Vin Diesel in Fast 8

Wat begon als een misdaadfilm over het stelen van videorecorders is anno 2021 een mega-actiefilmreeks die bekendstaat vanwege bizarre stunts, keiharde actie én een enorme liefde voor auto’s. We zetten de gaafste auto’s uit de Fast & Furious-reeks voor je op een rij, én kijken naar het prijskaartje.

De prijzen zijn een béétje nattevingerwerk en in veel gevallen zitten de uitgebreide technische verbeteringen en decoraties er niet bij inbegrepen. In principe kun je het met het aanpassen van auto’s zo gek maken als je zelf wilt!

 

Article continues after the ad

Van Japanse import-scheurbakken tot monsterachtige Amerikaanse muscle cars: dit vonden we de wreedste wagens uit de The Fast and the Furious-films.

10. Honda S2000

€25.000,-

Eén van de meest herkenbare auto’s uit The Fast and the Furious is de roze Honda S2000 die Suki bestuurt in 2 Fast 2 Furious. De auto is snel, girly en totáál over the top!

Net zoals de meeste sterren uit de vroege Fast-films is de Honda S2000 een sportwagen voor de ‘gewone man’, dus zonder de status maar mét de performance van een véél duurdere auto. Tegenwoordig vind je een occasion van de S2000 voor rond de 25.000 euro. Da’s exclusief anime-kunstwerk en roze paintjob.

9. Lykan Hypersport

€2.850.000,-

De Lykan Hypersport is een pijlsnelle wagen en één van de duurste auto’s ter wereld. Dat komt door de belachelijke details (er zitten diamanten verwerkt in de LED-verlichting en het dak is bekleed met goud) maar vooral omdat er maar zeven exemplaren bestaan. Dat weerhield Dom en Brian er niet van om ermee van de ene wolkenkrabber naar de andere te springen!

De Lykan is een bizar luxe, exclusieve sportwagen en fans van The Fast and the Furious zijn nogal verdeeld over dit model. Veel auto’s in de films waren nog (enigszins) bereikbaar voor autofans, maar de Hypersport willen de meeste mensen niet eens hebben: nog los van of het kan (wat niet zo is).

8. McLaren 720S

€300.000,-

Deckard Shaw (Jason Statham) is de grootste frenemy van Dominic Toretto’s ‘famly’. Eerst wilde hij wraak op Dom omdat zijn crew de gestoorde Owen Shaw in het ziekenhuis ramde, maar nadat de twee noodgedwongen samenwerkten kunnen ze weer door één deur.

In de F&F-spinoff Hobbs and Shaw moet hij samen met Luke Hobbs (Dwayne Johnson) een virus stelen van de supersoldaat Brixton (Idris Elba). Dit doet hij in stijl met een McLaren 720S uit 2017.

McLaren liet zich voor de 720S inspireren door de bouw van de witte haai: de auto ziet er agressief uit, gestroomlijnd en is een voertuig die de meeste mensen wel willen hebben. Ook is de 720S relatief goedkoop voor een McLaren: voor een tonnetje of drie rijd je er al in.

7. Toyota Supra

€50.000,-

Als Dominic Toretto in de volgende Fast and the Furious-film zijn auto uit een vliegende spaceshuttle lanceert, dan is het goed om te bedenken dat de filmreeks ooit begon met straatraces. Straatraces door jonge gasten die nóóit een Porsche of Ferrari konden betalen en daarom zélf auto’s verbouwden.

Zoals Brian O’Conners Toyota Supra uit 1994, die een brutale lullo in een Ferrari eruit rijdt bij een stoplicht.

Helaas is deze betaalbare sportwagen de laatste jaren enorm in waarde gestegen. Tegenwoordig leg je 50.000 piek neer voor een mooie tweedehands. Met een vanafprijs van ongeveer 60.000 euro kun je misschien beter voor een nieuwere Supra gaan.

6. Mazda RX-7

€95.000,-

Het liefst vergeten we Tokyo Drift, maar de film voegde tóch een paar hele wrede wagens toe aan het Fast & Furious-universum. De Mazda van Han werd onder handen genomen door het Japanse tuning-bedrijf VeilSide en is nog maar nauwelijks herkenbaar!

Een normale RX-7 is vrij gemakkelijk te vinden, maar een echte VeilSide kost tegenwoordig al gauw een ton!

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

5. Chevrolet Camaro Yenko

€300.000,-

In de jaren 60 en 70 verkocht een autodealer in Amerika speciale raceversies van de Chevrolet Camaro. Deze Yenko-variant kreeg een veel grotere motor en werd in beperkte oplage geleverd. In 2 Fast 2 Furious wint Brian er eentje tijdens een race met Korpi. De oranje Dodge Challenger in dit fragment mag er trouwens óók zijn, maar we moesten een keuze maken.

Het feit dat er iemand rondrijdt in een obscure Camaro-variant geeft wel aan hoeveel de makers van The Fast and the Furious van auto’s houden. De wagen wordt in de film trouwens vernietigd, maar ze gebruikten natuurlijk geen échte Yenko, die makkelijk drie ton kost.

4. Nissan Skyline GT-R

€180.000,-

De Nissan Skyline was één van de populairste modellen in de tuning-scene. Hij was betrekkelijk goedkoop, maar moeilijk te krijgen in het Westen. Door slimme technieken kon de Skyline het opnemen tegen véél duurdere sportwagens zoals Porsches, terwijl ze maar een fractie van de prijs kostten. Als Paul Walker in 2 Fast 2 Furious aan komt rijden in deze ultieme straatracer, dan wéét je dat het serieus wordt.

Tegenwoordig kun je voor €30.000,- een tweedehands Skyline scoren, maar dan weet je bijna zeker dat er lekker geragd is met deze auto. Nissan stopte in 2008 met het maken van Skylines, en in plaats daarvan kwamen ze met de dure GT-R-lijn. De opvolger van de Skyline kost makkelijk 180.000 euro, dus de tijd van betaalbare straatracers is wel zo’n beetje voorbij.

 

3. Ford Mustang Fastback (1967)

€80.000 - 150.000

De Ford Mustang is één van de meest geliefde en herkenbare ‘muscle cars’. De Mustang was betaalbaar, werd aangedreven door een dikke V8-motor en met de lange motorkap werd het een iconische wagen. In The Fast and The Furious: Tokyo Drift wordt er een Nissan-motor in deze beroemde auto gestopt, wat een béétje heiligschennis is. Maar ja, in de Tokyo Drift-periode waren de goede ideeën even op.

Een Mustang Fastback kost al snel tienduizenden euro’s en het is een absolute voorwaarde dat je enorm graag met auto’s bezig bent. Onderdelen zijn duur en als je niet uitkijkt loop je helemaal leeg op een oude Amerikaan. Ja, een coole auto hebben is niet eenvoudig.

In The Fast and The Furious 6 rijdt Roman in een Mustang uit 1969. Ze stoppen er zelfs een tank(!) mee, maar de geliefde auto gaat helemaal aan puin.

2. Mitsubishi Eclipse

€10.000,-

Alles begon met de gifgroene Mitsubishi Eclipse waarin Paul Walker The Fast and the Furious aftrapte. De Eclipse was een betaalbare sportcoupé die je voor minder dan $20.000,- kon kopen (in de VS). De motor was makkelijk op te voeren en daardoor werd de Eclipse een zéér populaire wagen in de tuning-scene.

In de film liep het niet zo best af met deze auto, maar het is wél de wagen die The Fast and the Furious aftrapte. Tegenwoordig vind je Eclipsen uit de jaren 90 in verschillende prijscategorieën.

1. Doms Dodge Charger

€90.000,-

De Dodge Charger van Dominic Toretto is één van de rode draden die door de Fast & Furious-films loopt. Dom bouwde de wagen met zijn vader en hoewel de muscle car een paar keer vernietigd werd keerde hij altijd terug.

Een mooie klassieke Charger kost bijna een ton, maar als je hem net zo wilt verbouwen als Dominic dan komt daar nog een fiks bedrag bij én heel wat uren die je erin moet stoppen. Doms Charger heeft 900pk en is allesbehalve een standaardauto.

Zoals andere mensen hun telefoon of horloge overal mee naartoe nemen, is de Charger het belangrijkste accessoire van Toretto: hij springt er zelfs mee uit een vliegtuig!

 

Fast & Furious 9

F9 draait na meer dan een jaar vertraging binnenkort eindelijk in de bioscoop, en hier lees je ons vakkundig oordeel over de knallende actiefilm. Officieel zie je de spectaculaire actiefilm vanaf 8 juli, maar op veel plekken gaat de film op 1 juli al in voorpremière. Gelukkig gaat de Fast-reeks daarna nog zeker twee films door!