van Jason Bourne, een professionele killer met geheugenverlies. Er volgden meerdere delen, waarvan The Bourne Ultimatum wat ons betreft het spannendste is. Het publiek dacht er gelukkig net zo over: dit tweede vervolg in de Bourne-serie was het succesvolste deel in de reeks!

3. Ocean’s Eleven

Een charmante crimineel stelt een team van experts samen om een casino te bestelen. Matt Damon, die hier een sluwe zakkenroller speelt, moest in deze gelikte misdaadkomedie overeind blijven tussen topacteurs als George Clooney, Brad Pitt en Julia Roberts. Dat ging hem prima af en er verschenen twee, net iets minder geslaagde vervolgen, rondom dit slicke superschurkenteam.

2. Good Will Hunting

Dankzij dit ontroerende drama over een conciërge met een talent voor hogere wiskunde was Matt Damon in één klap een Hollywood-ster. Hij tekende niet alleen voor de titelrol, maar ook (samen met Ben Affleck) voor het Oscarwinnende scenario. Geen wonder dat Damon dit zelf zijn favoriete film vindt, samen met de puike thriller The Talented Mr. Ripley.

1. Saving Private Ryan

Soldaat James Ryan (Matt Damon) is de inzet van een gevaarlijke missie achter vijandelijke linies in de Tweede Wereldoorlog. Aan kapitein Frank Miller (Tom Hanks) de taak om hem heelhuids thuis te krijgen. Deze onvergetelijke oorlogsfilm won niet minder dan vijf Oscars, waaronder voor beste regisseur (Steven Spielberg).

De drie slechtste films met Matt Damon

3. Downsizing

Regisseur Alexander Payne leverde met films als Sideways, The Descendants en Nebraska prachtige films af. Deze bizarre sciencefictionkomedie over een man die zich vrijwillig laat verkleinen was zijn eerste misser. Damon doet zijn best, maar hij ook hij kan deze arthousevariant op Honey, I Shrunk The Kids niet redden.

2. The Brothers Grimm

Een fantasyfilm van Terry Gilliam (12 Monkeys) over de gebroeders Grimm, met Matt Damon en Heath Ledger in de titelrol. Daar valt op papier weinig aan te verprutsen, zou je denken. Helaas... The Brothers Grimm ziet er prachtig uit, maar buiten de mooie plaatjes om valt er weinig te beleven.

1. Suburbicon

Matt Damon voelt zich zowel thuis in peperdure blockbusters als ontroerende filmhuisdrama’s. Maar komische rollen kan hij beter aan zijn collega’s overlaten. Dat wordt ook pijnlijk duidelijk in Suburbicon. Deze zwarte komedie geregisseerd door zijn maatje George Clooney ging dan ook genadeloos onderuit in de bioscopen. Gelukkig mag Damon het binnenkort opnieuw proberen in het racedrama Ford v. Ferrari.