Dit mag je niet missen

In onze rubriek De Verborgen Parel richten we ons normaal gesproken op on demand. Dit keer gooien we het over een andere boeg met de huiveringwekkende, duistere en ronduit creepy YouTube-serie Petscop.

More content below the advertising

PETSCOP?

Yes, Petscop. Het wordt gepresenteerd als een Let’s Play Video. Een video waarin iemand een spel speelt en dat tegelijkertijd filmt. De gamer in kwestie heet Paul en Paul heeft een heel bijzonder spelletje gevonden genaamd Petscop. Het is een oude Playstation-game waarin een raar figuurtje zonder armen fantasiedieren moet vangen.

De catch? Bij aankoop vond Paul een mysterieus briefje met een cheatcode en een boodschap. Paul voert de code in, volgt de stappen op het briefje en de game neemt opeens een duistere wending. Weg is de kleurrijke omgeving vol vrolijke figuurtjes. Wat overblijft is een duistere wereld die je nachtmerries zal geven….

Krijg je al kippenvel? Wij geven je zeven redenen waarom je Petscop direct moet gaan volgen.

1. Het is ongelooflijk creepy

Je krijgt er slapeloze nachten van. Petscop is geen klassieke horror, dus vergeet jumpscares of een slungelige Slender Man. De serie moet het juist hebben van de ongelooflijk bekleemde sfeer en creepy vibe. Het figuurtje loopt rond in het duister en samen met de voice-over van Paul ontdek je de ondergrondse wereld van Petscop. En die is alles behalve fijn. Dat merk je al in de tweede aflevering wanneer Paul een marcabere ontdekking doet: “That’s a dead kid.”

2. Het is niet 100% fictie

Kindermishandeling en dode kinderen lijken de rode draad te zijn in Petscop. Dat is erg verontrustend, maar het is niet echt… toch? Petscop wordt gepresenteerd als een echte game, maar dat is het niet. Het heeft nooit bestaan. Toch hebben de makers zich wel degelijk laten inspireren door de werkelijkheid. Petscop zit vol met verwijzingen naar de dood van de 10-jarige Candace Tiara Newmaker, een weesmeisje dat een gewelddadige therapiesessie niet overleefde.

3. Je gaat zelf de speurneus uithangen

Omdat Petscop verwijst naar Candace Newmaker is het de vraag of er nog meer moordzaken in het verhaal zitten verstopt. Is het personage Marvin soms vernoemd naar moordenaar Marvin Gabrion? Is het dode jongetje Michael Hammond op iemand gebaseerd? Was Care een echt persoon? Het verhaal maakt van iedereen al snel een amateurdetective.

4. Petscop laat je niet los

Iedere nieuwe ontdekking in Petscop is een klein stukje van een grote puzzel. Soms is het een regel tekst, dan is het weer een naam, soms is het een geluidje op de achtergrond, een nummer, de kleur roze, de kleur paars of iets heftigs zoals een verwijzing naar een misdrijf. Het internet staat in ieder geval vol met theorieën over deze mysterieuze webserie.

5. Het verhaal loopt nog steeds

De eerste aflevering verscheen op 12 maart 2017 en het tiende filmpje werd op 31 mei gepubliceerd. Toen was het opeens maanden stil. Even leek het alsof de serie gestopt was, maar op 25 december verscheen het elfde deel. Ook nummer twaalf liet niet lang op zich wachten. Hoeveel delen er nog komen weet niemand, maar Petscop is duidelijk nog niet afgelopen.

6. Je wil weten wie dit gemaakt heeft

Als we het verhaal even loslaten, blijven we nog steeds met een hele belangrijke vraag zitten: wie heeft dit gemaakt? Zit hier soms een gamestudio achter? Of een groepje vrienden? Of misschien wel één hele creatieve gast? En is Petscop een animatieserie of misschien een viral campagne voor een nieuwe game? 

7. Het is kort

Petscop is geen volwaardige televisieserie. Er zijn dus nauwelijks afleveringen van langer dan 15 minuten. Een ding is zeker: binnen een uur kan je jezelf helemaal verliezen in deze bizarre reis.  

More content below the advertising

Elke week worden er nieuwe titels toegevoegd aan het aanbod van Netflix. Deze titels verschenen de afgelopen week op de streamingservice. Met onder meer Woody Harrelson als LBJ, het laatste seizoen van Bates Motel en een nieuw seizoen van Rebellion

Films

LBJ
Over enkele weken is Woody Harrelson op Netflix te zien in de thriller The Highwaymen, waarin hij samen met Kevin Costner een stel Texas Rangers speelt dat jacht maakt op Bonnie en Clyde. Wellicht heeft Netflix nu LBJ aan de programmering toegevoegd om Woody alvast weer een beetje in de spotlights te zetten. In deze biopic speelt de gerenommeerde acteur de rol van president Lyndon Johnson.
 

More content below the advertising

 

Sinister II
Horrorliefhebbers kunnen voor hun wekelijkse dosis griezelwerk terecht bij Sinister II uit 2015. Dit vervolg op het doodenge Sinister uit 2012, waarin tekeningen tot leven komen, was dan misschien niet zo best ontvangen als het eerste deel, toch valt er voor horrorfans nog genoeg te genieten.

My Big Fat Greek Wedding 2
De eerste My Big Fat Greek Wedding-film was toen deze uitkwam één van de meest onverwachte successen ooit in Amerika. Een vervolg kon dan ook niet uitblijven. Het succes van deze tweede film haalde het niet bij dat van de eerste, maar de feelgood-factor is absoluut weer aanwezig.

Rundskop
Dit uiterst rauwe en harde drama van de Vlaamse regisseur Michael Roskam sleepte in 2012 een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse film in de wacht. Ook maakte de film van hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts een internationale ster.

De Verbouwing
Regisseuse Will Koopman is vooral bekend als de dame achter de razend succesvolle Gooische Vrouwen-films, maar tussen deze twee kassuccessen door maakte ze in 2012 ook nog deze thriller. Tjitske Reidinga speelt de succesvolle zakenvrouw Tessa van Asselt, die door een al te ingrijpende verbouwing aan huis afstevent op een huwelijkscrisis en financiële rampspoed.
 

Series

Bates Motel
Freddie Highmore is tegenwoordig vooral bekend als de autistische arts Shaun Murphy uit The Good Doctor, maar zijn eerste grote rol was natuurlijk die van Norman Bates in Bates Motel. Deze serie was natuurlijk gebaseerd op Alfred Hitchcock’s klassieker Psycho uit 1960. Het vijfde en laatste seizoen uit de serie is nu ook te zien op Netflix.

Rebellion
De Ierse serie Rebellion vertelt over de nasleep van de gewelddadige Paasopstand die in 1916 plaatsvond in Dublin. Een groep Ierse revolutionairen komt in opstand tegen de strijdkrachten van de Britse bezetters. Het eerste seizoen dateert uit 2016, en nu is daar ineens het tweede seizoen. Beide seizoenen bestaan elk uit slechts vijf afleveringen, dus goed te doen voor wie een serie zoekt om in één weekend te bingen.

 

 

Het hele overzicht van wat er deze maand allemaal uitgekomen is kun je hier terugzien.

Goed nieuws voor iedereen die na het zien van Bohemian Rhapsody trek heeft in meer rockbiopics: 2019 wordt opnieuw een topjaar voor muziekfilms. Zo krijgen we eind mei de Elton John-film Rocketman, en volgende maand al trakteert Netflix ons op The Dirt. Dit is de verfilming van de gelijknamige biografie over hardrockband Mötley Crüe.

More content below the advertising

 

Legendarische lomperiken

Ook al had deze uit L.A. afkomstige rockband een paar best wel briljante nummers (met Kickstart My Heart dat in de trailer te horen is als absolute topper), toch had de hele band bij elkaar eigenlijk net zoveel talent als Freddie Mercury in z'n kleine teen. Dat gemis maakten deze legendarische lomperiken echter meer dan goed met een extravagante levensstijl; geen enkele band waarvan alle leden nog in leven zijn heeft het ooit zo bont gemaakt als Mötley Crüe.

Drama

Het verhaal van de groep biedt daarnaast zoveel drama dat het een klein wonder is dat The Dirt nog niet eerder is verfilmd. Zo veroorzaakte zanger Vince Neill een dodelijk ongeluk, terwijl bassist Nikki Sixx een drugs-overdosis overleefde waarbij hij een paar minuten klinisch dood is geweest (waarover hij later dat prijsnummer Kickstart My Heart schreef). Drummer Tommy Lee was de grote dekhengst van de band, en hij was door de jaren heen zowel getrouwd met Heather Locklear als met Pamela Anderson. Gitarist Mick Mars was de enige van de vier die het tegen wil en dank kalm aan deed, omdat hij aan een zeldzame botziekte bleek te lijden. Mars wordt trouwens gespeeld door Iwan Rheon, beter bekend als die engerd van een Ramsey uit Game of Thrones.

The Dirt kan vanaf vrijdag 22 maart ook jouw hart kickstarten, want vanaf die dag is deze nu al beruchte hardrockbiopic te zien bij Netflix.