Bij een BBC-serie genaamd London Spy kan je wel raden waar het over gaat. Ook al dekt de titel de lading (het gaat inderdaad over een spion in Londen), toch gaat het om veel meer dan alleen een spannend verhaal. De makers hebben de schimmige wereld van inlichtingendiensten gebruikt om een tragisch liefdesverhaal te vertellen.

Even kort:

Wildebras Danny komt na een wilde avond uit de serieuze bankier Alex tegen. Hij wordt op slag verliefd en het duurt niet lang voor de twee tegenpolen een relatie met elkaar krijgen. Danny is gelukkiger dan ooit, tot Alex op een dag niets meer van zich laat horen. Als Danny dan ook nog eens beschuldigd wordt van de moord op zijn vriend, raakt hij verstrikt in een mysterieus complot en vraagt hij zich af wie hij eigenlijk kan vertrouwen. 

Al nieuwsgierig? Wij geven je nog acht redenen om de serie te gaan kijken.

1. Hoofdpersoon Danny wordt gespeeld door Ben Wishaw, die je misschien nog wel kent als de nieuwe Q uit James Bond-films Skyfall en Spectre, of anders ken je hem vast nog als de creepy seriemoordenaar uit Perfume. Hij zet in London Spy de rol van zijn leven neer. Wishaw speelt Danny als een fragiele, emotionele maar ook dappere, eigenwijze en slimme jongen die ondanks alle tegenslagen in zijn leven niet van opgeven weet. 

2. Wishaw is niet het enige acteerkanon in London Spy. Naast een sterke Jim Broadbent (bekend uit Bridget Jones’s Diary, Harry Potter and the Half-Blood Prince) schittert Charlotte Rampling (Broadchurch, Assassin’s Creed) als de kille moeder van Alex. De scène waarin ze Danny ondervraagt over zijn relatie met Alex bezorgt je geheid koude rillingen.

3. De liefdesrelatie tussen Danny en Alex is het hart van de serie. Het complot is eigenlijk bijzaak. Danny wil gewoon weten wat er met Alex is gebeurd en of hun relatie wel echt was. Dat hij daardoor meerdere inlichtingendiensten tegen zich in het harnas jaagt, is een risico dat hij voor de liefde graag neemt.

4. London Spy wordt verteld vanuit het oogpunt van Danny. Er zijn geen scènes met spionnen in achterkamertjes die snode plannen bedenken of heftige achtervolgingen uitstippelen. De serie is erg realistisch en als kijker volg je de ontdekkingsreis van Danny op de voet en voel je zijn angst, onzekerheid, wanhoop en woede. 

5. De regie is in handen van Jakob Verbruggen. Waarschijnlijk zegt de naam van deze Belgische regisseur je weinig maar hij is de man die The Fall regisseerde en hij heeft afleveringen van House of Cards en Black Mirror op zijn naam staan. Net zoals The Fall is ook London Spy een rustige, kalme en poëtische thriller vol met mooie beelden. 

6. Bingewatch-alert! London Spy is een miniserie en telt maar vijf aflevering van ieder één uur. Perfect, dus!

7. London Spy heeft een duidelijk einde en het verhaal wordt afgerond. In de laatste aflevering wordt alles duidelijk en ook al staat er geen tweede seizoen gepland, die laatste scène houdt de deur wel op een kiertje voor een mogelijk vervolg. 

Hier kijk je deze top serie:

8. De serie is te zien op Netflix maar ook als je geen abonnee bent van de streamingdienst kan je van London Spy genieten. Vanaf maandag 20 maart is de serie te zien op NPO2 om 22:55 uur. En na de uitzending zijn de afleveringen tijdelijk terug te kijken op Uitzending Gemist. 

Coldplay heeft de trailer vrijgegeven voor de documentaire A Head Full Of Dreams, die op woensdag 14 november eenmalig in de bioscopen te zien is. Op zich is het niet zo boeiend als een band weer eens een docu uitbrengt, maar het bijzondere aan deze film is dat de regisseur de jongens ook echt vanaf het prille begin heeft gevolgd. En dat levert best wel hilarische oude beelden op!
 

 

Bleke slungel

Zo zien we beelden van eind jaren negentig met Chris Martin als een puisterig beugelbekkie dat bij wijze van grap roept dat Coldplay een ongelofelijk grote band gaat worden. Niet alleen zou deze slungelige aspirant-muzikant later ontzettend gelijk krijgen, ook is de Britse band groter geworden dan Chris in zijn wildste dromen gedacht had. En deze bleke grapjas kon toen ook nog niet vermoeden dat hij ooit nog eens een paar jaar getrouwd zou zijn met Gwyneth Paltrow. 

Toevallig begin

A Head Full Of Dreams is geregisseerd door Mat Whitecross, die eerder ook onder de goed ontvangen muziekdocu Oasis: Supersonic maakte, over dat bandje van de immer bekvechtende broertjes Liam en en Noel Gallagher. Toevallig zat Mat met de jongens van Coldplay op school, en begon hij ze toen al te volgen met een camera. Daar is hij de afgelopen twintig jaar steeds mee verder gegaan, zodat de film nu een mooi totaalplaatje geeft van de carrière van de band.

Het Hollywood-debuut van Penoza-regisseur Diederik van Rooijen

Vanuit het niets is hier ineens de trailer voor The Possession of Hannah Grace die je de stuipen op het lijf komt jagen. Vorige week riepen we nog dat horrorfilms echt moeten kappen met jump scares, maar na het zien van deze trailer die er stampvol mee zit moeten we daar misschien toch op terugkomen. Of misschien zeggen we dat wel omdat we gewoon trots zijn dat deze Hollywood-horror geregisseerd is door Penoza-regisseur Diederik van Rooijen.

Wie zegt dan ook ja tegen zo’n eng baantje?

De hoofdrol in The Possession of Hannah Grace is voor Shay Mitchell, die we kennen als Emily uit Pretty Little Liars. Haar personage Megan neemt het ongelukkige besluit om ja te zeggen tegen een baantje als nachtwaker in een mortuarium. Dat is vragen om problemen, zoals we weten uit onder meer de horrorfilm Nattevagten en de remake Nightwatch.

Herkansing na mislukt exorcisme

Als het lijk van ene Hannah Grace in het mortuarium wordt binnengebracht, wordt erbij verteld dat dit meisje overleed toen haar familie probeerde een geest uit te drijven die bezit van haar had genomen. De trailer legt vervolgens uit dat als zo'n ritueel niet wordt afgemaakt, een geest dan gewoon een nieuw lichaam zoekt. En aangezien Megan nou net de enige levende in het depot is, heeft de geest het op haar gemunt.

Benieuwd om te zien of Diederik van Rooijen inderdaad Nederlands Hollywood-hoop in bange dagen wordt? Dan kun je The Possession of Hannah Grace vanaf 29 november in de bioscopen zien. Als je durft.