Bij een BBC-serie genaamd London Spy kan je wel raden waar het over gaat. Ook al dekt de titel de lading (het gaat inderdaad over een spion in Londen), toch gaat het om veel meer dan alleen een spannend verhaal. De makers hebben de schimmige wereld van inlichtingendiensten gebruikt om een tragisch liefdesverhaal te vertellen.

More content below the advertising

Even kort:

Wildebras Danny komt na een wilde avond uit de serieuze bankier Alex tegen. Hij wordt op slag verliefd en het duurt niet lang voor de twee tegenpolen een relatie met elkaar krijgen. Danny is gelukkiger dan ooit, tot Alex op een dag niets meer van zich laat horen. Als Danny dan ook nog eens beschuldigd wordt van de moord op zijn vriend, raakt hij verstrikt in een mysterieus complot en vraagt hij zich af wie hij eigenlijk kan vertrouwen. 

Al nieuwsgierig? Wij geven je nog acht redenen om de serie te gaan kijken.

1. Hoofdpersoon Danny wordt gespeeld door Ben Wishaw, die je misschien nog wel kent als de nieuwe Q uit James Bond-films Skyfall en Spectre, of anders ken je hem vast nog als de creepy seriemoordenaar uit Perfume. Hij zet in London Spy de rol van zijn leven neer. Wishaw speelt Danny als een fragiele, emotionele maar ook dappere, eigenwijze en slimme jongen die ondanks alle tegenslagen in zijn leven niet van opgeven weet. 

2. Wishaw is niet het enige acteerkanon in London Spy. Naast een sterke Jim Broadbent (bekend uit Bridget Jones’s Diary, Harry Potter and the Half-Blood Prince) schittert Charlotte Rampling (Broadchurch, Assassin’s Creed) als de kille moeder van Alex. De scène waarin ze Danny ondervraagt over zijn relatie met Alex bezorgt je geheid koude rillingen.

3. De liefdesrelatie tussen Danny en Alex is het hart van de serie. Het complot is eigenlijk bijzaak. Danny wil gewoon weten wat er met Alex is gebeurd en of hun relatie wel echt was. Dat hij daardoor meerdere inlichtingendiensten tegen zich in het harnas jaagt, is een risico dat hij voor de liefde graag neemt.

4. London Spy wordt verteld vanuit het oogpunt van Danny. Er zijn geen scènes met spionnen in achterkamertjes die snode plannen bedenken of heftige achtervolgingen uitstippelen. De serie is erg realistisch en als kijker volg je de ontdekkingsreis van Danny op de voet en voel je zijn angst, onzekerheid, wanhoop en woede. 

5. De regie is in handen van Jakob Verbruggen. Waarschijnlijk zegt de naam van deze Belgische regisseur je weinig maar hij is de man die The Fall regisseerde en hij heeft afleveringen van House of Cards en Black Mirror op zijn naam staan. Net zoals The Fall is ook London Spy een rustige, kalme en poëtische thriller vol met mooie beelden. 

6. Bingewatch-alert! London Spy is een miniserie en telt maar vijf aflevering van ieder één uur. Perfect, dus!

7. London Spy heeft een duidelijk einde en het verhaal wordt afgerond. In de laatste aflevering wordt alles duidelijk en ook al staat er geen tweede seizoen gepland, die laatste scène houdt de deur wel op een kiertje voor een mogelijk vervolg. 

Hier kijk je deze top serie:

8. De serie is te zien op Netflix maar ook als je geen abonnee bent van de streamingdienst kan je van London Spy genieten. Vanaf maandag 20 maart is de serie te zien op NPO2 om 22:55 uur. En na de uitzending zijn de afleveringen tijdelijk terug te kijken op Uitzending Gemist. 

More content below the advertising

Eind 2016 werd al aangekondigd dat Paul Verhoeven’s scifi-klassieker Starship Troopers uit 1997 een reboot krijgt, nu heeft schrijver Edward Neumeier onthuld dat er ook plannen zijn voor een TV-serie. De bedoeling is dat hier oude castleden aan mee zullen doen, waaronder hoofdrolspeler Casper van Dien. “We zijn in gesprek over een tv-show die is gebaseerd op dat idee”, zo vertelt de scriptschrijver aan website HN Entertainment.

More content below the advertising

 

Maar laten we nog niet te snel enthousiast worden

Of dat reden tot juichen is valt vooralsnog te betwijfelen; Neumeier heeft door de jaren heen namelijk zowel hele goede als hele slechte scripts aangeleverd. Zo schreef hij de scenario's voor de eerste Starship Troopers en de eerste Robocop, maar die films waren vooral zo gaaf doordat Paul Verhoeven er zijn eigen zwart-komische draai aangaf. Neumeier schreef in 2004 en 2008 zelf nog twee Starship Troopers-sequels, die juist meteen op video uitkwamen en allebei zeer slecht zijn ontvangen.

Geen vertrouwen in de nieuwe reboot

De scenarist heeft in elk geval geen vertrouwen in de geplande reboot, die afkomstig zal zijn van hetzelfde team dat vorig jaar met weinig succes de reboot van Baywatch afleverde. “Soms kan je ergens een reboot van maken, maar soms voelt het gewoon niet goed”, aldus Neumeier. En daarmee drukt hij zich diplomatiek uit vergeleken met Paul Verhoeven, die het idee van een reboot in 2016 al met de grond gelijk maakte: “In het persbericht stond dat ze zich meer gaan richten op het oorspronkelijke boek. Wij probeerden juist zo ver mogelijk van het boek vandaan te blijven, omdat we vonden dat het een fascistisch en militaristisch was. Trouw blijven aan dat boek zou goed passen bij het tijdperk van het Trump-presidentschap”, aldus de Nederlandse regisseur die zich toch al nooit een blad voor de mond neemt.

Naast Casper Van Dien waren ook Denise Richards, Dina Meyer en Jake Busey te zien in de oorspronkelijke Starship Troopers. Het is maar de vraag in hoeverre deze castleden destijds in de gaten hadden wat voor valse satire Verhoeven eigenlijk van de film aan het maken was.

 

Na alle tam-tam over de nieuwe schurken die in de tweede helft van The Walking Dead seizoen 9 hun opwachting maken waren we al behoorlijk nieuwsgierig, maar een eerste glimp van deze Whisperers liet vorige maand al zien dat het hier inderdaad om hele smerige engerds gaat. Toen zagen we alleen beelden van Whisperers-leider Alpha, gespeeld door Samantha Morton. Nu heeft Fox nieuwe beelden vrijgegeven waar ook de rest van deze sicko's op te zien zijn, waaronder ook Alpha’s rechterhand Beta. Die wordt gespeeld door Ryan Hurst, die we nog kennen als Harry ‘Opie’ Winston uit Sons of Anarchy.

More content below the advertising

 

Zombiefluisteraars

Als je nu nog zegt “Huh? Whisperers? Wie of wat zijn dat?” dan heb je én niet goed opgelet de afgelopen maanden, én niet op de bovenstaande linkjes in de eerste alinea geklikt waar het allemaal uitgelegd wordt. Nog even kort dus: deze zombiefluisteraars sturen kuddes zombies aan door zich in zombiehuid te vermommen en zich zo onopvallende tussen de ondoden te begeven. Deze zieke geesten deinzen nergens voor terug en naar verluidt gaan zij het de nog levende personages erg lastig maken.

 

De trailer laat ons meekijken door de ogen van een Whisperer, die door zijn kijkgaten onder meer Daryl (Norman Reedus) in het vizier krijgt. Daarna voegt deze fluisteraar zich bij zijn ploeggenoten die er stuk voor stuk hartstikke goor uitzien.

 

Ook op social media heeft Fox deze week al wat korte teasers geplaatst met nieuwe Whisperer-beelden.

 

Fans moeten nog een maandje geduld hebben voor ze de gruweldaden van deze nieuwe engerds kunnen zien, want seizoen 9B van The Walking Dead gaat pas dinsdag 12 februari van start bij Fox.