Naast de talloze aanraders van vrienden, social media-pagina’s en zelfbenoemd serie-experts, ben ook jij vast weleens het overzicht kwijt: welke serie moet ik nou echt gaan kijken? Dit keer: BoJack Horseman.

BoJack Horseman

BoJack Horseman was de ster van de jaren ’90-sitcom Horsin’ Around (een soort Full House), maar komt tegenwoordig niet echt meer aan de bak. Zijn droom is om ooit in een film te spelen over Secretariat, een bekend racepaard met een tragisch verhaal, maar de vraag is of hij die kans krijgt. Wel wordt er een boek over hem geschreven. Ghostwriter Diane krijgt deze opdracht en leert de duistere kanten van BoJacks leven kennen, dat eigenlijk hartstikke tragisch is. Oh ja, hadden we al gezegd dat het om een animatieserie gaat? Laat je hierdoor niet afschrikken, want na een paar afleveringen BoJack Horseman ben je vergeten dat het getekend is. 

Wij geven je hieronder nog 8 redenen waarom je BoJack Horseman moet gaan kijken.

1. BoJack Horseman is een Netflix Original en hoort daarmee thuis in het rijtje Stranger Things, The Crown, House of Cards en Black Mirror. Grappig feitje: ter promotie van de serie deed BoJack zelf auditie voor een rol in een Netflix Original. 

2. Dit is een goed voorbeeld van de manier waarop ze bij BoJack Horseman gebruikmaken van social media. Op Twitter, Instagram en Facebook is hij actief en komen er regelmatig de meest grappige posts voorbij. Je hoeft niet eens een groot fan van de serie te zijn om er om te kunnen lachen. 

3. Er doet een hele rits bekende (stem)acteurs mee aan BoJack Horseman. Komt-ie: Aaron Paul, Alison Brie, Lisa Kudrow, Daniel Radcliffe, Paul McCartney, Stanley Tucci, Olivia Wilde, Patton Oswalt,  J.K. Simmons, Keegan-Michael Key, Ken Jeong, Jessica Biel en John Krasinski zijn voorbeelden van sterren die meewerkten. 

4. De personages zijn veelal gebaseerd op bepaalde typetjes die we in Hollywood tegenkomen, denk aan de gevallen kindster, de mislukte soapacteur en de eenzame workaholic. Zo zou je BoJack zelf kunnen vergelijken met Bob Saget uit Full House en het personage Sarah Lynn heeft verdacht veel weg van Lindsay Lohan. 

5. De absurde humor in combinatie met de geloofwaardige tragiek van de serie doet denken aan een soort combi tussen Spongebob Squarepants en Californication. Maar eigenlijk is BoJack Horseman uniek. Het is zeker niet de eerste volwassen animatieserie, maar het is weer heel anders dan bijvoorbeeld South Park. 

6. Een voordeel van het feit dat BoJack Horseman geanimeerd is, is de hardheid van het verhaal. Omdat de dieren en mensen in de serie getekend zijn, kun je het goed tot je nemen. Met echte personages zou het veel te tragisch worden. Bij sommige kijkers roept de animatieserie overigens wel zulke heftige gevoelens op dat ze zich na een paar afleveringen 'leeg' voelen. 

7. De afleveringen staan op zichzelf, maar er loopt een duidelijke rode draad door de seizoenen heen. Je wordt beloond door de makers als je de serie blijft volgen en goed oplet. Ook leuk: je kunt afleveringen meerdere keren kijken en dan steeds iets nieuws zien.

8. Na dit verhaal zal het je niet verbazen dat BoJack Horseman een hele hoop goede recensies op zijn naam heeft staan en een aantal awards heeft gewonnen, waaronder de Critics Choice Television Award voor Beste Animatieserie. 

Coldplay heeft de trailer vrijgegeven voor de documentaire A Head Full Of Dreams, die op woensdag 14 november eenmalig in de bioscopen te zien is. Op zich is het niet zo boeiend als een band weer eens een docu uitbrengt, maar het bijzondere aan deze film is dat de regisseur de jongens ook echt vanaf het prille begin heeft gevolgd. En dat levert best wel hilarische oude beelden op!
 

 

Bleke slungel

Zo zien we beelden van eind jaren negentig met Chris Martin als een puisterig beugelbekkie dat bij wijze van grap roept dat Coldplay een ongelofelijk grote band gaat worden. Niet alleen zou deze slungelige aspirant-muzikant later ontzettend gelijk krijgen, ook is de Britse band groter geworden dan Chris in zijn wildste dromen gedacht had. En deze bleke grapjas kon toen ook nog niet vermoeden dat hij ooit nog eens een paar jaar getrouwd zou zijn met Gwyneth Paltrow. 

Toevallig begin

A Head Full Of Dreams is geregisseerd door Mat Whitecross, die eerder ook onder de goed ontvangen muziekdocu Oasis: Supersonic maakte, over dat bandje van de immer bekvechtende broertjes Liam en en Noel Gallagher. Toevallig zat Mat met de jongens van Coldplay op school, en begon hij ze toen al te volgen met een camera. Daar is hij de afgelopen twintig jaar steeds mee verder gegaan, zodat de film nu een mooi totaalplaatje geeft van de carrière van de band.

Het Hollywood-debuut van Penoza-regisseur Diederik van Rooijen

Vanuit het niets is hier ineens de trailer voor The Possession of Hannah Grace die je de stuipen op het lijf komt jagen. Vorige week riepen we nog dat horrorfilms echt moeten kappen met jump scares, maar na het zien van deze trailer die er stampvol mee zit moeten we daar misschien toch op terugkomen. Of misschien zeggen we dat wel omdat we gewoon trots zijn dat deze Hollywood-horror geregisseerd is door Penoza-regisseur Diederik van Rooijen.

Wie zegt dan ook ja tegen zo’n eng baantje?

De hoofdrol in The Possession of Hannah Grace is voor Shay Mitchell, die we kennen als Emily uit Pretty Little Liars. Haar personage Megan neemt het ongelukkige besluit om ja te zeggen tegen een baantje als nachtwaker in een mortuarium. Dat is vragen om problemen, zoals we weten uit onder meer de horrorfilm Nattevagten en de remake Nightwatch.

Herkansing na mislukt exorcisme

Als het lijk van ene Hannah Grace in het mortuarium wordt binnengebracht, wordt erbij verteld dat dit meisje overleed toen haar familie probeerde een geest uit te drijven die bezit van haar had genomen. De trailer legt vervolgens uit dat als zo'n ritueel niet wordt afgemaakt, een geest dan gewoon een nieuw lichaam zoekt. En aangezien Megan nou net de enige levende in het depot is, heeft de geest het op haar gemunt.

Benieuwd om te zien of Diederik van Rooijen inderdaad Nederlands Hollywood-hoop in bange dagen wordt? Dan kun je The Possession of Hannah Grace vanaf 29 november in de bioscopen zien. Als je durft.