Een sciencefiction-variant op Game of Thrones

Naast de talloze aanraders van vrienden, social media-pagina’s en zelfbenoemd serie-experts, ben ook jij vast weleens het overzicht kwijt: welke serie moet ik nou echt gaan kijken? Dit keer:

More content below the advertising

The Expanse

Liefhebbers van sciencefiction zitten sowieso goed met The Expanse, maar ook voor personen die weinig met het genre op hebben is de serie een aanrader. Een rechercheur op een asteroïde, de kapitein van een ruimteschip en een invloedrijke diplomate op aarde raken betrokken bij een groot complot om een oorlog tussen Mars en de aarde te beginnen.

The Expanse speelt zich af zo'n 200 jaar in de toekomst. Mars is gekolonialiseerd, op dwergplaneet Ceres werken mensen om voor water en zuurstof te zorgen voor de rest van de mensheid. Hier leven ook onze hoofdpersonen, de aarde is een idyllische plek geworden. Klinkt mysterieus, toch? Wij geven je nog 8 redenen om The Expanse te gaan kijken. 

1. De nieuwe wereld is reeds compleet, als kijker val je er in en snap je er in eerste instantie niet zoveel van. Gelukkig gaat de serie niet te snel en word je stap voor stap, per aflevering geïntroduceerd in het leven op Ceres, Aarde en Mars.

2. Gelukkig voelt het vertrouwd, want je herkent de decors van titels als Total Recall, Alien, Star Trek en Blade Runner. Maar oordeel niet te snel, het is niet van hetzelfde laken een pak. In het geval van The Expanse is er ontzettend goed nagedacht over de details, beter dan bij de gemiddelde sciencefiction-serie of -film.

3. The Expanse is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van James S.A. Corey, een pseudoniem van de schrijvers Daniel Abraham en Ty Franck. De makers van de serie hebben niet zomaar de boeken vertaald op beeld, nee ze hebben de hele wereld zorgvuldig uitgedacht. Ongelooflijk knap, zeker als je bedenkt dat het budget niet al te groot was. 

4. Op Ceres, de planeet waar het zich allemaal afspeelt, hebben de mensen een eigen taaltje met bijbehorend accent. Een goed voorbeeld van de eigenheid van de serie.

5. Dan de cast. Deze bestaat uit beginnende talenten, zo nu en dan bekende gezichten (uit The Walking Dead, The Hunger Games en The Punisher), maar verder moet je het doen met een cast die je niet zo goed kent. Gelukkig spelen de hoofdpersonen zo goed, dat je geen bekende gezichten nodig hebt.

6. We noemden The Expanse in de ondertitel de sciencefiction-variant op Game of Thrones. Die vergelijking trekken we omdat er in de serie zoveel meer genres zitten dan enkel sciencefiction. Denk aan misdaad, politiek drama en de nodige dosis spanning. 

7. Met The Expanse krijgen we een kijkje in de toekomst. Technologie en wetenschap (de science in sciencefiction) staan centraal en dat is op een subtiele manier verwerkt in de serie. Neem bijvoorbeeld de telefoons, waarmee de bewoners alles kunnen. Of de medische technologie, die ook goed is uitgedacht door de makers. Bedenk wel: het wordt allemaal niet uitgelegd, het is gewoon zo en je hebt het maar te slikken. 

8. Het eerste seizoen van The Expanse staat op Netflix. Een tweede seizoen is in de VS inmiddels van start gegaan en we hopen dat het niet al te lang duurt, voordat ook beschikbaar gesteld wordt op de streamingdienst. 

More content below the advertising

Geinig: Het Amerikaanse Page Six kwam gisteren met een item over hoe klasgenoten van Dwayne Johnson vroeger dachten dat hij een undercover agent was. Omdat zijn pa een professioneel show-worstelaar was reisde The Rock heel wat af met zijn familie, waardoor hij steeds weer naar een nieuwe middelbare school moest. En omdat hij op vijftienjarige leeftijd er al als een volwassen reus uitzag, dachten zijn klasgenoten vaak dat hij een soort 21 Jump Street-agent was die hen in de gaten kwam houden. Dat die serie nou net uitkwam in 1987, datzelfde jaar waarin hij verhuisde, hielp ook niet echt.

More content below the advertising

 

“De meiden bleven allemaal bij me vandaan”.

The Rock retweette het item niet alleen, ook bevestigde hij dat het waar was: “Toen ik van Hawaii naar Nashville verhuisde was ik al 1 meter 93 lang, woog ik al 102 kilo en had ik al een porno-snor - ze dachten allemaal dat ik een undercover agent was. De meiden bleven allemaal bij me vandaan”.

 

The Rock is in april trouwens te zien in de film Fighting With My Family, een biopic over de vrouwelijke show-worstelaar Paige. Hierin laat de Grote Vriendelijke Reus zich zowaar van een minder vriendelijke kant zien. En natuurlijk zien we Dwayne “The Rock” Johnson deze zomer samen met Jason “The Stath” Statham in de Fast & Furious spin-off Hobbs & Shaw, die 1 augustus de bioscopen binnenknalt. Dat is op moment van schrijven nog maar 157 nachtjes slapen!

 

 

Bill Hader keert vanaf april terug als Barry, de introverte huurmoordenaar die tijdens een cursus amateurtoneel langzaam tot inkeer komt. We roepen hier al een klein jaar dat deze HBO-serie één van de fijnste verrassingen was van 2018. Sterker nog, we vonden het één van de drie beste series van het jaar, beter nog dan populaire titels als The Handmaid’s Tale, DareDevil, You of The Haunting of Hill House. We zijn nu dus al razend benieuwd naar het tweede seizoen.

More content below the advertising

 

Volop Awards-nominaties

Ook bij de grote Awards-shows hebben ze deze zwartgallige comedy-serie inmiddels ontdekt: de show sleepte 13 Emmy nominaties in de wacht, waarvan het er drie won. Zowel Bill Hader als Henry “The Fonz” Winkler, die Barry’s theaterdocent Gene Cousineau speelt, wonnen een Emmy Award. De beide acteurs waren ook genomineerd voor zowel de Golden Globes als de Screen Actors Guild Awards.

 

Dubbelleven

In de trailer zien we hoe Barry nog steeds een knipperlichtrelatie heeft met Sally, en hoe hij na de gebeurtenissen uit het eerste seizoen steeds meer moeite heeft om zijn dubbelleven verborgen te houden. Ook de excentrieke albino-gangster NoHo Hank is weer van de partij.

Barry is zeker een aanrader voor wie genoten heeft van Breaking Bad of van de eerste seizoenen van Dexter. Daarnaast bestaat het eerste seizoen uit slechts acht afleveringen van elk een half uur, dus het valt heerlijk weg te bingen. Het tweede seizoen begint bij HBO in Amerika op 31 maart, wat normaal gesproken betekent dat we de afleveringen de volgende dag kunnen zien op Ziggo. Vanaf maandag 1 april dus!