Fotograaf
Wessel de Groot
Casanova's

Noem ze ‘stom’, 'voorspelbaar' of ‘inhoudsloos’, maar Nederlandse romcoms zijn gewoon heerlijk om bij te ontspannen! Maak je hoofd lekker leeg en laat je meeslepen door het (soms wat overdreven) liefdesverhaal tussen 2 mensen. Wij hebben de beste Nederlandse romcoms ooit voor je verzameld!

25. All You Need is Love (2018)

Wie aan All You Need is Love denkt, denkt natuurlijk direct aan emotionele herenigingen, liefdesverklaringen en… Robert ‘dr. Love’ ten Brink. Helaas moeten we die laatste op een klein bijrolletje na missen in deze film, die onze lijst met de beste Nederlandse romcoms ooit aftrapt. Maar de overige elementen zijn zeker aanwezig! Daarbij, wie vindt het nu erg om naar Fedja van Huêt en Waldemar Torenstra te kijken? Deze romantische komedie (met hier en daar zelfs een vleugje emotie) is uitgeroepen tot ‘de kerstfilm van 2018’, maar dat betekent natuurlijk niet dat je tot de kerstdagen hoeft wachten.


24. Tuintje in mijn hart (2017)

‘Ik heb een tuintje in mijn hart, maar alleen voor jou!’ Sorry als je dit lied nu de hele dag niet meer uit je kop krijgt, maar we wilden het gewoon hebben over de gelijknamige film. Deze romcom (die bomvol GTST-acteurs zit als Edwin Jonker, Juvat Westendorp, Pip Pellens en Sanne Langelaar) neemt je mee naar het prachtige Suriname. De spanning is dan wel om te snijden in dit tropische avontuur, maar laat dat er nu precies voor zorgen dat je blijft kijken. Absoluut een van de beste Nederlandse romcoms ooit.

Article continues after the ad


23. Taal is zeg maar echt mijn ding (2018)

Taal is zeg maar echt mijn ding is gebaseerd op het boek van Paulien Cornelisse en is fantastisch voor taalpuristen! Stopwoorden, verbasteringen, verkeerde aanhalingstekens, scheldwoorden en aparte babynamen: de ietwat onhandige Anne heeft er een duidelijke mening over. Totdat ze op werkgebied gekoppeld wordt aan de gladde fotograaf Rick. Hij laat haar gedachten afglijden naar heel iets anders dan taal... Vuurwerk gegarandeerd.


22. Weg van Jou (2017)

Katja Herbers mag dan inmiddels heel de wereld veroveren met haar rol in Westworld, maar ook zij liet zich weleens verleiden tot een rolletje in een hete romantische komedie in haar thuisland. De actrice heeft het nu al beter gedaan dan haar personage Evi uit Weg van jou, want die promotie is er niet eentje om blij van te worden... daar in Terneuzen! Ze wil alweer bijna haar spullen pakken tot ze de stoere schipper Stijn (Maarten Heijmans) ontmoet. Zou hij haar kunnen overtuigen om alsnog in dit plaatsje in Zeeuws-Vlaanderen te blijven? De film is op dit moment te zien op Netflix!


21. Gek van Geluk (2017)

Het is bijna jammer dat in Gek van geluk Carly Wijs opduikt. Niet dat er iets mis is met deze actrice die we allemaal kennen uit de serie Divorce, maar naast Plien van Bennekom hoort nog altijd Emmy-winnares Bianca Krijgsman. Helaas moeten we die nu missen, maar met scènes over leren tongzoenen, het ontmoeten van je vader en mannen vol leugens, maken deze film alsnog tot een succes. Je komt helemaal tot rust in de sauna's alleen moet je de warmte er als kijker even bij bedenken terwijl je geniet van het drama dat zich voor je neus afspeelt. Mag niet ontbreken bij de beste Nederlandse romcoms ooit.


20. Rokjesdag (2016)

Trek je rokje maar uit de kast, scheer je benen (of doe het lekker niet) en ga de straat op: het is namelijk Rokjesdag! Als hoofdrolspeelster van deze soms heerlijk gênante vertoning (die bestaat uit diverse verhaallijnen) organiseert Carly Wijs Love Bites: de kookworkshop voor singles. De liefde gaat namelijk bij iedereen door de maag, toch? Acteurs als Loek Peters, Melissa Drost, Lieke van Lexmond en Birgit Schuurman wagen een kans in de ultieme zoektocht naar liefde. En nee, dat gaat echt niet direct goed. 


19. Ellis in Glamourland (2004)

Linda de Mol is al jaren niet meer weg te denken van de Nederlandse tv. Haar avontuur begon als presentatrice, maar haar filmdebuut maakte ze in Ellis in Glamourland! In deze film speelt (een veel jongere versie van) Linda, een alleenstaande gescheiden moeder die maar met moeite alle eindjes aan elkaar kan knopen. Ze verwacht niet dat daar ooit verandering in gaat komen totdat ze op een dag gratis mag deelnemen aan de cursus Hoe versier ik een miljonair. Alleen is rijkdom wel zo mooi?


18. Zwaar Verliefd! (2018)

In Rokjesdag vallen Barbara Sloesen en Jim Bakkum allebei nog ieder voor de charmes van iemand anders, maar daar is in Zwaar verliefd - een pareltje binnen de beste Nederlandse romcoms ooit - niets meer van te merken. Vooral de jonge kijkers zullen Ruben omtoveren tot de perfecte man. Hij is knap, een enorme dierenliefhebber en geeft Isa’s zelfvertrouwen eens een flinke boost. Dat laatste had hij wel iets eerder kunnen doen, want door al die onzekerheid in haar zoektocht naar liefde beult ze zich af in de sportschool. Dit maakt het verhaal wel lekker herkenbaar (zeggen we luierend op de bank). 


17. Singel 39 (2019)

Zet Waldemar Torenstra en Lies Visschedijk in één film en je weet zeker dat je kwaliteit te pakken hebt. Met hun rustige manier van spelen, overtuigen beide acteurs in de romantische film Singel 39 (die door de makers vooral een 'feelgoodfilm' wordt genoemd). Monique laat haar leven draaien om haar carrière en daar moet zelfs de liefde voor wijken. Maar haar nieuwe extraverte buurman Max kan daar weleens verandering in gaan brengen. Het begint met een bijzondere vriendschap, maar eindigt bij... Tja, daar hoeven wij echt geen spoilers voor te geven! 


16. Verliefd op Cuba (2019)

We reizen af naar Suriname, Curaçao, Ibiza en... Cuba! Verliefd op Cuba heeft diverse verhaallijnen die hopelijk jouw aandacht weer vasthouden. Het begint allemaal met moeder Loes (Susan Visser) die wil voorkomen dat haar tienerdochter (Abbey Hoes) gaat trouwen met een Cubaan (Rolf Sanchez). Alleen wat ze niet had verwacht, is dat ze in dit land zelf het geloof in de liefde weer terugvindt... in de vorm van (een stoer uitziende) Jan Kooijman. Ja, dat laatste snappen we wel!


15. Hartenstraat (2014)

Wie liever in Nederland blijft, heeft ook geluk. De lieve film Hartenstraat - de volgende in de lijst met de beste Nederlandse romcoms ooit - speelt zich namelijk gewoon af in de Negen Straatjes van Amsterdam. Dit keer eens geen vuurwerk, maar gewoon oprechte en diverse verhaallijnen. Eén van de inwoners van deze bijzondere straat is Daan, die de zorg heeft over zijn dochtertje Saar. Hij kan - zacht gezegd - zijn nieuwe buurvrouw Katje (Bracha van Doesburgh) niet uitstaan en de liefde? Die laat hij liever aan iemand anders over. Katje daarentegen denkt daar anders over.


14. De Ontsnapping (2015)

De ontsnapping begint misschien als dramafilm, maar ook hier valt de romantiek niet te ontkennen en daarom paste 'ie prima in de lijst met de beste Nederlandse romcoms ooit. Huismoeder Julia heeft het helemaal gehad en verlaat daarom haar gezin om zich echt even terug te trekken in de Algarve. Ze wil weer liefde, maar beter gezegd: seks en wel met gigolo Romeo. Alleen wat ze niet had verwacht, is dat hij haar laat terugdenken aan iemand waar ze liever niet meer aan denkt: haar overleden broertje Jimmy. 

13. Casanova's (2020)

In deze coronacrisis zijn we hard op zoek naar wat ontspanning en dat moet Jim Bakkum ook wel begrepen hebben. De acteur schitterde deze periode in maar liefst drie films waaronder Casanova's. In deze romcom speelt hij een onzekere en timide journalist die undercover gaat om een datingcoach te ontmaskeren. Alleen blijkt hij stiekem wel degelijk wat aan de tips te hebben. Ouders, houd je dames dus maar thuis, want dit personage is hard op zoek naar een date.


12. Alles is zoals het zou moeten zijn (2020)

Heb je genoten van Zwaar Verliefd? Dan ga je zeker van Alles is zoals het zou moeten zijn genieten. Overtuigen we je nog niet met namen als Barbara Sloesen en Jan Kooijman (met baard)? Nee? Dan moeten we het toch maar gooien op de hilarische fragmenten met of zonder schattige baby's. Zie je het al voor je hoe de onlangs bevallen Iris (Barbara) hondenuitlater Douwe (Jan Kooijman) ontmoet wanneer haar T-shirt vol zit met het vocht dat uit haar borsten komt? Tja, dat blijkt niet de meest sexy manier om iemand te verleiden. Een meer dan verdiende plek in de lijst met de beste Nederlandse romcoms ooit.


11. Alles Is Familie (2012)

Ben je al die films met diverse verhaallijnen erin nog niet zat? Blijf dan vooral nog even hangen. We konden dit lijstje natuurlijk niet maken zonder Alles is familie toe te voegen. Naast de topcast met hoofdrolspelers Carice van Houten, Thijs Römer en Benja Bruijning scoort deze film uiteraard ook punten vanwege de thema's: van nieuwe liefdes, baby's tot rouw. Dat belooft romantiek, drama en emotie, precies wat we nodig hebben.


10. Costa (2001)

Of het nu keihard regent of dat de zon wel schijnt: Costa is altijd een goed idee! Deze zomerse film met een jonge (en sexy) Katja Schuurman, Daan Schuurmans en Georgina Verbaan laat je innerlijke zon schijnen. Wedden dat jij het - op welke manier dan ook - warm krijgt? Denk aan hitsige dansscènes, zwoele nachten, toffe acteurs aan de start van hun carrière en het luchtige van een zonvakantie. Costa is in vergelijking met de meeste films uit dit rijtje al wat ouder, maar dat maakt 'm zeker niet minder.


9. Gooische Vrouwen (2005)

Regisseuse Will Koopman stond in haar langdurige carrière al aan de basis van diverse films van Nederlandse bodem, maar haar bekendste titel is toch wel Gooische vrouwen. Linda de Mol, Tjitske Reidinga, Susan Visser en Lies Visschedijk stelen de show als de meiden uit 't Gooi. In de eerste film zijn ze met al dat drama in hun leven wel toe aan heerlijk ontspannen vakantie en waar kun je dat nu beter doen dan in 'de stad van de liefde' Parijs? Dit belooft lekker veel drama, bijzondere vriendschappen en natuurlijk liefde! De vraag is wel of alles nog van deze tijd is.


8. Huisvrouwen Bestaan Niet (2017)

We gaan van de Gooische vrouwen naar de ietwat gekke (maar hilarische) zussen en moeder uit Huisvrouwen bestaan niet. Op het eerste gezicht blijkt de romantiek ver te zoeken in deze realistische en voor sommige herkenbare film, maar in al deze drama staat romantiek natuurlijk altijd voorop. Zo staat Gijsje (Eva van de Wijdeven) voor de keuze tussen Kay Greidanus en Jim Bakkum en zoekt Marjolein de spanning in haar relatie met Huib. Absoluut een van de beste Nederlandse romcoms ooit.


7. Verliefd op Ibiza (2013)

We nemen het Spaanse eiland Ibiza, sturen er wat hete singles naartoe en je hebt zo de elementen van een goede realityserie. Maar daar hebben we het nu niet over. Voordat Ex on the beach in Nederland nog maar op tv was, hadden wij al Verliefd op Ibiza. En die film belooft net zoveel drama mee te brengen. Denk aan: vaders in een midlifecrisis, het bed delen met je zwager en de 'saaie' zus die valt voor een bekende voetballer. Saai is Verliefd op Ibiza zeker niet.


6. Mannenharten (2013)

"Van buiten lijk ik hard. Maar prik er eens door heen en laat het pijn doen. In mijn Mannenhart. Oh, oh, oh, oh.'" Ook Mannenharten ging weer vergezeld met een heerlijke titelsong die de rest van je dag in je kop blijft zitten. Nu je het liedje toch al van binnen en buiten kent, kun je net zo goed naar de film zelf kijken. In Mannenharten volgen we zes mannen (van Daan Schuurmans tot Barry Atsma, Jeroen Spitzenberger tot Jon van Eerd en Teun Kuilboer tot Fabian Jansen) die elkaar leren kennen in de sportschool en dat is nog maar het begin! 


5. Onze Jongens (2016)

Is alleen het noemen van de titel niet al genoeg om je te overtuigen? Wacht, laten we zeggen: een strippende Jim Bakkum en Juvat Westendorp. Hebben we je aandacht? De Nederlandse Magic Mike heeft al heel wat vrouwen (en vast ook mannen) van de bank laten glijden. Mocht je de film nu niet hebben gezien of gewoon nog een keer willen bekijken, staat het eerste deel sinds kort op Videoland. Voor de tweede versie waarin deze mannen gaan strippen in Miami moet je bij Pathé Thuis zijn. Laat de kans van een avondje wegzwijmelen vooral niet aan je voorbijgaan met deze zwoele film uit de beste Nederlandse romcoms ooit-lijst. 


4. F*ck De Liefde (2019)

Ben je na al de bovenstaande romcoms even toe aan wat nieuws, dan moet je vooral F*ck de liefde... even overslaan. De titel mag dan wel beweren dat de personages even genoeg hebben van de liefde, maar laat het reisje naar Curaçao nou precies daar omdraaien. We zeggen alleen maar: Feestende vriendinnen: check! Ongemakkelijke dates: ook! Gênante seks: yup! Wedden dat jij na het zien van deze film direct een ticket wil boeken naar het zonnige eiland? 


3. Toscaanse Bruiloft (2014)

We moeten eerlijk zijn: stiekem hebben we gewoon een enorm zwak voor het prachtige Italië. Vandaar dat Toscaanse Bruiloft niet kon ontbreken in deze Top 25. Meeslepende trouwerijen, nieuwe liefdes die worden gesmeed onder de heerlijke Italiaanse zon en bijzondere herenigingen. Als je na het zien van deze film geen goed gevoel in je buik hebt, dan weten wij het echt niet meer.


2. Soof (2013)

We zijn inmiddels zo'n 2 films en 2 seizoenen van de serie verder, maar niemand lijkt nog genoeg te krijgen van Soof en haar avonturen. Althans, dat hopen we maar, want de derde film draait dit najaar al in de bioscoop met een speciaal rolletje voor musicalster Noortje Herlaar. Voordat het zover is, kijken we nog even terug naar het begin, zoals naar haar ontmoeting met de sexy choreograaf Jim (hallo, Dan Karaty!) die het vuur in haar lijf na jaren weer laat branden. Alleen is dat wel de wending die Soof wil nemen? De derde Soof-film zou in de loop van 2021 moeten verschijnen.


1. Alles Is Liefde (2007)

Dé beste Nederlandse romcom ooit is  Alles is liefde. We kunnen er niet omheen, want deze film stond misschien wel aan de basis van alle films met diverse verhaallijnen (en dat zijn er genoeg, zoals je al hebt kunnen zien). Als je niet overtuigd genoeg bent van de zes diverse verhaallijnen, bekijk 'm dan voor de bekende gezichten. Van Chantal Janzen, Wendy van Dijk, Thomas Acda tot zelfs de verdwenen Valerio Zeno: bijna elke BN'er die er in 2007 toe deed (sorry, not sorry) heeft wel een rolletje te pakken.

Ben je helemaal tot hier gekomen en heb je je toen gerealiseerd dat je eigenlijk helemaal geen zin hebt in een romantische films? Gelukkig hebben we dan ook een Top 25 met de beste animatiefilms, horrorfilms en actiefilms voor je klaarstaan!